MTO’nun “Beşi Bir Yerde” Projelerinden Biri Daha Hayata Geçiyor: İl Genel Meclisinden Tam Destek

Friday, 29.08.2014

"KAMERİYE ORTODOKS KİLİSESİNİN RESTORASYON ÇALIŞMASINA BAŞLANIYOR."

7 Şubat 2013 Perşembe Günü Odamız Başkanı Mehmet Baysal, Başkan Yrd. Nuran Esin, Marmaris Müze Müdürü Esengül Yıldız Öztekin ve Mimar Tamer Kasap Marmaris Ticaret Odası'nın Beşi Bir Yerde Projeleri ile ilgili olarak Muğla İl Genel Meclis Başkanı Cemal Gülpınar, Genel Sekreter  Sebahattin Avcı'yı makamlarında ziyaret etti ve İl Genel Meclis toplantısına katıldılar.

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, Muğla İl Genel Meclisi'nde Marmaris Ticaret Odası'nın Beşi Bir Yerde Projeleri ile ilgili bir sunum yaptı.

Baysal; "09 Kasım 2012 Cuma günü Marmaris Ticaret Odası ev sahipliğinde, "Marmaris Yarımadası Stratejik Planı" tanıtım toplantısı T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay ve TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu katılımı ile gerçekleştirildi.  Stratejik planımızın amacı; herkesin, her kesimin Marmaris için söylediklerini, temelsiz verilerden kurtararak, bilimsellik ışığında "olabilir"i, "olması gerekeni" göstermektir" dedi.

Amos Antik Kenti Turizme Kazandırıldı. Amos'dan 2000 Yıl Sonra Müzik Sesi Yükseldi.

Marmaris Ticaret Odasının, Marmaris Müze Müdürlüğü'nün Başkanlığında,  Turunç Belediyesi'nin desteğiyle, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan DİLER'in Bilimsel Danışmanlığı'nda  başlattığı ve bütünüyle finanse ettiği Amos Antik Kentinin temizlik çalışması ve yol güzergahlarının belirlenmesi çalışması sona erdi. Bu çalışma sonunda 15 Ekim 2010 tarihinde Amos Antik Kenti törenle tanıtıldı ve klasik müzik konser verildi. Amos Antik Kenti tiyatrosu anıt eser olarak tescillendi. Şu anda yüzey araştırması için Selçuk Üniversitesi'nin başvuru çalışmaları olduğu bilgisi ulaşmış olup netlik kazanır kazanmaz kamuoyuna duyurulacaktır.

Marmaris Bal Evinin açılışı gerçekleşti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 9 Kasım 2012 tarihinde Marmaris Ticaret Odasının markalaşma adına Osmaniye Köyünde başlattığı Marmaris Bal Evi ve Hizmet Binası'nın açılışını gerçekleştirdi.

Projenin amacı arıcılığın ve çam balı üretiminin kalite bilinci ile gerçekleştirilmesini destekleyerek, turizmden en az payı alan Osmaniye'nin Marmaris için alternatif bir turizm destinasyonu olmasını sağlamaktır.

Proje, sergi, eğitim ve sağlık temalı birimler içermektedir. Maya Uygarlığından Osmanlı İmparatorluğuna kadar farklı dönem ve kültürlerden ürünlerin sergilendiği salonlarda şu anda 4 dilde tanıtım yapılmaktadır. Seminer ve eğitim salonları 30 kişiye hizmet verecek altyapı ve teknolojiye sahiptir. Bahçede bulunan Apiterapi evleri arı ile gelen sağlık hakkında bilgi ve destek vermektedir.

İNANÇ TURİZMİ YOLUNDA BİR DURAK; KAMERİYE ORTODOKS KİLİSESİNİN RESTORASYON ÇALIŞMASI

Kutsal yerlerin bu dinlere mensup turistlerce ziyaret edilme eğilimlerinin, turizm olgusu içerisine değerlendirilmesi İnanç Turizmi olarak tanımlanır. Türkiye'de İnanç Turizmi adı altında ilk faaliyetler, 1995 yılında başlamıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucu kültür ve inanç turizmi için gelenlerin deniz turizmi için gelenlerden daha fazla gelir bıraktıkları bildirilmiştir. Turizmi çeşitlendirmek adına harekete geçen birçok ilde kilise restorasyon çalışmaları başlamış ve tarihi geçmişe sahip ibadethaneler turizme kazandırılmıştır.

Kameriye adası üzerindeki Ortodoks kilisesinin 1800lerde inşa edildiği öngörülmektedir. Kilisenin tarihine ve kullanılışına ilişkin bilgi ve belgeleri araştırmakta ve Fener Rum Patrikhanesi ile yazışmalara devam etmektedir. Ancak şu anda kullanılmamakta ve yıkıntı halindedir. İnanç ve evlilik turizmi çeşitlendirmesine kapı açabilecek bu kilisenin onarımının ancak merkez ve yerel birlikte çalışırsa mümkün olabileceğine inanan Marmaris Ticaret Odası, Marmaris'e gelen yüz binlerce misafirin ziyaret edebileceği Kameriye'nin restorasyonu için Müze Müdürlüğü ve Bakanlık ile irtibata geçmiştir. Sevindirici haber ise röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanıp Kurul tarafından onaylanması durumunda restorasyon çalışmalarına hemen başlanması için her şeyin hazır olmasıdır. Restorasyon bütçesi Muğla İl Özel İdaresi tarafından karşılanacak olan Kameriye'nin 2014 turizm sezonuna yetiştirilmesi planlanmaktadır. Yerelin ve merkezin birlikte çalıştığı bu Proje, maddi ve manevi desteklerle iyi sonuçlar elde edilebilecek bir projedir.

SAĞLIK TURİZMİ İÇİN HEMİTHEA: İÇMELER ILICASI

Marmaris'in İçmeler Beldesi'nde antik çağlardan günümüze gelen bir şifalı su kaynağı bulunmaktadır. Adını bu sudan alan İçmeler'de hep var olan şifalı suyun ıslah edilip, şifa turizmine kazandırılması için belediye ve çeşitli kurumlarla görüşmeler yapılmıştır. Suyun içeriği ve sondaj alanlarına ilişkin analiz çalışmaları İstanbul Üniversitesi Jeoloji ve Jeofizik bölümünden oluşan akademik ve teknik heyet tarafından gerçekleştirilmiştir.  Analizler neticesinde suyun, cilt hastalıklarına iyi geldiği tespit edilmiştir. Ayrıca yer röntgenleri ile sondaj yapmaya uygun alanlar belirlenerek suyun sıcaklığı ölçülmüştür.

Bu süreçte Marmaris Ticaret Odası, İçmeler Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisleri Yrd. Doç. Dr Oğuz Gündoğdu ve ekibi birlikte çalışmıştır. Avrupalı örnekler düşünüldüğünde İçmeler bünyesindeki bu potansiyel, Muğla turizmi için yeni ve önemli bir soluk olacaktır. Beldenin böyle bir alternatif turizm kaynağının üzerinde bulunması, kış aylarını, sadece yazın gelecek turisti beklemekle geçiren turizmciler için önemli bir fırsat yaratacaktır.

SİYASİ PARTİLERDEN ORTAK KARAR

Sunumun ardından Meclis Başkanı Cemalettin Gürpınar, mecliste üyesi bulunan siyasi parti temsilcilerinin, bu sunum hakkında görüş bildirmelerini istedi. Başkan vekili ve CHP grubu adına söz alan Dursun Kaplan, MTO'nun projelerinin hayata geçirilmesi için destek olunması gereği üzerinde durdu ve" Marmaris için kültürel ve tarihi yapıların iyileştirme projelerinin de yapılması gerekiyor. Bunun için bütçemizde kaynak var. Marmaris Kaymakamlık Binası da bu kapsamdadır ve proje çalışmaları bitmek üzeredir" dedi. AK Parti adına söz alan Ceyhan Eroğlu "İnanç turizmi çok önemli bir turizm çeşitliğidir. MTO, çokseçkin çalışmalar yapmış ve bu konuda güzel projeler hazırlamış. Bunlara destek veriyoruz. Dünyada her yıl 1,3 milyon kişi inanç turizmi amacıyla seyahat ediyor. Bu projelerle Marmaris bundan payını alır" dedi.

MHP adına konuşan Başkan vekili Coşkun Tutal da yaptığı konuşmasında özellikle çam balının markalaşması ve tanıtımı konusunda başardıkları projeler için MTO Başkanı Mehmet Baysal'ı tebrik etti ve "Muğla'daki bal üretiminin çoğunun Milâs'ta gerçekleşmesine rağmen Marmaris'in bu konuda önderlik yapmış olması Muğla İlimiz için büyük bir Kazanç olmuştur" dedi.

Marmaris Ticaret Odası tüm bu projeleriyle Marmaris yaşayanlarının sosyo ekonomik yapısını yükseltmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Ekonomik krizden dolayı oldukça sıkıntılı günler yaşayan ve % 95 oranında turizmle geçinen Marmaris'i iyileştirme ve yeniden canlandırma projeleri ileriki günlerde de devam edecektir.