MARMARİS’TEN KARDEŞ ODA ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİ

Tuesday, 21.06.2016

Marmaris Ticaret Odası heyeti ‘Kardeş Oda Protokolü’ çalışmaları kapsamında, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

2014 yılında Artvin Ticaret ve Sanayi Odası ile Marmaris Ticaret Odası arasında gerçekleştirilen protokol ile 'Kardeş Oda' protokolü çalışmaları başlatılmıştı. Bu çalışmalar çerçevesinde Marmaris Ticaret Odası heyeti, 3 günlük program kapsamında geldikleri Artvin'de Artvin Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Ziyarette ARTSO Meclis Başkanı Naci Akın, Yönetim Kurulu Başkanı Kurtul Özel, Marmaris Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Kansu, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, Meclis Üyelri Hakan Öner ve Ali Murat Akın ve genel Sekreter Taşkın Baykara ile iki odanın Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri hazır bulundu.

 Heyetler arası görüşmede işbirliği çalışmaları kapsamında neler yapılabileceğine dair konular konuşuldu.

 Baysal; Önümüzdeki yıl turizm tesislerinde 50 ila yüz öğrenciyi istihdam etme düşüncemiz var.

 Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal Marmaris'in ara elemana ihtiyaç duyduğunu söyleyerek bu ihtiyacı karşılamak için Artvin'de ki genç kesimden yararlanmak istediklerini söyledi.

Baysal " Özellikle yaz aylarında çocuklarımızı Marmaris'te oteller ve diğer iş kollarında işlere yerleştirmek istiyoruz. Bu süreçte çocuklarımız hem ailesine ekonomik katkı sağlar hem de kendi vizyona artı bir şeyler katar. Her sene Artvin'den en az 50-100 öğrencimizi Marmaris'te 3'er 4'er aylık süreçlerle işe yerleştirelim diye bir düşüncemiz var. Hem bizim açımızdan hem de çocuklarımız açısından iyi olacak. Bu anlamda meslek okullarında hangi branşlarda ihtiyaçlar varsa bunları belirleyip yönetimdeki arkadaşlarla bir komisyon kurarız. Bu çocuklarımıza bu şekilde sahip çıkarız" dedi.
Baysal Avrupa Birliği ve Kalkınma Ajanslarına yönelik yapılacak projelerde odaların menfaatlerini koruyarak, ülkeye de katkı sağlaması noktasında karşılıklı deneyimlerden faydalanmak istediklerini kaydetti. Kalkınma ajanslarının ciddi katkıları olduğunu belirten Baysal, Marmaris'te Kalkınma Ajansları destekli 4 proje gerçekleştirdiklerini ve 700 bin liraya yakın destek aldıklarını söyledi.

Baysal "Artvin'de de ortak bir proje içinde çalışma yapılabiliriz. Bunları müzakere edebiliriz. Bizim en önemli ihtiyacımız iş gücü, ara eleman. Biz ortak bir çalışma ile bunun karşılanmasını istiyoruz. Bunu hem çocuklarımıza hem bize hem çocuklarımızın ailesine hem de ülkemize katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.

Kansu - Marmaris'te Turizmin Bitme Noktasına Geldiğini Belirtti
Marmaris Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Kansu'da yatığı konuşmada durağan bir dönem yaşandığını belirterek "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye'nin en seçkin kuruluşlarından biri. TOBB'un Türkiye'nin şu sıkıntılı günlerinde çok önemli görevleri var. Bu yapılabilir mi bilmiyorum ama bizler ticaret ve sanayi odaları olarak aramızda iş birliği yapıp neler yapabiliriz-in peşindeyiz. Biz bu karşılıklı sevgiden iş birliği doğurmak istiyoruz" dedi.

 Marmaris'te bu yıl işlerin çok durgun ve kötü olduğunu ifade eden Kansu, Marmaris'te turizmin bitme noktasına geldiğini belirtti.

 "Kansu Turizmde dibe vurduk diyebiliriz; ama akıllı olursanız aynı zamanda çıkışa da geçebilirisiniz. Çıkışa geçebilmek için bir açılım başlattık. Türkiye'de ortak değer üretebileceğimiz kardeş kuruluşlar bulmanın peşine gittik. Türkiye'de sizleri bulduk. Dışarıyada açıldık. Bulgaristan'da Burgaz'ı, Romanya'da da Köstence'yi bulduk. İnşallah bu işbirliklerimizin meyvelerini toplayacağız" dedi.

 Ali Kansu, iç turizmi canlandırma adına kardeş ticaret odaları üyelerine Marmaris'te piyasa şartlarının çok altında turizm paketleri sunduklarını söyledi. Bunun somut bir iş birliği adımı olarak değerlendirilmesini isteyen Kansu " Marmaris'te her sene 60 bin'e yakın ara eleman çalışmak zorunda. Bu ara elemanlarımızın büyük bir kısmı dışarıdan geliyor. Artvin'de de 50-100 arası çocuğumuzu Marmaris'te otellere yerleştirebiliriz. Burada ki turizm işletmelerine ait bir meslek eğitimi verdirebiliriz. Marmaris'te ki eğiticilerimizi göndererek burada 15-20 gün turizm yapan işletmelerin yöneticilerini ve çalışanlarını eğitebiliriz.

 

 

Bunu yazın sonuna doğru yapabiliriz. Artvin'de ki yerel ürünleri Marmaris'te sergilenmesini, Marmaris'teki ürünlerin de buralarda sergilenmesini sağlayabiliriz. Bunun gibi ufacıkta olsa ticarete başlayabiliriz. Bunun arkası iş adamlarımızla gelecektir. Biz bunu başlatmak için köprüler kuruyoruz. Avrupa Birliğine, Kalkınma ajanslarına ortak projeler yapalım. Bize başlık açıldığında bize, size başlık açıldığında da size ortaklaşa projeler tasarlarız. Bunlar somut önerilerimiz.

 Kurtul Özel - Türkiye'nin 4 Köşesinin Odalarıyla Kardeş Oda Olma Projemiz Var

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel'de Marmaris Ticaret Odası ile kardeş oda olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

 İki oda olarak ortak yönlerinin olduğunu belirten Özel " İki Oda da Türkiye'nin coğrafi haritasında en uç noktalarda olan yerlerde bulunuyor. Türkiye'nin 4 köşesinin odalarıyla kardeş oda olma projemiz vardı. Edirne, Hakkâri ve Marmaris'te bunu başlatmıştık. Edirne'de şartlar uygun olmadı. Hakkâri ile olan projemizi de terör nedeniyle hayata geçiremedik, ama orada ki Ticaret Odası projeye çok sıcak bakmıştı. Önümüzdeki süreçte orada da hayata geçireceğiz. Bu illerimiz Türkiye'nin köşe illeri ve sınır kapılarına sahip illeri. Bu projeyi yurt dışına açılma projesi olarak de değerlendiriyordum. 

 Biz Artvin'in kalkınma planını eğitim ve turizm kenti olarak belirlemiş vaziyetteyiz. Marmaris bugün ekonomisi turizmle gelişen bir bölgemiz. Ortak yönlerimiz var. Turizmde sizler bizlerden daha ilerdesiniz, tecrübeleriniz var. Sizin tecrübelerinizden faydalanabiliriz. Doğu Karadeniz Bölgesine Körfez Ülkelerden turist akını var. Bunda Artvin pastadan tam payını alabiliyor dersek doğru olmaz. Alt yapı ve ulaşımdaki sorunları çözdüğümüzde Artvin pastadan payını alacaktır. Artvin'in bakir el değmemiş bir doğası var. Biz gerekli adımları attığımızda diğer illerden daha iyi bir şekilde turizm gelirlerimizi artıracağız" dedi.

 Ara eleman sıkıntısını giderme adına Artvin'den öğrencilerin ve gençlerin Marmaris'te çalışması projesini en kısa sürede hayata geçirmek adına gerekli çalışmaların yapılacağını da kaydeden Başkan Özel, buna paralel olarak yöresel ürünlerin tanıtımı ve satışıyla ticaretinde şekillenebileceğini söyledi.

 Özel "Artvin’de deniz turizmi yok ama doğa ve kültürel turizm bakımından zenginliklerimiz var. Turizmi kış sporlarıyla da destekleyebiliriz. Artvin'de Batum'la bir turizm iş birliğimiz var. Tek turist iki ülke sloganıyla yola devam ediyoruz. Kimlikle girdiğimiz yerlerden bir tanesi Gürcistan. Batum şehri bize çok yakın. Sizi bir sonra ki ziyaretinizde orada da ağırlamak isteriz. Paket turizmi değişik bir alternatifle sunma anlayışı içindeyiz. Turiste iki ülkeyi ziyaret etme imkânı sunuyoruz. Bunun örnekleri var. Avrupa'da Viyana, Prag, Budapeşte üçgeni var. Alternatif turizmin öneminin farkındayız. Ama bu hemen olmuyor. Bunu tecrübe, zaman ve süreçten geçirerek il ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

Toplantı karşılıklı fikir alış verişi sonrası sona ererken toplantı sonunda heyetler karşılıklı olarak birbirlerini hediyeler takdim ettiler.