HEDEFİMİZ BAŞARILI BİR 2021 SEZONU

Thursday, 31.12.2020

 Salgından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen turizm sektörü için 2020 turizm sezonunda yaşanan kaybın telafi edilebilmesi ve 2021 yılında başarılı bir turizm sezonu geçirilebilmesi adına bir dizi çalışma hazırlıyoruz. Üyelerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla pandemi boyunca sorun ve talepleri yetkili mercilere iletmeye devam ettik ve bu taleplerden birçoğu olumlu değerlendirildi.

  TALEPLERİMİZ OLUMLU SONUÇLANIYOR 

 Pandeminin ilk günlerinden bu yana TOBB vasıtasıyla ilgili bakanlıklarla ve bölge milletvekilleriyle görüşmeler yaptık, bugüne kadar yaptığımız başvurular ve görüşmeler neticesinde olumlu geri dönüşler almaya başladık. Kısa Çalışma Ödeneğinin yeniden başvurulabilir hale gelmesi için geçtiğimiz aylarda yaptığımız başvurular olumlu sonuçlandı. Pandeminin başından beri üye işletmelerimizin sorunlarının ve taleplerinin takipçisiyiz. TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Muğla Milletvekillerimize bu taleplerimizi daha önce iletmiştik. Şimdi sonuçlarını teker teker almaya başladık. Kısa Çalışma Ödeneğinin yeniden başvurulabilir olarak düzenlenmesi ve süresinin uzatılması, kira ve gelir kaybı desteğinin hayata geçirilmesi bizim için önemliydi. Bu desteğin sadece şahıs işletmelerine değil tüm işletmelere verilmesi için de görüşümüzü bildirdik. Pandeminin başından beri gerek özel gerek kamu bankaları ile pek çok anlaşma yaptık. Düşük faizli ve kredi öteleme seçenekleri ile bu anlaşmalarımızdan pek çok üyemiz faydalandı. Son olarak Ziraat Bankası ile Başakkart Güvenli Ticaret Sistemi ile 18 aya varan vadeyle ve yıllık yüzde 14 civarında faiz oranıyla işletmecilerimizin sezon hazırlıklarını gerçekleştirebilmesi için gerekli finansman anlaşmasını yaptık. Önceki gün açıklanan gelişmeyle birlikte daha önce Mayıs ayına kadar ötelenmesini talep ettiğimiz 7256 sayılı borçları yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırmanın müracaat süresi ve ilk taksit ödemeleri 1 ay ertelendi. Kanunla odamızca yapılması zorunlu olan oda aidat alacaklarına yönelik icra ve iflas takipleri 1 yıl ertelendi. Oda aidatlarının iptali veya ertelenmesi ne yazık ki odaların yönetim kurullarının yetkisinde değil. İçişleri Bakanlığı genelgesi ile kapalı tutulan üye işletmelerimiz için 2021 yılında tahakkuk edecek aidatların alınmaması yönünde odamız görüşünü TOBB’a ileteceğiz. Bu kararlar üyelerimize rahat bir nefes aldıracaktır. Şimdi hedefimiz 2021 yılında. Uzun zamandır çalışmalarını yaptığımız projeleri teker teker hayata geçireceğiz.

  2021 TURİZM SEZONUNU KAYBETMEYECEĞİZ

  2021 turizm sezonu için ise çoktan çalışmaya başladık. 2020 yılında yaşanan kaybın telafisi için bir dizi çalışmayı hayata geçirdik. 2021 turizm sezonu bizim için oldukça önemli. Geçtiğimiz yılın eksiğini kapatmak için uzun süredir görüşmeler yapıyoruz. Aşının bulunması en büyük ümidimiz oldu. Yetkili makamlara turizm bölgelerinin aşılamada öncelikli olması için talebimizi ileteceğiz. Pandemi nedeniyle yurt dışı fuarlara katılamadık ama yurtdışı pazarlarda öne çıkmak için Marmaris Belediyesi, Dalaman Havalimanı ve tur operatörleri ile iş birliği içinde çalışmalar yapıyoruz. Rezervasyon yoğunluğunun en yüksek olduğu Ocak ayı içerisinde dijital ortamda yapılacak reklamlarla, sıkı bir tanıtım çalışmasını hayata geçireceğiz. Bu çalışmanın 2021 turizm sezonunda Marmaris’e olan talebi artıracağına inanıyorum. Bir diğer projemiz de ilçemizi ziyarete gelecek olan misafirlerimizi yönlendirecek olan Marmaris Turizm Haritası. İlçemizin turizm değerlerini, arkeolojik alanlarını ve kültürel envanterimizi tek bir görselde yansıtacağımız tablo niteliğinde bir harita çalışması yapıyoruz. Turizm sezonu öncesinde bitirip üyelerimizle paylaşacağız.

  TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ İÇİN PROJELERİMİZ HAZIR

  2021 yılında turizmin yeniden canlandırılması ve hız kazanması için deniz, kum, güneş turizmi haricinde farklı turizm seçenekleri ile hazırlanıyoruz. Özellikle tarih ve kültür turizmi için yürüttüğümüz çalışmaların devamlılığına dikkat çekmek istiyorum. Daha önce de duyurusunu yaptığımız Amos Antik Kenti için düzenli kazı çalışması başvurumuzu yaptık. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Marmaris Müze Müdürlüğü, Marmaris Belediyesi ve Odamız iş birliğinde yürüttüğümüz bu proje ile bölgemizdeki en büyük antik kent olan Amos’a ören yeri statüsü kazandırılarak koruma altına alınması için uğraşıyoruz. Amerika Penn Üniversitesi işbirliğinde Taşlıca Köyü’nde bulunan Phoneix Antik Kenti için yüzey araştırması ve kurtarma kazısı için başvurular yapıldı. Burasını da en kısa sürede turizme kazandıracağız. Çok az kişinin bildiği Marmarisimizin tarihinde önemli bir yeri olan 220 yıllık bir gerçeği de turizm çeşitliliğimize kazandırmak üzere gün yüzüne çıkarmaya hazırlanıyoruz. Amacımız son yıllarda oldukça azalan kruvaziyer turizmini tekrar ayağa kaldırmak.

  ÜYELERİMİZLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

  Oda olarak üyelerimizeolan desteklerimize her zaman devam edeceğiz. Birliğimiz öncülüğünde 365 oda ve borsa olarak yürüttüğümüz tablet projemizde son aşamaya geldik. TOBB ve odamız bütçesinden karşıladığımız 81 adet klavyeli tableti özellikle eğitimden uzak kalan ihtiyaç sahibi öğrencilerimize Marmaris Kaymakamlığımız ve Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz iş birliğinde ulaştıracağız.

  23 Şubat tarihinde de Ata’mızın Marmaris’e gelişinin 86. Yıl dönümünde birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek, Cumhuriyet değerlerimize sahip çıkmak adına üyelerimize özel hazırlattığımız Atatürk posterli Türk bayrakları dağıtacağız. Pandemi kuralları çerçevesinde kutlayacağımız için içimizdeki coşkuyu evlerimize ve iş yerlerimize bayraklarımızı asarak yansıtacağız.

  Ayrıca, Türkiye ve Yunanistan arasında pandemi sebebiyle yaşanan seyahat yasağının kalkmasıyla birlikte Odamızda yer alan vize ofisi de yeniden faaliyete başlayacak. Geçtiğimiz günlerde önceki vize acentesinin anlaşmasının bitmesiyle birlikte yeni vize acentesi ile anlaşma sağladık.  

 Yine üyelerimiz için 20’den fazla online eğitim vermeyi planladık. Yüz yüze yapamadığımız eğitimlerimize dijital ortamda devam edeceğiz. 2020 yılında başarıyla yönettiğimiz sertifikalı zorunlu hijyen eğitimlerini ve sorumlu emlak danışmanlığı sınavlarını 2021 yılında da sürdüreceğiz. Yıl sonuna kadar eğer pandemi şartları iyileşirse Marmaris Çam Balı Şenliği’ni de gerçekleştirmek planlarımız arasında. Bunun için virüs tedbirlerinin ortadan kalkmasını bekleyeceğiz. Bütün bu çalışmalar için alt yapılarımız hazır. MTO olarak üyelerimizin her zaman yanındayız. 2021 yılındın sağlıklı, başarılı ve bol kazançlı bir yıl olmasını diliyor, bu vesileyle yönetim kurulumuz adına tüm halkımızın ve üyelerimizin yeni yılını kutluyorum.