Avrupa iş dünyasından TOBB’a tarihi görev

Thursday, 22.10.2015

TOBB, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nde (EUROCHAMBRES) oybirliği ile ‘daimi başkan vekilliği’ne seçildi. Devrim niteliğindeki bu karar AB üyesi olmayan bir ülkenin elde ettiği en büyük başarı olarak gösteriliyor.​

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 44 Avrupa ülkesinin temsil edildiği EUROCHAMBRES’ta bu konuma seçilmelerinin tarihi bir anlamı bulunduğunu belirterek, tüm ülke adına bu gururu yaşadıklarını söyledi. Öte yandan Kosova’nın EUROCHAMBRES’a üyeliği de alkışlarla kabul edildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Avrupa’da çok önemli bir başarıya imza attı. Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES), daha önce Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya'nın sahip olduğu, büyük üyeler başkan yardımcılığı koltuğunun 2016 yılından itibaren Türkiye'ye de verilmesini oybirliği ile kabul etti.

 

Bu kararla EUROCHAMBRES ilk kez AB üyesi olmayan bir ülkeyi, AB üyesi büyük ülkelerle aynı statüye getirdi. Oybirliği ile alınan karar sonrası yapılan değerlendirmede, bu kararın EUROCHAMBRES için ‘devrim’ niteliğinde olduğu ifade edildi.

 

EUROCHAMBRES'taki yeniden yapılanma konusundaki çalışmalar, Euro krizinin çok yoğun şekilde hissedildiği 2011’de başlatılmıştı. 2011 yılından beri sürdürülen çalışmalar, 16 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşen Genel Kurul’da onaylanmış oldu. EUROCHAMBRES halen 44 ülke, 1700 yere ve bölgesel oda ve 20 milyon işletmeyi temsil eden Avrupa’nın en büyük iş dünyası konumunda.

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Türk özel sektörü adına bu başarıdan gurur duyduğunu açıklarken, EUROCHAMBRES’in aldığı bu kararın, Türkiye’nin Avrupa ekonomisiyle bütünleşme çabalarının kurumsal düzeyde somut bir başarısı olduğunu söyledi.

 

Özellikle 1990'ların ortalarında başlayan ve 2000'li yıllara gelmeden tamamlanan EUROCHAMBRES'taki yeniden yapılanmada, Türkiye ve dolayısıyla TOBB için çok ciddi pozisyon kaybı yaşandığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

 

 “Aradan geçen süre içinde, TOBB olarak sürdürdüğümüz ve başta Dışişleri Bakanlığımızın ve Büyükelçilerimizin büyük desteğini gördüğümüz çalışmalarla, önce Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2009 yılından itibaren de üç dönem Başkan Yardımcılığı görevine seçildim. EUROCHAMBRES’ın bu seferki kapsamlı yeninden yapılanma çalışmalarında, başkan yardımcısı olmanın da büyük avantajıyla, işin mutfağında yer aldık. Çalışmalara görüşlerimizi aktardık. Sonuçta, Türkiye olarak, EUROCHAMBRES'ta AB üyesi olmayan bir ülkenin elde ettiği en büyük başarıyı elde ettik. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum.”

 

 - Kosova’nın üyeliğine TOBB katkısı

 

 Öte yandan EUROCHAMBRES üye sayısını artırırdı ve Kosova da EUROCHAMBRES'a büyük alkışlar eşliğinde üye oldu.

 

 16 Ekim 2015 tarihinde Lüksemburg’da gerçekleştirilen EUROCHAMBRES Genel Kurulun’da, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun hazırladığı olumlu rapor temelinde, Kosova'nın EUROCHAMBRES üyelik müracaatı görüşüldü.

 

 Raporun sunumunda, yapıcı katkıları ve sürdürdükleri diyalog için Kosova Ticaret Odası Başkanı ve Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’na teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, her iki başkanı da Genel Kurul'da alkışlattı.

 

 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova, EUROCHAMBRES üyeliğini, Avrupa ekonomisiyle entegre olma çabalarının önemli bir parçası olarak değerlendiriyor. Kosova’nın müracaatı, Eylül ayındaki EUROCHAMBRES Başkanlık Divanı toplantısında ele alınmış, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na konu hakkında rapor hazırlama görevi verilmişti. Hisarcıklıoğlu, rapor hazırlama döneminde, Kosova ve Sırbistan Ticaret Odası Başkanlarını ziyaret ederek, raporuna son halini verdi.

 

EUROCHAMBRES Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, Kosova Ticaret Odası’nın EUROCHAMBRES üyeliğinin gerektirdiği yükümlülükleri üstlenme kapasitesine sahip olduğunu belirterek, Kosova Ticaret Odası’nın EUROCHAMBRES üyeliğine Genel Kurul delegelerinden destek talep etti. Genel Kurul’da yapılan oylamada, Kosova Ticaret Odası üyeliğe kabul edildi.