MESLEKİ YETERLİLİK HAKKINDA

Friday, 10.06.2016

Malumlan olduğu üzere 6645 sayı lı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 23 Nisan 2015 tarihinde yayımlanmış ve 25 Mayıs 2015 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğ ile 40 meslekte MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu yürürlüğe girmiştir. Böylelikle inşaat, enerji, metal, makine ve otomotiv sektörlerinde tebliğle belirlenen 40 meslekte 26 Mayıs 2016 tarihi itibari ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu resmen başlamıştır.

4447 sayılı Kanunun Ek 3 üncü maddesi gereğince Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlannca belge zorunluluğu getirilen mesleklerde yapılacak sınavlardan başarılı olan kişilerin sınav ve belge ücretleri Bakanlar Kurulu karara ile belirlenen oranlarda işsizlik sigortası tonundan karşılanmaktadır.

Ekli listede yer alan ilgili mesleklerde istihdam edilen ve MYK Meslei Yeterlilik Belgesi olmayan kişileri çalıştıran işverenler için iş müfettişlerince yapılacak denetimlerde idari para cezası uygulanması söz konusu olduğundan, odanıza bağlı birimler ve üye işletmelerin cezai müeyyideler ile karşılaşmaması için bu hususta ivedi olarak bilgilendirilmeleri önem arz etmektedir. Üye işverenlerinizin www.myk.gov.tr adresinde ilan edilmiş olan Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları ile irtibata geçerek sınav başvurusu ve teşvik şartları konusunda bilgi edinmeleri hususunda ilgili üyelerimize duyrulur.

 

Belge Zorunluluğu getirilen 40 meslek dalları aşağıda yer almaktadır;


pdf

Dosya Adı İndir

MESLEKI YETERLILIK GEREKTIREN MESLEKLER