Rusya ile Ticari ve Ekonomik ilişkiler

Tuesday, 29.12.2015

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan 17.12.2015 tarihli ve 94997749-724.01.04-145686 sayılı yazısında;

Malumlarınız olduğu üzere, Rusya ile iş yapan Türk firmalarının, son dönemde karşılaştıkları sorunların doğrudan öğrenilmesi ve çözüm bulunabilmesi amacıyla, Birliğimiz tarafından 27 Kasım 2015 tarihi itibariyle, "Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası" kurulmuştur. Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası'na bugüne kadar ulaşan önemli sorun başlıklarından biri de Rusya'ya ihraç edilen ürünlerin Türkiye'ye geri dönmesinden kaynaklı ihracatçı larımızın dış ticaret mevzuatı çerçevesinde yaşadığı sorunlar ve ekstra maliyetlerle karşı karşıya kalmasıdır. Konuyla ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan ilgide kayıtlı yazıda, 2015/21 sayılı Bazı Tarım Ürünlerinin ihracatında ve ithalatında Ticari Kalite Denetimi Tebliği kapsamındaki yaş meyve ve sebze, kuru ve kurutulmuş ürünler, bitkisel yemeklik yağlar, baklagiller ve diğer bazı ürün gruplannda, Rusya Federasyonu'ndan geri gelen ürünlere münhasır olmak üzere: > Olağan şartlarda geri gelen ürünler için tahsil edilen 200 TL'lik denetim hizmet ücretinin 31.12.2015 tarihine kadar alınmaması, Geri gelen meyve ve sebze partilerine ilişkin ülkemiz gümrüklerindeki işlemlerinin en kısa sürede tamamlanabilmesi için denetim prosedürünün kolaylaştırılarak luzlandınlması, için gerekli çalışmaların tamamlanarak uygulamaya geçildiği belirtilmektedir.

Konunun, Rusya ile ticaret yapan ilgili üyelerinize duyurulur.