MARMARİS TİCARET ODASI ORGAN SEÇİMLERİ HAKKINDA DUYURU

Tuesday, 12.09.2017

5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Kanununun 83. ve 84. maddelerine dayanılarak çıkarılan 19.01.2005 tarih 25705 sayılı resmi gazetede yayımlanan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Organ Seçimleri Hakkında Yönetmelikte yazılı esas ve usullere göre Marmaris Ticaret Odası’ nın meslek komitesi, meclis üyeleri ile yönetim kurulu başkanı ve asıl ve yedek üyeleri ile birlikte birlik genel kurul delegeleri asıl ve yedek üyeleri ve disiplin kurulu asıl ve yedek üyelerinin seçimleri Başkanlığımızın aşağıda yazılı talimatlarına uygun şekilde yapılacaktır. Seçim takvimi ve dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ayrıca www.mto.org.tr adresinde yayınlanmaktadır.

1-      Meslek Komitesi ve Meclis üyesi seçimleri yargı gözetiminde 01 Ekim 2017 Pazar günü Marmaris Sabancı Lisesi, Marmaris adresinde  09:00-17:00 saatleri arasında gizli oy açık tasnif esaslarına göre yapılacaktır.

2-      Marmaris Ticaret Odası’nın 13 meslek grubuna ait listeler, “Seçme veya Seçilme Hakkına Sahip Olanlar” Başkanlığımızın onayından sonra odanın hizmet binası ilan panosunda 13-14-15  Eylül 2017 (Çarşamba-Perşembe-Cuma) tarihlerinde askıya çıkarılarak üç tam iş günü ilan edilecektir.

3-      13-14-15 Eylül 2017 (Çarşamba-Perşembe-Cuma) tarihlerinde askıya çıkarılacak olan 13 Meslek grubuna ait listelere itirazlar askı süresi içersinde Marmaris İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına yapılacaktır.  

5174 Sayılı Kanununu 84 üncü maddesine göre yapılacak itirazlar en geç iki gün içinde karara bağlanır. Bu karara tebliğ tarihinden itibaren üç gün içinde İl Seçim Kurulu nezdinde itiraz edilebilir.İl Seçim Kurulunun 3 gün içinde vereceği karar kesindir.Böylelikle listeler kesinleşmiş olacaktır. Kesinleşen listeler 3 tam işgünü MTO hizmet binasında ilan edilecektir.

 4-   Meslek Komitesi ile Meclis Üyeliği Seçimleri için 13 sandık kurulu bulunacaktır.

 5-  Her grubun; Meslek Komitesine ve Meclis üyeliğine seçilecek asıl ve yedek üye sayıları ve oy pusulası örneği  listeler ile               birlikte MTO Hizmet Binasında  ilan olunacaktır.

 6- Gerçek kişiler seçimlere bizzat iştirak ederler. Bu kişiler, seçme ve seçilme haklarını vekaleten veya ticari mümessil vasıtasıyla kullandıramazlar.

 7-  6353 Sayılı Kanunun 30. maddesi ile değişik 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunun 81/5 maddesinde, “ tüzel kişi temsilcisi gerçek kişilerin temsil ettikleri tüzel kişinin tescilli ana sözleşmeleri gereğince temsil ve bağlayıcı işlem yapma yetkisine sahip olduklarına dair düzenlenmiş imza sirkülerinin aslı veya noter tasdikli sureti veya Ticaret Sicil Müdürlüğü’ nden 90 gün içerisinde alınmış yetki belgesinin oy kullanma sırasında ibrazı gerekir. İbraz edilen imza sirkülerinin bir fotokopisi oy kullanılan sandık kurulu başkanına teslim edilir. Ticaret Sicil Müdürlerince organ seçimlerinin başladığı tarihten önceki 90 günde dahil olmak üzere oda ve borsa seçimlerinin yapıldığı aylarda seçim amacıyla tasdik edilen bu belgelerden harç ve hizmet bedeli tahsil edilemez.” hükmü yer almaktadır.

8-   Oy verme işlemi; 09.00-17.00 saatleri arasında gizli oy ve açık tasnif esaslarına göre yapılır. Seçmen listesinde adı yazılı olmayan üye oy kullanamaz. Oylar, oy verenin kimliğinin oda, borsa veya resmi kuruluşça verilen belge ile ispat edilmesinden ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır. Oylar herhangi bir şekilde hazırlanmış ( matbua, el yazısı, daktilo, bilgisayar vs.) oy pusulalarının, üzerinde İlçe Seçim Kurulu mührü bulunan ve oy verme sırasında seçim sandık kurulu başkanı tarafından her meslek grubu için ayrı ayrı verilecek zarfa konulması suretiyle kullanılır. Seçim mührü bulunmayan zarflara konulan oylar geçersizdir.

Her meslek grubu için ayrı zarflarda oy kullanılır. Bu zarflara konulacak her bir oy pusulasının üstünde, meslek komitesi asıl üye adayları altına ise meslek komitesi yedek üye adayları ayrı ayrı yazılır. Meclis asıl ve yedek üyesi adayları, aynı liste üzerinde meslek komitesi asıl üyesi adaylarının yanlarına yazılarak belirtilir, Bu şekilde düzenlenen birleşik oy pusulası tek bir zarfa konulmak suretiyle sandığa atılır. Aday adlarının yanına sıra numarası konulmaz, konulmuş ise bunlar tercih sırasını göstermez.

Tüzel kişiler meslek komitesi ile meclis üyeliğine tüzel kişi olarak seçilirler. Bu nedenle oy pusulalarında meslek komitesi ve meclis üyeliği için tüzel kişinin ticaret sicilinde tescilli unvanının ve ticaret sicil numarasının yazılması zorunludur.

    Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu ile Birlik Genel Kurul seçimlerinde ise oy pusulalarına tüzel kişilerin gerçek kişi    temsilcisinin adı yazılacaktır.

9-      Seçim süresinin sonunda, seçim sonuçları tutanakla tespit edilip, Seçim Sandık Kurulu Başkan ve Üyeleri tarafından        imzalanıp, tutanakların birer örneği seçim yerinde asılmak suretiyle, geçici sonuçları bir tam iş günü (02 Ekim 2017  Pazartesi) ilan edilecektir.

10-   Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile ilan süresi içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar İlçe Seçim Kurulu Başkanlığımız tarafından aynı gün incelenerek, karar bağlanacaktır.

11-         Bu kararlar, seçim yerinde asılmak suretiyle bir tam iş günü ( 03 Ekim 2017 Salı) ilan edilecektir.

Bu kararlara karşı, ilan süresi içerisinde İl Seçim Kurulu Başkanlığı nezdinde itiraz edilebilir.  İl Seçim Kurulunun bir gün

içinde( 04 Ekim 2017 Çarşamba) vereceği karar kesindir.

12-    Meslek Komitesi ve Meclis üyeliğine seçilen tüzel kişilerin yetkili temsilcilerinin isimleri ( 05 Ekim 2017 Perşembe) bildirilecektir. İsmi bildirilen tüzel kişinin ticaret siciline tescilli gerçek kişinin, Ticaret Sicil Müdürlüğünden alacakları iki adet temsilci belgesinin biri, 06 Ekim 2017 Cuma günü 09:00-12:00 saatleri arasında yapılacak Oda Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu ve Birlik Genel Kurul delegeleri seçiminde oy kullanma sırasında seçim sandık kuruluna bizzat ibraz edilecektir.

13-         Meclis seçimlerinin kesinleşmesini müteakip, belirlenen üyelerle Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ile Yönetim Kurulunun 8 asıl, 8 yedek üyesi, Disiplin Kurulunun 6 asıl, 6 yedek üyesi ve Birlik Genel Kurul Delege 5 asıl, 5 yedek seçimleri 06 Ekim 2017 Cuma günü 09:00-12:00 saatleri arasında Marmaris Ticaret Odası Armutalan Mahallesi 350. Sokak No.5 Marmaris adresindeki odanın hizmet binasında yapılacaktır.

14-         Yönetim Kurulu Disiplin  Kurulu ile Birlik Genel Kurulu Delegesi seçimlerinde de meslek komitelerinin seçimlerine ilişkin  esas ve usuller uygulanacaktır.

        İlgililere ilan olunur.                                                               Mikail DEMİR

                                                                                                        Marmaris İlçe Seçim Kurulu Başkanı