26. Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı Marmaris Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Tuesday, 06.10.2015

 Marmaris Ticaret Odası, 26. Muğla İli Odaları ve Borsası Ortak Toplantısına ev sahipliği yaptı. 1 Ekim de Muğla Odaları genel sekreterleri ile 2 Ekim 2015 tarihlerinde yağılan toplantıya da Muğla Valisi Amir Çiçek, Marmaris Kaymakamı Cemalettin Yüksel, Kurum ve Kuruluş Müdürleri, Marmaris oda başkanları, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Muğla Ticaret Borsası, Milas ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Bodrum Ticaret Odası, Marmaris Ticaret Odası, Muğla ilindeki Deniz Ticaret Odalarının Şubeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Başkanları ve Genel Sekreterleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, gerek yurt dışında gerekse ülkede yaşanan olumsuzluklar sebebiyle 2015'te turizmde beklentilerin altında kalındığını, 2016'dan da endişeli olduklarını kaydetti.

Mehmet Baysal, “öncelikle iş dünyasının şunu bilmesi gerekir ki rekabet fiyatla değil; kaliteyle, ardından markalaşmayla olur. artık mikro ölçekli, yereli, farklı deneyimleri vurgulayanlar rekabette ön plana çıkmaktadır.  Arz-talep dengesinin kurulma saati de gelmiştir. kalite standartları ve nitelik bilinciyle işletmeler oluşmalıdır. arz fazlası her zaman kalitesizliği doğurur. önemli olan yatak sayısı, sandalye sayısı değil yatak ve sandalye kalitesidir. artık kademelerde hedef bu olmalıdır. üründen, şehirlere bu ilkeden vazgeçilmemelidir.

Ayrıca Marmarisi, yöremizi tanıtmak amacıyla katılım sağlayacağımız fuarlar 2015- 2016 yılları için netleşmiştir. Özellikle hem yöresel tatlarımızı, değerlerimizi hem de Marmaris alternatif turizm alanlarını tanıtmak amacıyla çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız” dedi.

 

Baysal; ” İnsanlar, öldürmekten değil yaşamaktan yana; kinden, nefretten değil, sevgiden yana; zorlaştırmaktan değil, kolaylaştırmaktan yana olduğunda çocuklarımıza daha güzel daha yaşanılabilir bir dünya bırakırız.” Diyerek sözlerine son verdi.

Baysal’ın ardından kürsüye çıkan Marmaris Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Kansu da yıllarca Muğla’da deniz, kum ve güneş üzerine kurulu bir turizm pazarladıklarını belirterek, gelinen noktada turizm politikalarına kültür, tarım ve ekolojinin de adapte edilmesinin artık bir gereklilik olduğunu belirtti.

Muğla Valisi Amir Çiçek ise Muğla genelinde yerel ekonomiye verilen önemin artması gerektiğini belirterek , “Muğla'mız içerisinde çok büyük tesislerimiz var. Bu tesisler en ufak lojistik ihtiyaçlarını başka diğer illerden temin etme yoluna gidiyorlar. Bunun önüne geçmek birinci önceliğimiz. Turizmin yanında destekleyen sektörlerde gelişmeli. Tarım alanında yapılacak gelişmeler burada turizme lojistik desteği de arttıracaktır” dedi.

“Fırsatçı ve rantçılara göz açtırılmayacak”

Muğla ilinde süreklilik ve kalite açısından gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılacağını belirten Vali Çiçek, işletmecilerinde bu konuda yapması gerekenleri söyledi. Çiçek “İşletmecilerimiz rantçılara ve fırsatçılara pirim verdirtmemeli. Bir yıl açılan bir işletme seneye isim değiştirip kazandığı güveni yerle bir etmemeli. Turizmde kalite ve güven birbirinden ayrılmaz olarak benimsenmeli” dedi.

“Bürokrasi size engel olamaz”

Muğla’nın çok büyük bir bölümünün özel kanunlarla koruma altında olduğunu da sözlerine ekleyen Vali Çiçek “Çevre hepimizin koruması gereken ana unsur olmalı. Ancak bulunduğumuz coğrafya gereği turizm elverişli olan bu topraklar kendi kendine yete bilen bir hal almalı. Örneğin yenilenebilir enerji konusunda özellikle güneş enerjisi bizim için biçilmiş bir kaftan. Koruma kullanma dengesi en üst düzeyde gözetildikten sonra siz işletmecilerimize bürokrasi engel olmamalı. Bürokraside bu konuda takıldığınız zaman gelip beni bulun. Bu konuda size gereken desteği vermek bizlerin boynunun borcudur” diye konuştu.

 

BODTO Genel Sekreteri Fuat Önder’in Divan başkanlığında konuşmacılar sunumlarını gerçekleştirdi.

 

 T.O.B.B. Fuarlar Türkiye Sektör Meclis Başkanı Sayın Cihat ALAGÖZ konuşmasında; fuarların önemini ifade ederken; 2014 yılına kadar fuarcılık sektöründe gerçekleşen fuar sayıları, fuara katılan firmalar ve katılımcı kişi sayıları (yerli-yabancı) hakkında detaylı bilgiler ile katılımcıları bilgilendirdi.

 

 Alagöz’ün ardından MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Reşit ÖZER’in konuşmasında; kültür turizmine dikkat çekerek Muğla bölgesinin önemli tarihi zenginlikleri olduğunu ifade etti. Milas’ta yapılan balık yetiştiriciliğine de konuşmasında yer veren Özer, Türkiye’de üretilen levrek ve çupranın yüzde 68’inin Milas’ta üretildiğini belirtti. MİTSO olarak Bremen’de düzenlenen su ürünleri fuarına üyeleri ile birlikte katıldıklarını ve çok faydalandıklarını belirten Refik Özer, 2016’da bu tür yurt dışı fuarlarına birlikte gitme önerisinde bulundu. Özer, “Geçen sene Milas’ta 65 bin ton levrek ve çupra üretildi. Fethiye alabalık üretimi var. Balık üretiminde enerji maliyetleri ve son zamanlarda yer altı sularından alınan vergiler çok yüksek. Tarla balıkçılarına destek yok. Balıkçılık Muğla’nın önemli bir kalemi. Balıkçılık konusunda birlikte fuarlara katılırsak kendimizi daha iyi tanıtabiliriz.” dedi.

 

 Bodrum Ticaret Odası adına konuşan BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, Turizm ve Tanıtımın Geliştirilmesi ve Kentsel Tasarım konusunda konuşma yaptı. Eyinç, kentlerin bir kimliği olduğu ve bu kimliğin korunması gerektiğini ifade etti. İyi uygulamalardan örnekler veren Eyinç, kentsel mimarinin ve kent kimliğinin korunduğu bölgelerde işletme kalitesinin daha yüksek olduğunu, buralardaki işletmelerin gelirlerinin de arttığının altını çizdi.  Deniz Eyinç, “Tüm odalar bu konuya temas etmeli ve dikkat çekmeli. Sorumlu sadece yerel yönetimler değil. Oda ve borsaların kuruluş amaçlarından biri de şehrin gelişimine uygulanabilir katkı sunmaktır.” dedi. Kentlerin toplumun tüm kesimleri düşünülerek tasarlanması gerektiğini ifade eden Deniz Eyinç, “Yapılan yeni konutların aynı şekilde yapılmamalı. Yaşayan düşük gelirliler de düşünülerek konut fiyatları uygun tutulmalı ve ulaşım kolay olmalıdır. En önemli kaynak insan kaynağı. Kiralar ve ulaşım çok pahalı olmamalı.”şeklinde konuştu.

 

 ATA Holding Genel Koordinatörü Sayın Tuncer KÖKLÜ’nün konuşması; ATA Holding Grubu şirketleri günümüzde, Finans, Teknoloji, Gıda, Lojistik, Gayrimenkul Geliştirme, Yapı Malzemeleri Üretimi, Moda, Turizm ve Dış Ticaret gibi çok değişik alanlarda faaliyet göstermektedir.  Bu grub içerinsin de faaliyet gösteren TAB Gıda hakkında  ve klasik yapılış yöntemlerinden ödün vermeden en sağlıklı koşullarda üretim yapan TAB GIDA, müşterilerine her zaman ve sadece doğal, katkısız malzemeler ile hazırlanmış leziz ürünler ve çeşitleri hakkında bilgilendirme yapmıştır. Ayrıca Muğla ve civarında yapılabilecek yarıtımlar hakkında bilgi vermiştir.

İzgören Akademiden uzman Sayın Rabia KAYA’nın işveren ve çalışanlar için

 

uzaktan eğitim modeli hakkında sunum gerçekleştirdi.

 

Toplantıda FTSO’nun gündeme getirdiği alabalık üretimi hakkında konuşan Hüseyin Yıldırım, alabalık üreticilerinin sorunlarını aktardı. Hüseyin Yıldırım, sektör hakkında dünyaya ve Türkiye’ye ilişkin bilgi verdikten sonra alabalık üretiminin bugününe değindi. Yıldırım, “Ülkemiz Avrupa da alabalık üretiminde 1. sırada, çipura ve levrek üretiminde 2. sırada. 2012 Yılında sektörde yaşanan kriz nedeniyle 2014 yılında alabalık üretimi azaldı. İçsular da Alabalık üretiminin yetiştiricilikteki payı %53’ ten  %46’ya geriledi. Bunun nedenleri: Plansız  ve verimsiz üretim, Avrupa da pazar daralması ve rekabetin artması, Arz-talep dengesinin bozulması, Devlet desteğinin ani olarak azaltılması, yem fiyatlarındaki yüksek artıştır” dedi.

Alabalık Üreticisi İçin Ne Yapılmalı?

Hüseyin Yıldırım, alabalık üretiminde yaşanan sorunların çözümü için şu önerilerde bulundu: “Yem maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmalıdır. Özellikle dövizdeki son dalgalanmalar yetiştiricilik maliyetlerine yaklaşık %20 yansımıştır. Buna karşı önlem alınmalıdır. Ülke genelinde kişi başı balık tüketim miktarını artırıcı projeler geliştirilmelidir. Kaliteli balık üretimi için balık hastalıkları ile mücadelede özellikle üretimin yoğun olduğu Fethiye-Seydikemer ilçelerinden birinde  Balık Sağlığı Laboratuarı kurulmalıdır.Balık sağlığı ve önleyici hekimlik uygulamalarında ilgili yasalar büyükbaş yetiştiriciliğine göre düzenlenmiş olup, özellikle aşılama konusunun balıkçılığa uygun hale getirilmesi için ilgili Bakanlıkça sektör temsilcilerinin görüşlerinin de alındığı revizyon çalışmaları yapılmalıdır.

Orman ve su kiraları yüksek olup düşrülmeli ve yeniden kiralamalarda artış oranlarının gerçekçi olmasına özen gösterilmelidir. 2016 Destekleme Tebliği ve Kararnamesinde  “Temlik” ile ilgili olumsuzluğun kaldırılmasını istiyoruz. Balık çiftlikleri alt yapı hizmetlerinden yeterince yararlanamamaktadır. Elektrik, yol, atık uzaklaştırma gibi konularda belediye ve ilgili kurumlardan destek bekliyoruz. Seydikemer bölgesinde  alabalığın işlenerek ihracatının sağlanması için işleme fabrikaları kurulabilecek “İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” kurulmalıdır. AB’nin  alabalık ihracatı yapan firmalara uygulamaya başladığı  “Anti-damping”  ithalat vergilerinin  (%6-10) kaldırılması için devlet, ihracatçı birlikleri ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla  birlikte mücadele edilmelidir. Ayrıca AB ülkelerinin rekabet üstünlüğü sağlamak için geliştireceği diğer olası tehditlere karşı önlem alınmalıdır. Üretici Birlikleri ile ilgili yasa yeniden ele alınarak birliklerin daha etkin hale gelmesinin sağlanması gerekir.”

 

Son konuşmacımız ise  ; www.tripinvlew.com adlı Akdeniz kıyılarının video ve fotoğraflarla anlatıldığı web sitesinin tanıtımı hakkında uzman Sayın Barış Toplan sunum yaptı.

 

Toplantının ardından Marmaris Ticaret Odasının verdiği akşam yemeği ile etkinlik tamamlandı.