2. Uluslararası Katılımlı Marmaris Apiterapi ve Arı Ürünleri Sempozyumu Gerçekleşti.

Thursday, 19.10.2017

Marmaris Ticaret Odası (MTO) ev sahipliğinde düzenlenen  “Uluslararası Katılımlı Marmaris Apiterapi ve Arı Ürünleri Sempozyumu”nun 2.’si 14-15 Ekim tarihlerinde Marmaris D-Resort Grand Azur Oteli’nde gerçekleşti.

 Tıp hekimlerinin, tıp alanı dışında apiterapi ve arı ürünleri konusunda çalışan diğer bilim insanlarının, basının, arı üreticilerinin, arı ürünlerinin insan sağlığı için kullanımı üzerine görüş alışverişinde bulunduğu sempozyumun ilk gününe, Muğla Valisi Esengül Civelek, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı İsmet Kamil Öner, Geleneksel,  Sağlık Bakanlığı Tamamlayıcı ve Tıp Uygulamaları Daire Başkanı Dr.  Mehmet Zafer Kalaycı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevres Hürriyet Aydoğan, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ,il ve ilçedeki daire müdürleri, sivil toplum temsilcileri, siyasi parti başkanları, Dünya Arıcılık Birliği Apiterapi Komisyonu Başkanı Dr. Christina Mataescu, Ukrayna Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Tetyana Vasylivska, Türkiye Arıterapi Birliği Üyesi Trakya Üniversitesi Öğretim Üyeliği'nden emekli Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Ukrayna, Rusya, Litvanya ve Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden arı terapi uzmanları ile konunun meraklılarından oluşan kalabalık grup katıldı. Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmaları yapıldı. 

 MTO Yönetim Kurulu  Başkanı Mehmet Baysal, alternatif turizm için ilk adımların atılmaya başlandığını belirterek, şöyle dedi:

"3 bin yıldır çeşitli hastalıklar için uygulanan alternatif tıpı ilçemize getirmek için çalışmalarımıza hız verdik. Son yıllarda Avrupa'nın birçok şehrinde arı ürünleri ile tedavi yaygınlaşmaya başladı. Marmaris'in deniz, kum ve güneş üçlüsü haricinde sağlık turizmi için atılan adımların başındayız. Bu bilgilendirme toplantılarının amacı önümüzdeki dönemlerde hayata geçireceğimiz Apiterapi Merkezi ile marka değerimizi artıracağız" ifadelerini kullandı.

Toplantının Bilimsel Başkanı Prof.Dr. Muhsin Doğaroğlu ise, arıcılık ve arcılık ile ilgili alternatif tıp faaliyetlerinın her türlü tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin gerisinde kaldığını söyledi. Bilinçli yapılan her üretimin ham kaliteyi hem de ekonomiyi artıracağını belirten Prof.Dr. Doğaroğlu, şöyle konuştu:

"Apiterapi arı ürünlerinin insan sağlığı için kullanımı anlamına gelmektedir. Balın yüzyıllardır insan sağlığına katkıları sebebiyle kullanılmasının yanı sıra polen ve arı sütü de besin değerlerinin yüksekliği, içerdikleri protein, mineral, vitamin ve serbest aminoasitler nedeniyle apiterapide sıklıkla kullanılan ürünlerdir. Apiterapiye olan ilgi ile paralel olarak sayısı her geçen gün artan çalışmalar, apiterapinin insan sağlığı açısından olumlu etkilerini göstermekte ve uzak doğu ülkeleri başta olmak üzere, dünyada hızla gelişen arı ürünleri ile tedavi yöntemleri hızla yaygınlaşmaktadır. Arı ürünlerinden arı sütü, polen ve balın kalitesi ve kullanım miktarları, insanlar üzerindeki olumlu etkileri açısından çok önemlidir. Artık, 'ben dededen ve babadan arıcıyım' devri bitti. Artık arı üretiminde yeniliklere bakmalıyız. Eğer hala dededen ve babadan kalmış alışkanlıklarla arıcılık yapıyorsak, biz hiçbir zaman istediğimiz verimi alamayız."

Dünya Arıcılık Birliği Apiterapi Komisyonu Başkanı Dr. Christina Mataescu ise Marmaris ile yapılacak koordineli çalışma ile apiterapi alanında büyük ilerleme kaydedileceğini vurguladı.

Vali  Esengül Civelek, kentin arı ve arı ürünleri açısından çok büyük potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti.

Balın insan sağlığındaki önemine de vurgu yapan Civelek, "Günümüzde doğal yaşam, beslenme ve tedavi yöntemlerinin bir tercih olarak artması aynı şekilde arı ürünleri ile apiterapiye ilgiyi artırmaktadır. Dünyada bazı gelişmeler olduğunu takip ediyoruz. Paydaşlar arasında sağlanacak olan sıkı bir iş birliği ile yakın zamanda apiterapide de varlık göstereceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Geleneksel Tamamlayıcı ve Tıp Uygulamaları Daire Başkanı Dr. Zafer Kalaycı da Türkiye'de arı ve arı ürünleri kullanımın yüzde 2 seviyesinde olduğunu, Apiterapinin Türkiye'de küçük bir kesim tarafından bilindiğini kayderek şunları söyledi: "Arı ürünlerini sadece sofrada kullanıyoruz. Bilimsel olarak kullanımı artırmak için stratejik plan hazırladık. Dünya Sağlık Örgütü ile aynı düzeyde çalışmalarımızı yürütüyoruz."

apiterapiye ilişkin her türlü çalışmayı yapmaya hazır olduklarını belirten

Prof. Dr. Nevres Hürriyet Aydoğan, Dünyadaki ilk tıp fakültesi Datça Kinidos'ta kurulduğunu belirttikten sonra şöyle konuştu: “Hipokrat Yunanistan'ın Kos adasında doğmuş. Bu bölgedeki birçok hemşehrimiz bunu bilmiyor. Dünyanın ilk tıp fakültesi bu bölgedeki ürünleri kullanmış. Bizlerin de bunları tespit edip kanıtlamamız gerekiyor. Bu yüzden bu sempozyum ve çalışmalar daha da yaygınlaştırılmalı."

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin de Türkiye’de 3 bin 900'ü endemik olmak üzere 10 bin doğal bitki türünün olduğunu, bunların 500’nün bal için nektar ve polen kaynağı olduğunun altını çizdi, “Avrupa'da doğal bitki türü sayısı 10-12 bin civarında. Yani tek başımıza Avrupa kadar doğal bitki türümüz mevcut. Bıkmadan usanmadan uğraş vermemiz, apiterapi merkezleri kurmalı ve bu merkezlere destek olmalıyız." dedi.

İlk günün son bölümünde Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, sektör temsilcilerini modern arıcılık, gen kaynakların korunması, apiterapi ile ilgili temel konular hakkında konferans verdi.

Sempozyumun ikinci gününde ise bilim adamları apiterapi, arı ve bal ile bunların insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkındaki bilgilerini paylaştı. Bu arada bazı apiterapiyle tedavi yöntemleri uygulamalı olarak gösterildi. Romanyalı apiterapi uzmanlarının bal ile göz tedavisi uygulaması yoğun ilgi gördü.

Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Marmaris İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Töreyenler,baştan sona takip ettiği organizasyon boyunca bilim adamlarından edindiği izlenimler doğrultusunda, Apıquality ve Apımedıca yani arı ürünlerinin kalitesi ile insan sağlığında kullanılabilirliğinin yanısıra iyi tarımın önemini, paralel işleyişini daha iyi kavradıklarını kaydederek, “Bu konuda Ticaret Odamız öncülüğünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültemiz, Sağlık Müdürlüğümüz ve Muhsin Doğaroğlu hocamızla beraber, Apıquality ve Apımedıca sac ayaklarını geliştirmek için her 3 ayda bir  toplantılar yapacağız. Bu çalışmaların sonucunu, bir sonraki sempozyumda hep beraber göreceğimizi umuyoruz.

Sempozyum katılımcı bilim adamlarının tamamına Mehmet Baysal tarafından teşekkür plaketlerinin verilmesi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle son buldu. 

Bilimsel sunumlar ile bilgi ve tecrübelerini paylaşan;

Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu (Başkan)- Trakya Üniversitesi- Uzmanlık Alanı Arıcılık – Marmaris Apiterapi 2017 Bilimsel Komite Başkanı

Zafer Kalaycı- T.C Sağlık Bakanlığı Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanı

Prof. Dr. Banu Yücel- Ege Üniversitesi Ziraat fakültesi- Uzmanlık Alanı Apiterapi

Dr. Timuçin Atayoğlu- Türkiye Apiterapi Derneği Başkanı

Uzm. Ziraat Müh. Mustafa Kösoğlu-Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü- Uzmanlık Alanı Arıcılık

Dr. Christina Mataescu- Romanya- APIMONDIA Başkanı

Dr. Mirela Valentina Strants- Romanya- Uzmanlık Alanı Diyet

Est  Tamina Pfeiffer- Romanya- Uzmanlık Alanı Estetik

Janos Körmendy- Macaristan- Apiterapi ve Apiair Uzmanı- Apiterapi Derneği Başkanı

Dr. Nadia Todericiu- Romanya- Apiterapi Uzmanı

Dr. Stefan Stangaciu- Romanya- Apiterapi Uzmanı

Gıda Müh. Roxana Spulber- Romanya- Apiterapi Ürünleri ARGE Uzmanı

Prof. Dr. Hasan Hüseyin Oruç- Uludağ Üniversitesi- Veteriner Fakültesi

Prof. Dr. Sibel Silici- Erciyes Üniversitesi- Seyrani Ziraat Fakültesi

Prof. Dr. Zeliha Selamoğlu- Niğde Ömer Halidemir Üniv.- Tıp fakültesi

Doç. Dr. Bayram Kiran- Kastamonu Üniversitesi- Genetik ve Biyomühendislik Bölümü

 

TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNARIZ.    Marmaris Apiterapi 2017