MUĞLA ODALARI VE BORSASI MİLAS'TA TOPLANDI

Friday, 26.07.2019

Muğla Odaları ve Borsa Ortak Toplantısı'nda konuşma yapan Marmaris Ticaret Odası Başkanı S. Mutlu Ayhan, turizme yönelik yapılması gereken iyileştirme çalışmalarından bahsederek; "Alınabilecek çeşitli önlemlerle hedeflenen turizm rakamlarına ulaşabiliriz. Ancak bu konuda devlet desteğinin önemi büyük" dedi. 

Milas Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde bugün yapılan Muğla Odaları ve Borsa Ortak Toplantısı'nda bölge turizmi ve geleceği konuşuldu. Marmaris Ticaret Odası, Bodrum Ticaret Odası, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası’nın (Marmaris, Bodrum, Fethiye) katıldığı toplantıda Muğla Milletvekilleri ve Oda Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları birer konuşma yaptı. Toplantıda Muğla’nın 2019 yılı turizm rakamlarına bakıldığında beklentilerin altında kaldığı ve bu konuda alınabilecek önlemlerin başında devlet desteğinin geldiği belirtildi.

Toplantıya katılan Başkan Ayhan, konuşması sırasında Marmaris turizmi ve ticari yaşamına değindi. Artan maliyetler sebebiyle alım gücünün ciddi oranda düşmesinin Marmaris esnafına olumsuz yansıdığını söyledi. Yabancı turist sayısında beklenen artışın görülmemesinin turizm rakamlarını aşağıya çektiğini ifade Ayhan, hammadde fiyatlarında herhangi bir indirim olmamasıyla birlikte turizmcinin çok zor durumda kaldığını belirtti.

DEVLET DESTEĞİ ÖNEMLİ

Turizm işletmecilerinin yabancı turist sayısında beklenen gelişmenin yakalanamamasından dolayı sıkıntılı günler yaşadığında bahseden Ayhan, bu bağlamda alınabilecek önlemlerin başında devlet desteğinin geldiğinin altını çizdi. Ayhan; “Turizm sektöründe konaklama işletmeleri, cafe, bar ve restoranlarda, alkollü içecekler dahil, tüm yiyecek ve içecek hizmetlerinden alınan KDV oranının aynı oranda yüzde 8 olarak uygulanması elzemdir. Ayrıca, Eskiyen konaklama tesislerini yenileme yatırımlarının özendirilmesi hususunda kamu garantisiyle uzun vadeli - düşük faizli kredi teşviği verilmesi akla ilk gelen çözümlerdir” şeklinde konuştu.

GECELEME VERGİSİ GETİRİLMELİ

 Yaklaşık 10 gün önce yürürlüğe giren Turizm Tanıtım Ajansı ile ilgili de görüş belirten Ayhan, “Öncelikle Ajans ülkemiz ve sektör için hayırlı olsun, böyle bir kuruma turizm sektörünün uzun zamandır ihtiyacı vardı. En çok ihtiyacımız olan nitelikli ve harcama potansiyeli yüksek turistin ülkemize olan ilgisini artırmaya yönelik çalışmalar yapacağından kuşkum yok. Son yıllarda tüm dünyada uygulanmaya başlayan şehir vergisi, konaklama vergisi, resort vergisi gibi tabirlerle adlandırılan sisteme geçmek hem ajansa fon yaratacak hem de turizmciyi sıkıntıya sokmayacaktır. Bu sistem o bölgede konaklayacak turistin otel resepsiyonuna devlete verilmek üzere ödediği cüzi bir paradır. İspanya’da ‘’ecotasa’’ adı verilen geceleme vergisi, her bir geceleme için 2,5 ila 4 Euro arasında değişmekte. Fransa’da yaklaşık 100 yıldır mevcut olan bu vergi geceleme başına 50 cent ile 3 Euro arasında. Yine aynı sistemi uygulayan ülkelerden Hollanda’da 1 ila 3,5 Euro, İsviçre’de 1 ila 2,5 Frank arasında kişi başı geceleme vergisi alınıyor. Almanya, Polonya, Dubai bu sistemin uygulandığı ülkelerden. Çocuklar ise bu vergiden muaf tutuluyor” şeklinde konuştu.