BAŞTA VİZELER OLMAK ÜZERE ECO CCI ÜLKELERİ İLE TURİZM POTANSİYELİ VE İŞBİRLİKLERİ ARTTIRILARAK TİCARETİN ÖNÜNDE Kİ TÜM ENGELLER KALDIRILMALI

Thursday, 24.12.2015

Marmaris Ticaret Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni temsilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO CCI) Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Milli Komite ve Turizm Komite Başkanı olarak katılan Mehmet BAYSAL, Ankara ‘da gerçekleştilen toplantıların üçüncü gününde; başta vize olmak üzere, Turizm potansiyelini ve bölge ülkeleri arasında işbirliğini artırma, ticaretin önündeki tüm engelleri kaldırma gibi  konular görüşüldü.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI) 20. Yürütme Kurulu Toplantısı’nın açılışı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ECO CCI ve Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Mian Muhammad Adrees, ECO Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça ve İran Ticaret Sanayiler Madenler ve Tarim Odası Baskan Yardımcısı Gholamhossein Shafei’nin de katılımıyla gerçekleştirildi.

Organizasyonun son bölümünde ise; 20. Yürütme Kurulu ve 14. Genel Kurul Toplantıları ile 21 ve 22 Aralık 2015 tarihlerinde yapılan ve Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet BAYSAL’ın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni temsilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO CCI) Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Turizm Komite Başkanı olarak katıldığı toplantıların son gününde,Turizm ve Tahkim Komiteleri ile diğer Konsey Toplantıları’nın sonuç bildirileri düzenlenen basın toplantısı ile değerlendirildi.

ECO ülkeleri arasında benzerlikler olduğu gibi birbirinden farklı birçok durumunda mevcut olduğunu vurgulayan ECO CCI ve Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Mian Muhammad Adrees, “Bu bölgeye gelen yatırımların neden düşük kaldığını ve ECO ülkeleri arasındaki ticareti nasıl artırabileceğimizi konuştuğumuz verimli toplantılar gerçekleştirdik. Vize konusuna değindik. Teşımacılıktan bahsettik. İş yapma hızımızın bizi çok da memnun etmediğini gördük” dedi.

Adrees, iki yeni uzmanlık alanı oluştuğundan söz ederek, bunları; şeriata uygun ürünlerle islami bankacılık, helal ürünler ve bilim, sanayi ve teknolojinin teşvik edilmesi olarak açıkladı.

Dünyanın diğer bölgelerindeki AB ve NAFTA gibi blokların çok başarılı örnekler oluşturduğuna işaret eden Adrees, ECO’nun da hedeflerini o nedenle gözden geçirmesi ve daha hızlı adımlar atması gerektiğini dile getirdi. Mian Muhammad Adrees, “Çok çalışmalı, samimi ve dürüst olmalıyız. Bunlar somut hale gelirse, bu bölge insanlarının hayatlarının iyileştirilmesi için birşeyler yapmış oluruz” diye konuştu.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Toplu da çok başarılı toplantılar gerçekleştirildiğini ifade etti ve tüm katılımcılara teşekkür etti.  Toplu yılda bir defa da olsa biraraya gelip ortak meseleleri konuşabilmenin önemine değindi.

 

Afganistan temsilcisi Azarakhsh Hafizi ise bir sonraki toplantının Afganistan’da olması tekliflerinin destek görmesinden ötürü teşekkür ederken, Türkiye’nin Afanistan için 100 yıldır çok güzel şeyler yaptığını, özellikle de son 13 yıldır bunun daha da arttığını bildirdi.