MARMARİS ÇAM BALININ KALİTESİ ÜRETİMDE GARANTİLENECEK

Wednesday, 03.03.2021

Marmaris Ticaret Odası (MTO), Marmaris Çam Balı Coğrafi işaret başvurularını yaygınlaştırmak ve üreticileri bilgilendirmek amacıyla arıcılar ile görüşmeye başladı. Coğrafi işaret kapsamının ve başvuru sürecinin anlatıldığı bu görüşmeler, Marmaris köylerinde yer alan üreticiler ve Coğrafi İşaret denetim kurulu yetkilileri arasında yapılıyor.

 Marmaris Çam Balı Coğrafi İşareti konusunda farkındalığı artırmak ve üreticiyi bilgilendirme amaçlı olarak Marmaris Ticaret Odası, Marmaris İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden oluşan ekip Marmaris köylerini dolaşarak arıcılar ile görüşüyor. Marmaris Ticaret Odası Görevlisi Yılmaz Yorulmaz, Marmaris İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Fahri Atıcı, Veteriner Hekim Özer Işıkyıldız, Veteriner Hekim Kenan Nayır’ın yer aldığı eğitim grubu, Bayır, Hisarönü, Osmaniye, Turgut, Orhaniye, Çetibeli, Çamlı, Beldibi ve Marmaris Merkez’de arıcılar ile bir araya geldi. Coğrafi işaretin önemini, üretim esnasında yapılacak denetimin nasıl yapılacağı ve başvuru detayları anlatıldı. Yoğun ilgi gören toplantılarda coğrafi işaret sis temine başvurular da alındı. Sisteme kayıt yaptıran arıcılar, üretim sırasında denetlenecek ve ballarının yüksek kalitesini garantileyecek. 2021 yılı itibariyle coğrafi işaretli çam ballarımız raflarda yerini almış olacak.

  UYGUN KOŞULLARDA ÜRETİM KALİTEYİ ARTIRACAK

    Marmaris Çam Balı’nın coğrafi işarette belirtilen kriterlerde üretilmesini sağlamak ve kaliteyi garanti altına alabilmek için üretim yapan kişilerle yapılan bu görüşmeler neticesinde, aynı kalitede bal üretiminin sağlanması hedefleniyor. Arıcıların yoğun ilgi gösterdiği bu eğitimler neticesinde yaklaşık 300 civarında yerleşik arıcının siteme kayıt yaptırması ve coğrafi işaret koşullarına uygun, yüksek kalitede Marmaris Çam Balı üretimi gerçekleştirmesi bekleniyor. Üretim aşamalarında da denetimlerin devam edeceği sistem sayesinde, dünyanın pek çok yerine ihraç edilen Marmaris Çam Balı’nın marka değerinin artması hedefleniyor. Rekoltenin yükselmesine ve kalitenin koruyucusu olacak coğrafi işaret sistemi ile üreticinin de bal satışlarının artacağı ve kalitesi belgeli ürünleri ortaya çıkaracağı belirtiliyor.

  SİSTEME KAYIT OLMAK ÜCRETSİZ

  Arıcıların merakla ilgilendiği konu ise sisteme kayıt olmanın kuralları. Başvuru formunu doldurarak sisteme ücretsiz kayıt yaptırılabiliyor. Kayıt işlemleri Marmaris Ticaret Odası ve Marmaris İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Herhangi bir ücret alınmayan işlemler sonrasında arıcı, denetim ekibi tarafından denetlenerek kriterlere uygun üretim yaptığını kanıtladığı takdirde coğrafi işaret logolu Marmaris Çam Balı’nı satışa sunabilecek.