KORONAVİRÜS SEBEBİYLE GIDA İŞLETMELERİNDE ALINACAK TEDBİRLER

Tuesday, 31.03.2020

Değerli Üyemiz,

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden gelen yazı kapsamında; koronavirüs salgını kapsamında gıda işletmelerinde alınacak tedbirler, gıdanın hazırlanması sunumu ve servis edilmesi sırasında virüsün yayılmasının engellenmesi amacıyla işletmelerimizin aşağıdaki tedbirleri alması önerilmiş olup, ilgili tüm üyelerimizin dikkatine sunarız.

1.Gıda Toplu Tüketim İşletmeleri İçin;

  • İşletme girişlerinde dezenfektanlı paspasların bulunması

  • Personelin uyması gereken kurallar ile ilgili uyarıcı yazıların bulunması

  • Alet ve ekipmanların kullanımdan önce ve sonra uygun şekilde temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi

  • Lavabo ve musluklarda elle kumanda edilmeyen muslukların bulunması, hijyen malzemelerinin eksiksiz ve tam olması

  • Çalışanların el temizliğine dikkat etmesi

  • Çapraz buluşmayı engellemek için işlem görmüş ve görmemiş gıdaların ayrı yerde muhafaza edilmesi

  • Gıda maddelerinin zeminle temas etmemesi

  • Hastalık belirtisi olan çalışanların çalıştırılmaması

  • Kapalı alanların en az 1 saat havalandırılması

  • Özellikle ellerin sık dokunulduğu tüm alanların temizliği ve dezenfekte edilmesi için su ve deterjanla temizlik yapıldıktan sonra 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ve klor kullanılması

 

2.Gıda Satışı Yapan İşletmeler İçin;

  • İşletme girişlerinde dezenfektanlı paspasların bulunması

  • Girişlerde el dezenfektanı bulunması

  • Çalışanların el temizliğine dikkat etmesi

  • Gıdaların çevreden gelecek olumsuz etkilere ve insanların temasına açık olmasını önleyecek tedbirler alınması

  • Açıkta satılan sebze ve meyvelerin ambalajlanması

  • Ekmeklerin ambalajlı olarak sunulması

  • Simit, poğaça gibi ürünlere tüketicinin eli değmeden satışın yapılması

  • Kuruyemiş satış alanlarında sergi alanlarının kaldırılması

  • Kuru bakliyat, şekerleme ve dğer pastacılık ürünlerinde çevre ve tüketici temasına izin verecek açık sergilemenin önlenmesi 

  • Ambalajlı gıdalar dahil olmak üzere işletme ortamının uygun dezenfektanlar ile günlük dezenfekte edilmesi

  • Gıda maddelerinin zemin ile direkt temasının önlenmesi

  • Market arabaları ve sepetler en az günde 1 kez olacaka şekilde temizlik ve dezenfeksiyonun yapılması

  • Kasalarda yürüyen bantların temizlik ve dezenfeksiyonu

  • Pos cihazlarında temassız özellikte olanların kullanılması yada her müşteriden sonra pos cihazının dezenfekte edilmesi

Hususlarındaki önlemlerin alınmasını önemle rica ederiz.