EKMEK SATIŞINDA HİJYEN KURALLARI HAKKINDA

Thursday, 02.04.2020

Değerli Üyemiz,

TOBB’dan alınan 26.03.2020 tarih ve 34221550-774.02-3280 sayılı yazı ekinde gelen T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 25.03.2020 tarih ve 40317327.045.01-E.1008194 sayılı yazısında; ekmek ve ekmek çeşitleri satışında alınan ihtiyati tedbirler kapsamında uyulması gereken kurallara dair İl Müdürlüklerinin talimatlandırıldığı, ayrıca ekmek hijyeni eğitimleri konusunda, yeni tip koranavirüs (Covid 19) salgınının devam ettiği süre içerisinde toplantılar yapılarak eğitimler düzenlenmesi yerine, kurumlarının internet sitesinde ekmeğin üretim, dağıtım ve satış aşamalarında uygulanması gereken tedbirlere dair üreticilere yönelik eğitim materyalleri yayımlanacağı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, “Ekmek Satışında Hijyen Kuralları” ile ilgili Bakanlığın ihtiyati tedbirleri içeren konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Piyasaya  arz  edilen,  ekmek  ve  ekmek  çeşitlerinin  satışında,  ürünleri  tüketicinin doğrudan  alması  engellenecektir.  Ekmek,  ekmek  çeşitleri  ve  diğer  ekmek  çeşitleri  aşağıda belirtilen 3 şekilde satışa sunulabilecektir. 

1- Hazır ambalajlı olarak

2-  Ambalaj  malzemesi  içerisinde:  Ekmek  ve  ekmek  çeşitleri  gıda  ile  temasa  uygun kağıt  esaslı  veya  plastik  esaslı  bir  ambalaj  malzemesine  konularak  satışa  sunulabilecektir. Ambalaj  malzemelerinin  ağız  kısmının,  ürünün  rutubetini  bırakabilmesi  amacıyla  açık bırakılmasında sakınca bulunmamaktadır.

3-  Ambalaj  malzemesine  konulmamış  ürünler:  Bu  ürünler  sadece,  bulaşmayı  ve tüketicinin  ulaşmasını  engelleyecek  şekilde  hijyen  tedbirlerinin  alınmış  olduğu  dolap  ve tezgahlarda bulundurulabilecek ve tüketici talebi üzerine işletme görevlileri tarafından uygun bir ambalaj malzemesine konularak tüketiciye arz edilebilecektir. Ayrıca  pazar,  manav  gibi  yerlerde,  sokaklarda,  seyyar  araçlarda  da  ambalajlı  veya ambalajsız olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışı yapılmayacaktır.