ELEKTRONİK TEBLİGAT YÖNETMELİĞİ

Monday, 14.01.2019

Değerli üyemiz, 

Elektronik ortamda yapılacak tebligata ilişkin usul ve esasların düzenlendiği “Elektronik Tebligat Yönetmeliği” 6 Aralık 2018 tarihli ve 30617 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. 01/01/2019 tarihinde yürürlüğe giren Yönetmeliğe göre;

- Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişilerine (anonim şirketler, limited şirketler, dernek ve vakıflar, kooperatifler, kollektif şirketler, komandit şirketler ve diğer özel hukuk tüzel kişileri) ve Yönetmeliğin 5’inci maddesinde belirtilen diğer kurum ve kuruluşlara elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu hale gelmiştir.

- Elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olan gerçek ve tüzel kişiler, zorunluluğun başladığı tarihten itibaren, elektronik tebligat adresi almak üzere bir ay içinde PTT’ye başvuruda bulunmak zorundadır.

- Yönetmeliğin 5’inci maddesinde belirtilen kişiler dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere, talepleri hâlinde elektronik tebligat adresi verilir. Bu durumda bu kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.

- Başvurunun yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde, PTT tarafından elektronik tebligat adresi, gerçek kişiler için kimlik bilgileri, tüzel kişiler için ise tabi oldukları sistem bilgileri, esas alınmak suretiyle tek ve benzersiz olacak şekilde oluşturulacak ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemine (UETS) kaydedilecektir.

- Tebligat çıkarmaya yetkili makam ve merciler, elektronik tebligat mesajını hazırlayarak,UETS’ye teslim edecektir.

- Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.

 Burada sözü geçen “tebligat” ifadesinden anlaşılması gereken; 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 1’inci maddesinde belirtilen tebligat çıkarmaya yetkili makamlar tarafından (Mahkemeler, İcra Daireleri, Noterler vb.) bir takım hukukî işlemlerin, bunların hukukî sonuçlarından etkilenmeleri amaçlanan kimselere kanuna uygun şekilde bildirimidir.

KEP ile Elektronik Tebligat işlemi farklı işlemlerdir. Bu nedenle, önceden KEP adresi almış olanlar da ayrıca Elektronik Tebligat adresi almak zorundadır.

SON BAŞVURU TARİHİ: 31.01.2019

Yönetmelik metnine ulaşmak için tıklayınız.

Konu hakkında PTT tarafından yapılan duyuruya ulaşmak için tıklayınız.

 

NOT : Elektronik tebligata ilişkin iş ve işlemler PTT tarafından yürütülmekte olup, E-Tebligat adresi verilmesi hususunda Odamızın herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır.


PDF

Dosya Adı İndir

ELEKTRONİK TEBLİGAT YÖNETMELİĞİ