MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROJESİ BAŞVURULARI BAŞLADI

Wednesday, 05.01.2022

Cumhurbaşkanlığı tarafından 03.01.2022 tarihinde açıklanan ve KOSGEB Başkanlığı tarafından yürütülecek olan mikro ve küçük işletmelere hızlı destek projesi başvuruları başladı. 31 Mart 2022’ye kadar uygun nace kodlu işletmeler online olarak başvurularını yapabilecektir.

Covid-19 salgınından etkilenen MKİ’lere yönelik olarak 2021 yılında KOSGEB, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı - JICA işbirliğinde “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi” başlatılmıştır.  Projenin amacı;  imalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile Covid-19 salgını etkilerinin nispeten yoğun olduğu diğer sektörlerdeki MKİ’lerin faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır.   

Proje kapsamında KOSGEB tarafından hazırlanan “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” ile; imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ve Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’ler ve yenilikçi genç işletmelere faizsiz ve teminatsız geri ödemeli işletme sermayesi desteği sağlanacaktır.   

MKİ HIZLI DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA UYGULANACAK FAİZSİZ VE TEMİNATSIZ GERİ ÖDEMELİ DESTEK:

İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’lere:

- 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”,

- “Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile;

yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir.  Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.  

Destekten yararlanabilecek MKİ’lerin sektör listesi için tıklayınız.

NACE ikili kodlar  

NACE altılı kodlar

Asgari prosedürle, süratli ve güvenli bir yöntemle destek verilmesi gerektiğinden, diğer KOSGEB destek programlarından farklı olarak kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacaktır. Uygunluk kriterlerini karşılayan MKİ’ler, KOSGEB’in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, MERSİS – ESBİS ve diğer bazı veritabanlarıyla bağlantılı olan KOBİ Bilgi Sistemi) üzerinden başvuru yapabilecektir. Bütçe imkanları ölçüsünde başvuru sırasına göre geçici onay verilecek, yeni personeli istihdam eden MKİ’lerin ödeme talebi başvuru sırasına göre bütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı verilecektir.  

Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır. Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecektir. 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir.

Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir. Taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini varsa verilen ek sürede de tamamlayamayan MKİ’lerden ise; verilen destek, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile tahsil edilecektir. 

Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır.

Başvuru linki: https://edevlet.kosgeb.gov.tr/OAuth

Başvuru döneminin ilan edildiği ay:

2021 / Aralık

İstihdamın korunmasında referans kabul edilecek geçmiş dönem aralığı:

2021 Ocak – Aralık ortalaması*

 

İşlem adımı

Tarih aralığı

PROGRAM BAŞVURUSU VE GEÇİCİ ONAY SÜRECİ

İşletme program başvurusu son tarihi:

31 Mart 2022

saat 23:59

KOSGEB ilk kontrol süreci için son tarih:

En geç: 5 Nisan 2022

Varsa bildirilen eksik ve hataların işletme tarafından giderilebileceği son tarih:

11 Nisan 2022

saat 23:59         

KOSGEB son kontrol süreci sonu

(Bütçe kapsamında GEÇİCİ ONAY**):

En geç: 14 Nisan 2022

ÖDEME BAŞVURUSU VE KESİN ONAY SÜRECİ

Yeni personelin işe alınabileceği son ay:

(Ayrılması durumunda, şartları karşılayan başka bir personel destek süreci içinde istihdam edilebilir)

Nisan, 2022

(SGK kayıtlarına en az 10 prim günü yansımış olmalıdır)

Ödeme Talep Formunun işletme tarafından onaylanabileceği son tarih***:

25 Mayıs 2022

saat 23:59          

KOSGEB Uygulama Birimleri ödeme onayı için son tarih:(Bütçe kapsamında KESİN ONAY**)

27 Mayıs 2022

 

İkinci ödeme taksiti başvurusu süreci

İkinci ödeme taksiti için Ödeme Talep Formunun işletme tarafından onaylanabileceği son tarih****:

24 Nisan 2023

saat 23:59          

KOSGEB Uygulama Birimleri ödeme onayı için son tarih:

26 Nisan 2023

Geri ödeme başlangıcı:

2024 / Mayıs  

 

Detaylı bilgilere ulaşmak için aşağıdaki linklerden faydalanabilirsiniz.

https://webdosya.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Hizli%20Destek%20Projesi/2021.12.31/YEN%C4%B0_Mikro_ve_Kucuk_Isletmelere_Hizli_Destek_Programi.pdf

https://webdosya.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Hizli%20Destek%20Projesi/2021.12.31/YEN%C4%B0_Mikro_ve_Kucuk_Isletmelere_Hizli_Destek_Programi_Uygulama_Esaslari.pdf