“MARMARİS ÇAM BALI ŞENLİĞİ” gerçekleşti.

Thursday, 19.10.2017

Dünya markası haline gelen Marmaris Çam Balı kendisi gibi markalaşmaya hazırlanan şenliğiyle  “MARMARİS ÇAM BALI ŞENLİĞİ” adı altında 13-14 Ekim tarihleri arasında Marmaris Bal Evi Osmaniye mahallesinde birincisini gerçekleştirdi.

Marmaris Çam Balı Şenliğimiz, birbirinden dolu içeriği ve yeni etkinlikleri ile fark yarattı. Turizme yeni bir soluk getirerek, tarihi ve doğasıyla eşsiz Marmaris’te artık geleneksel bir hâl alacağına ve bölgenin en önemli şenliği olacağına inanıyoruz.

Bize destek veren Marmaris Kaymakamlığı, Marmaris Belediyesi, Marmaris İlçe Tarım Müdürlüğü, Güney Ege Marmaris Aşçılar Derneği (GEMAD), GETOB, TÜRSAB  ve Araştırmacı Yazar Ebru Omurcalı’ya, Marmaris Ritim ve Perküsyon grubuna ,Göçer arıcılık anlatım müziğini yapan Sadun Ersönmez’e, yöresel ürünlerini, emeklerini bize tanıtan tüm stant sahiplerine, ulusal ve yerel basına,konuklarımıza ve MTO Meclis üyelerine, Marmaris bal evi ve MTO tüm personeline,  Marmaris Ticaret Odası olarak teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Marmaris Çam Balı şenliği Açılış konuşmasında; Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, açılışta yaptığı konuşmada, arıcılık ve turizm açısından şenliğin önemli olacağını söyledi.

Turizm için alışıla gelen deniz, kum, güneş yerine yöresel ürünlerin ön plana çıkartılarak turizme katkı sunmak gerektiğini vurgulayan Yüksel, "Bu şenliğimiz, turizmin çeşitlenmesine ve geliştirilmesine katkı sunacaktır. Arı ürünleri üzerinde yapılan çalışmalara da katkı sunacak olan bu şenliğimiz bölgesel özelliklerimizi koruyup geliştirmemize katkısı olacaktır." dedi.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Doğan’da arıların bal ürettiği alanları koruyup geleceğe aktarılması gerektiğini belirterek, arıların yaşam alanlarına sahip çıkmak gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, "Arıcılarımız Türkiye’ nin bir ucuna gidiyor oradakiler de buraya geliyor. Böylelikle arı ırkları bozuluyor. Arı ırklarının birbirlerinden etkilenmemesi için tedbir alınmalı." ifadesini kullandı.

Marmaris Belediye Başkan Vekili; İsmet Kamil Öner; Marmaris Ticaret Odasını gerçekleştirmiş olduğu Marmaris Bal Evi projesi ile Marmaris Çam Balının tanıtılması, Osmaniye Köyü ve çevresinin hakkettiği yere gelmesi için çok önemli misyon edinmiştir. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Dedi.

 

Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal ise Marmaris 'in dünyanın çam balının başkenti olduğunu vurguladı.
Osmanlı ve İngiltere arşivlerinde Marmaris'in yüzyıllar önce de çam balı ürettikleri bilgisine ulaştıklarını aktaran Baysal, "1800'lü yıllarda İngiliz Kraliyet ailesi fertlerinin Marmaris'i ziyaretlerinde geçim kaynağını arıcılık olarak belirttikleri arşivlerde mevcut. Dünyadaki üretilen çam balının yüzde 90'ı Muğla'da üretilmekte." dedi.

Şenlikte ; “Gazan Gaynadı” Marmaris Yemekleri kitabının tanıtımı ve dağıtımı gerçekleşti.
Marmaris’te yaşamanın, Marmaris’te doymanın verdiği huzur ve cesaretle çıktık yola. Tüm çabamız Marmaris’i hak ettiği gibi yaşayabilmek için...“Gazan Gaynadı” Marmaris Yemekleri Kitabı da bu çabanın ürünü. Teşekkürlerin en büyüğü minnetle andığımız, canımızın parçası tariflerin mimari annelerimize..

Marmaris Çam Balı Şenliğinde, ise MTO Kadın Girişimciler Kurulumuzun (KAGİK) projesi olan ve Marka – Konsept Danışmanı, Araştırmacı, Yazar, Ebru Omurcalı’nın danışmanlığını yaptığı “GAZAN GAYNADI Marmaris Yemekleri” kitabının tanıtımı ve yine Ebru Omurcalı tarafından hazırlanan “Ballı Yemekler” atölye çalışması, Güney Ege Marmaris Aşçılar Derneği (GEMAD) ile beraber yapıldı.

Ayrıca açılan stantlardaki, arıcılık ve arı ürünlerinin tanıtımı,  yöremize özgü doğal yiyecek çeşitlerini tatmak, çam balı tadımı,  söyleşi ve atölyelerde bilgilendirmeler, arı temalı çocuk eğlenceleri, halk oyunları, müzik dinletileri gerçekleşecekti. 13 Ekim Cuma akşamı gezi-kültür programlarıyla geniş kitleler tarafından tanınmış, gezgin, müzisyen Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars ekibi performansı ile devam etti.14 Ekim Cumartesi ise etkinlikler devam etti.