Ali TEZEL Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa’sını Anlattı

Friday, 29.08.2014

Marmaris Ticaret Odası tarafından organize edilen 14 Ocak 2013 Pazartesi günü Grand Yazıcı Mares otelinde; 20.06.2012 günü TBMM'de kabul edilen 6331 sayılı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu, Sosyal Güvenlik Müşaviri Sayın Ali TEZEL tarafından verilen seminerde tüm Marmarislilere anlattı.
Ali Tezel'in 6331 Sayılı İŞ sağlığı ve Güvenliği Yasası Hakkında Sunum dosyasını bilgisayarınıza indrmek için tıklayınız.

Grand Yazıcı Mares Otel'de düzenlenen bilgilendirme toplantısına ilçe belediye başkanlarımız, Muğla ili ve ilçelerinden daire başkanları, oda başkanları, üyelerimiz, mali müşavirler, muhasebeciler, şirket sahipleri, esnaf ve basın mensuplarının da aralarında bulunduğu 600 kişilik bir kalabalık katıldı.

Toplantının açılış konuşmasında Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Baysal; görevimizde 4 seneyi tamamladığımız bugün Marmaris Ticaret Odası Yönetimi olarak öncelikle üyelerimizin çıkarlarını ön planda tuttuğumuzu gerek ortaya koyduğumuz projelerle gerekse odaya katılan (KOSGEB, İŞKUR, AVUKATLIK BİRİMİ, TAPDK, UMEM VE DEİK GİBİ ) yeni gelişim alanları ile gösterdiğimizi düşünüyorum.

2012 yılında yürürlüğe giren Yeni Türk Ticaret Kanununu enine boyuna tartıştık sizleri bilgilendirmek adına Sayın Prof. Dr. Şükrü Kızılot'tan yardım aldık. Yeni kanunda değişmesi gereken noktaları biz kendi odamız adına değerlendirdik ve diğer odalarla birlikte hareket ederek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile değişiklik yapılması gereken hususları paylaştık. Toplamda 109 madde değişti. Örneğin işlem denetimi tamamen kaldırıldı. İşlem denetimi suç işleyebilirsin mantığıyla herkesi ön denetime tabi tutmak anlamına geliyordu. Bu yıllık 150 bin işlemi içeriyordu. Ortalama 150 milyon liralık ek yük söz konusu olacaktı. O da ortadan kalkmış oldu. Böylece Şirketler dolayısıyla üyelerimiz 6.1 milyar liralık yükten kurtuldu.

Ayrıca yine Şükrü Kızılot hocamızın dediği gibi YENİ Türk Ticaret Kanunu, mevcut şekliyle yürürlüğe girip aynen uygulansaydı, hapishanelerde yer kalmayacaktı. Dolayısıyla bizlerde belki iş hayatımız süresince birkaç defa hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaktık. Öyle ki sadece borçlananlar değil borç verenlerde hapse girecekti.

Yine hepinizin bildiği bir konu; Türk Borçlar Kanunu'nun 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi ile birlikte hayata geçen ve iş dünyasından büyük tepki toplayan "banka kredilerinde eş rızası aranır" hükmü ile ilgili. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin desteğiyle sivil inisiyatif bu konunun da üzerine gitmiş sonucunda da özellikle ticaret hayatında uygulanabilirliği mümkün olmayan bu kanun hükmü hakkında geçtiğimiz hafta Ankara'da katıldığım bir toplantıda Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı bir açıklama yaparak Borçlar Kanunu'nda yer alan kamuoyunda 'eş onayı' olarak bilinen madde de düzenlemeye gidileceğini şirket ortaklıklarında eş kefaletinin aranmayacağı ancak bireysel kredilerde ve kefaletlerde devam edeceğini, bu düzenlemelerin de 2013'ün ilk çeyreğinde tamamlanacağını bildirmiştir.

2012 yılında yürürlüğe giren bir başka kanun ise Yeni Çek Kanunu. Başta TOBB olmak üzere iş dünyasının birçok temsilcisi kurum, yeni yasanın uygulanması sürecinde üyelerinin yaşadıkları sıkıntıları sürekli dile getiriyor değişiklik talebinde bulunuyorlar. Çünkü çek yasası sonrası karşılıksız çek sayısında geçmiş yıllara göre artış olduğu gözlemlenmekte. Örneğin Marmaris'te 2011 yılına oranla 2012 yılında icra takibe alınan dosya sayısı % 43 oranında artış göstermiştir. İşletmeleri, esnafı yaşanılan bu zor durumdan kurtaracak ve çek sistemini ticarette tekrar güvenilir bir araç olarak kullanılır duruma getirecek yeni düzenlemelerin yapılmasının gerekliliği her platformda dile getiriliyor.

Çek kanunu yürürlüğe girdiği günden beri Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nun her konuşmasında belirttiği gibi sadece bankaların kredi verirken sicil görme hakkına vadeli satışta çek alanların da sahip olmasının önemi sonuç vermiş, Ocak ayından itibaren reel sektörün de vadeli mal sattığı, çek verdiği müşterilerinin sicil bilgilerine 3-5 dakikada ulaşabileceği bir sisteme geçileceği bildirilmiştir.

Kısaca görüyoruz ki elimizde tuttuğumuz önemli bir gücümüz var bu gücü sadece kendi hayatımızı değil çevremizi de olumlu yönde etkileyecek şekilde kullanabiliriz, kullanmalıyız. Bugün burada değerli hocamız SOSYAL GÜVENLİK MÜŞAVİRİ Sayın Ali Tezel'in "6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU" HAKKINDAKİ bilgilendirme toplantısı ardından sizlerin konuya vakıf olarak gerekli gördüğünüz hususlarda, özellikle uygulanabilirliğini mümkün görmediğiniz konuları not alarak bağlı bulunduğunuz kurumlara bildirmenizin öneminin altını ısrarla çizmek isterim.

Hiçbir üyemizin mağdur olmadığından emin olmak, tüm haklarının farkında olmasını sağlamak bizim görevimizdir. Sizlerin bu toplantılara olan ilgisi de bizleri daha da çok çalışmaya teşvik etmektedir.

Bu karşılıklı paylaşımların özellikle Marmaris ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyorum. " diyerek konuşmasını bitirdi.

Ali Tezel;
İşverenler risk değerlendirmesine dikkat!
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 20.06.2012 günü TBMM'de kabul edildi. Yasa yürürlüğe tam olarak girdikten sonra istisnasız tüm iş ve işyerleri iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uymak zorundalar. 10 veya daha çok işçi çalıştıranlar uzman istihdam edecek ve hizmet alacaklar....
HANGİ MADDE NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının bir kısmı 1 Ocak 2013 günü yürürlüğe girdi ama sadece 50 ve daha çok işçi çalıştıran işyerlerinden tehlikeli ve çok tehlikeli sayılanlar için geçerli oldu... En son 2014 yılı Temmuz ayında da az tehlikeli bakkal-manav-market ve apartmanlara sıra gelecek.
İŞYERLERİ TEHLİKE OLARAK ÜÇE AYRILIYOR
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, işyerlerini üçe ayırıyor: Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli. Ve bu sınıflandırmayla ilgili genelge 29 Aralık 2012 günlü Resmi Gazete'de yayınlandı, NACE kodlarına göre de sınıflandırıldı.
2013 OCAK AYINDA 50′DEN ÇOK İŞÇİSİ OLAN TEHLİKELİ İŞYERLERİNDE
Yasa ilk defa 1 Ocak 2013 günü sadece 50 veya daha çok işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için yürürlüğe girdi ve bu işyerleri zaten eski İş Sağlığı uygulamasında kapsamda olup işyeri hekimi ve iş sağlığı güvenliği uzmanı çalıştırmak zorundaydılar. Bu sebeple onlar için yeni bir şey yok.
2013 TEMMUZ AYINDA 50′DEN AZ İŞÇİSİ OLAN TEHLİKELİ İŞYERLERİNDE
Yasa 2013 yılı Temmuz ayında da 50 işçiden az çalıştıran, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için yürürlüğe girecek. Bu işyeri işverenleri, işyerlerinde ya tam zamanlı ya da kısmi zamanlı işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı işe alacak veya ortak sağlık-güvenlik şirketlerinden fatura mukabili bu işi satın alacak. Ayrıca işverenin kendisine ait belgesi varsa kendisi, belgesi olan işçisi varsa bu işçisini de isterse bakanlığa uzman olarak bildirebilecek.
2014 TEMMUZ AYINDA HER YERDE UYGULANACAK
2014 yılı Temmuz ayında da, kamu işyerlerinin tümünde, özel sektördeki az tehlikeli tüm işyerlerinde devreye girecek. Yani, bakkal, manav, berber ve apartmanlarda yürürlüğe girmesine daha bir buçuk yıldan fazla süre var.
1-9 işçisi olanların durumu;
TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ OLANLAR
İşyerinde 9 veya daha az işçisi olanlardan "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta olanların iş sağlığı ve güvenliği ile işyeri hekimi veya diğer sağlık personeli ihtiyacını SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) illerde açacağı ihaleler sonrasında, ortak sağlık-güvenlik birimlerine (OSGB) ihale edecek ve bu işyerlerinin cebinden tek kuruş para çıkmayacak. İhaleyi alan OSGB, sanayi sitelerindeki tamirhane, tornacı, elektrik ustaları gibi işyerlerine yılda bir defa 1 saat iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile üç yılda bir defa işyeri hekimi gönderecek.
AZ TEHLİKELİ OLANLAR
İşyerinde 9 veya daha az işçisi olan "az tehlikeli" işyerlerinde yani bakkal-berber-manav-apartmanlarda 2014 yılı Temmuz ayında yasa yürürlüğe girecek ve bu işyeri işverenleri OSGB ile sözleşme imzalayacaklar ve yıllık maliyetleri de işçi başına 30 ile 100 lira arasında değişecek. OSGB'nin doktoru bu işyerlerine 3 yılda bir defa bir saat uğrayacak, OSGB'nin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı da yılda bir defa 1 saat uğrayıp iş kazalarına karşı riskleri tespit edip bu risklerin ortadan kaldırılmasını isteyecek.
KANUNA TABİ BÜTÜN İŞYERLERİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPMAK ZORUNDA
Yasaya göre uzman ve işyeri hekimi ile diğer personeli istihdam etme zorunluluğu peyderpey yapılacak ama her işveren işyerinde iş kazasına yol açacak durumları belli eden ve tedbirleri içeren risk değerlendirmesini şimdi, yani 1.1.2012 gününden itibaren yapmak zorunda.
CEZASI ÇOK AĞIR
Yasaya göre 10′uncu maddesinin birinci fıkrasına göre risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işveren üç bin Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için dört bin beş yüz Türk Lirası, dördüncü fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene bin beş yüz Türk Lirası cezaya çarptırılacak.
İlgili yönetmelik gereği risk değerlendirmesinde işveren ve işçilerle birlikte uzman ve hekim de olacak ama henüz uzman ve hekim çalıştırma zorunluluğu olmayan (gelmeyen) işverenler risk değerlendirmesini bu uzman ve hekim olmadan kendileri yapacak.
GEÇİCİ MADDE 1- 6′ncı madde uyarınca oluşturulacak risk değerlendirmesi ekibinde, mezkûr maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde sayılanların bulundurulma zorunluluğu kanunun 38′inci maddesinde belirtilen sürelere uygun olarak aranır. Yani uzman ve hekim bulundurma yürürlük tarihlerine göre... ama herkes risk değerlendirmesi yapmak zorunda...
Ali Tezel Bilgilendirme toplantısı ardından katılımda bulunan misafirlerimizin sorularını cevapladı.
Toplantı sonunda Sayın Ali Tezel'e bize vermiş olduğu değerli bilgilerden dolayı Meclis Başkan Yrd. Ergün Atalay tarafından kendisine yöremiz ürünlerinin bulunduğu bir paket ve çiçek verildi.