MTO Başkanı Baysal'dan Çarpıcı Açıklamalar

Friday, 29.08.2014

Selda ÖZTÜRK/ MUĞLA ŞEHİR- Başkan Mehmet Baysal, bir dönem daha hizmete talip olduğunu açıkladı. Ancak Baysal'ın gündemindeki en önemli konu; Ticaret Odası'nın önümüzdeki günlerde alacağı ISO 9001 belgesi ile TOBB bünyesinde 'beş yıldızlı' hizmet veren odalara layık görülen Akreditasyon Belgesi... Söz verdiği gibi "Yarımada Stratejik Planı"nı tamamlayan Mehmet Baysal, şimdi Ege Üniversitesi ile birlikte "MTO Stratejik Planı"nı hazırlıyor. Üç yıl önce göreve geldiğinde "Marmaris için taşın altına elimizi koyalım" diyen Baysal, hem Ticaret Odası'nın kurumsallaşmasında hem de Marmaris'in "marka kent" olmasında çok büyük adımlar attı. Kendisinin ve ekibinin başarısıyla gurur duyuyor... Ancak Baysal'ın hedefi bugüne kadar yapılanlarla sınırlı değil... Baysal'a göre "Marmaris için daha yapacak çok iş var..."

Ticaret Odaları'nda seçim dönemine girildi. Sizin başkanlığınızda Marmaris Ticaret Odası'nda nasıl bir süreç yaşandı?

Marmaris Ticaret Odası bu dönemde kurumsal kimliğini pekiştirdi. Personel yapısıyla kurumsal niteliği bütünleşti. Önceliğimiz işin niteliğine uygun personeli istihdam etmekti. Bunu başardık. Şu an Marmaris Ticaret Odası'nda AR-GE birimi, TAPDK,KOSGEB, İŞKUR, DEİK ve UMEM birimleri hizmet veriyor. Aynı zamanda üye şirketlerimize hizmet amacıyla hukuk birimi oluşturduk. Artık şahıs firmalarımız avukatlık hizmetini ücretsiz olarak alabiliyor. Marmaris esnafının son iki yıl içinde KOSGEB'den aldığı destek 1.5 milyon liraya ulaştı. Sadece illerde bulunan TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) birimi odamız bünyesinde hizmete başladı. Bizim girişimimizle üye sayısı 1000'in üzerinde olan ilçe odaları da bu birimlere sahip olabilecek bundan böyle. İŞKUR hizmet noktamızı kurarak, Marmaris'teki en büyük sorunlardan biri olan ara eleman eğitimi konusunu da çözüme kavuşturduk. Bu da gerçek anlamda Marmaris'e kazandırılmış en büyük artı değerlerden biridir. Artık hem eğitim alan personel, hem de işveren kazanıyor. Bunlar üyelerimize kazandırdığımız ekonomik değerler. Ticaret Odası'nın 1 milyon lira ile devraldığımız bütçesini, 2.5 milyon liraya yükselttik. 2012 yılı gelirlerimizi 2 milyon 132 bin lirayla kapattık. Bu bize üyelerimizin güvenini, odaya duydukları aidiyeti gösteriyor. Övünç duyuyorum.

Marmaris'i "marka" yapma iddiasındaki bir proje paketine "Beşi Bir Yerde" sloganıyla imza attınız. Neler var bu projede?

Bu bir sosyal sorumluluk projesi. Marmaris'in deniz, kum ve güneş dışında turizm değerlerinin ekonomiye kazandırılması, Marmaris turizminin çeşitlendirilmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi amacıyla başlatılan beş ayrı projeden oluşuyor. Ticaret Odası tarihinde devrim niteliğinde bir gelişme olması bize gurur veriyor. Beş proje; Amos Antik Kenti ve Kültür Merkezi, Osmaniye'deki Bal Evi, İçmeler Ilıcası, Selimiye'deki Kameriye Ortodoks Kilisesi ve Marmaris Stratejik Planı'ndan oluşuyor.

Beş projede gelinen aşama nedir?

Marmaris'e envanter kazandırma üzerine başlattığımız "Karya'dan Cumhuriyet'e Marmaris" kitabımız ve bu projenin ikinci ayağı olan Marmaris Yarımadası Stratejik planımız tamamlandı. Stratejik plan, Marmaris'e gelen yatırımcının ileriye dönük planlama yapabilmesi ve Marmaris'te neler yapılabileceğini görmesi açısından son derece önemli bir veri kaynağıdır. Aynı zamanda karar vericiler için bir rehber niteliğinde olması hedeflendi. İkinci projemiz, Amos Antik Kenti'nin turizme kazandırılmasıydı. Amos'u 2 bin yıl sonra arp sesleriyle uyandırdık. Bizi çok sevindiren bir gelişme daha yaşadık. Müzeler Genel Müdürümüz Murat Süslü, Amos'taki kazı çalışmalarının başlatılması için onay yazısını gönderdi. Antik tiyatromuzun anıt eser olarak tescilini yine Müze Müdürlüğümüzle birlikte yaptırdık.

BAL EVİ İLE TAÇLANDIRDIK...

Marmaris'in turizm dışında bir diğer ekonomik değeri 'çam balı'dır. Türkiye'de bir marka olan Çam Balı'nın başkentinin "Marmaris" olduğunu dünyaya gösterdik. Bal Evi'ni hizmete açarak bu markayı taçlandırdık. Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Gilles Ratia, Bal Evi'nin dünyada bu konseptte yapılan tek merkez olduğunu söyledi. Tüm finansmanını karşıladığımız Bal Evi projesi, bize gurur veren bir diğer başarımızdır.

İçmeler Kaplıcası ile ilgili çalışmalar hangi aşamada?

Marmaris'te turizmi çeşitlendirmek adına başlattığımız projelerimizden biri de Hemithea-İçmeler Kaplıcası'dır. İçmeler'de antik çağlardan bu yana 'şifa' kaynağı olan ve beldenin adıyla bütünleşen kaplıca suyunun, Marmaris turizmine kazandırılmasını hedefledik. Suyun analiz çalışmaları İstanbul Üniversitesi tarafından yapıldı. Önümüzdeki dönemde belirli noktalarda sondaj işlemi gerçekleştirilecek. Bu projede Jeofizik Mühendisi Hakan Beyaz ile birlikte çalışıyoruz. Proje hayata geçtiğinde, İçmeler'in sağlık turizmi alanında büyük bir atılım gerçekleştireceği düşüncesindeyiz. Hedefimiz, bölgedeki otellere kaplıca suyu vermek. Sayın Bülent Arınç'a da Marmaris ziyaretinde dosyamızı teslim ettik.

Son olarak Selimiye'deki Kameriye Ortodoks Kilisesi'nin restorasyonu projemiz devam ediyor. Şu an kullanılmayan kilisenin restorasyonu için Müzeler Genel Müdürlüğü'nden onay yazısı geldi. Marmaris'e gelen yüz binlerce misafirin ziyaret edebileceği, inanç ve evlilik turizmi çeşitlendirmesine kapı açabilecek bu kilisenin onarımının ancak merkez ve yerel birlikte çalışırsa mümkün olabileceğine inanıyoruz. Önümüzdeki dönem, üyelerimiz destek verdiği taktirde bu çalışmamız da devam edecek.

Öncelikli hedefinizin Marmaris'te turizmin çeşitlendirilmesi olduğunu görüyoruz...

Elbette. Çünkü Marmaris ekonomisinin yüzde 90'ını, turizme dayalı 40 meslek grubu destekliyor. Turizmde sıkıntı yaşanırsa Marmaris'te ekonomi durur. Ve ne acıdır ki Marmaris bugün 4 ay çalışıp 12 ay tüketiyor. Amacımız Marmaris'te turizm gelirlerini sürekli kılmak ve ekonomimizi ayakta tutmak.

Kış turizmi deyince akla kongre ve spor turizmi de geliyor. Bu konuda çalışmanız var mı?

Bu konuda otellerin yeterlik durumu çok önemli. Biz Marmaris Stratejik Planı'nı bunun için yaptık. İleriye dönük yapılanmada öncelikle otelleri kış turizmine hazırlamamız lazım. Marmaris'te 5 yıldızlı otel sayısı belli. Toplantı sayısı olan otel sayısı da ortada. Marmaris çukuru, yapısal olarak yüzde 90'ları tamamlamış durumda. Devlet kanalıyla milli parklarda alanlar çıkarılırsa, spor ve kongre merkezi anlamında turizme destek verilirse yatırımcılar da kendi otellerini revize etmek için çalışır. Devlet desteği olmadan kongre, spor turizmi oluşması mümkün değil.

Marmaris'i kış aylarında hareketlendirecek başka projeleriniz var mı?

Evet. Muğla Üniversitesi Rektörümüz, Hukuk ve İletişim Fakülteleri için yer tahsis edilmesi durumunda her iki fakültenin de Marmaris'te açılabileceğini söyleyerek bir umut verdi. Yer konusunu aşabilirsek bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Üniversitenin Muğla ekonomisine kazandırdığı değer ortada. Marmaris de böyle bir yatırıma ihtiyaç duyuyor. Böylece kış aylarında terk edilmiş şehir görüntüsü, yaşayan bir şehre dönüşecek.

Yer tahsisi konusunda engel mi var?

Marmaris'te geçmişten bu yana devam eden mevzi imar planları ile yapılaşma gerçeği var. Bu şekilde devam ederse çok canımız yanacak. Her mülk sahibi, kendi mülkü ile ilgili işlem yaptırıyor. Biz Sayın Bakan'a da bu durumu ilettik. Bütüncül bir haritaya ve imar kurgusuna ihtiyacımız olduğunu söyledik. Muğla'nın 1/25000 imar planları beklediğimiz bir çalışma. Marmaris'in en güçlü yanı, İzmir'den Alanya'ya kadar olan bölgede en bakir kalan yarımada olması. Bunu iyi kurgulamalıyız ki sürdürülebilir turizm planları da buna göre yapılsın. Ayrıca Milli Parkların revizyonu sürecinde orman vasfını yitirmiş alanların, ihtiyacı olan kurumlar için projelendirilmesini umut ediyoruz. Burada üzerine basa basa üniversite diyorum yine... Marmaris'in bu konuda büyük desteğe ihtiyacı var.

Marmaris'in en büyük sorunu nedir?

İlk akla gelen Günlücek'ten Ada Ağzı'na kadar olan bölgedeki altyapı eksikliği. Birinci önceliğimiz o altyapının tamamlanması. 'Akdeniz'in en büyük marinasına sahibiz' diyoruz, ancak altyapısı yok. 'Deniz kum güneş' diyoruz. Denizi kendi ellerimizle kirletiyoruz. Ekmek teknesi su alıyor. Önceliğimiz denizin temizliği olmalı. Ada Ağzı tarafının altyapısının acilen yapılması lazım.

Büyükşehir Yasası ve beldelerin birleştirilmesi ile ilgili düşünceleriniz nedir?

Biz 4 yıl önce de Marmaris'in tek belediye olması gerektiğini söylüyorduk. Bakın; her belediye gelir elde edebilmek için ticari alanlar oluşturdu. Bunun neticesinde, Marmaris'in çarşısı adeta öldü. 12 ay yaşayan çarşı, bugün terk edilmiş şehir görünümünde. Dünyanın neresine giderseniz gidin 'old-town'lar her zaman ön plandadır, gezilmesi gereken alanlardır. Marmaris'in şehir merkezi ise tamamen çöktü. Bunda belediyelerin suçu yok. Onlar da gelir elde etme çabasında. Ancak tek belediye olsaydı, bu kadar ticari alan oluşmaz, ekonomik tablo bu kadar kötü olmazdı.

Nasıl bir ekonomik tablodan söz ediyoruz?

Şöyle ki... Marmaris'te ticari işletme ihtiyacı 500 iken, bugün bin 500 işletme yaşam savaşı veriyor. Her yıl açılan ve kapanan işyerleri ile ilgili veriler ortada. Örneğin bu yıl 431 işyeri açılmış, 208 tanesi kepenk kapatmış. Çünkü gelir elde edemiyor. İcradaki dosyalarda bir yıl içinde yüzde 46 artış yaşandı. Bu da ekonomi profilini net bir şekilde gösteriyor. Biz gelişelim derken, turizmde belli olguları elde edebilmek uğruna Marmaris'in kültürel yapısına da zarar verdik. Gelişmeyi ters yönden algıladık. İşin acı tarafı bu.

Nasıl çözülür bu sorun?

Acilen imar rehabilitasyon planı hazırlanmalı. Süreç yavaş işleyebilir ancak sonuçta Marmaris kurtulur. Marmaris kendini birden bire turizmin içinde buldu. Eğitilmedi. Rantabl gelen para oldu. Marmaris'i sevmek, Marmaris'i sömürmek değildir. Bunu algılamamız lazım. 30 yıl önce Marmaris'i bu duruma getiren müteahhitlerin hiçbiri bugün ortada yok. Bugün yaşadığımız süreç ise tam bir bocalama dönemi. Marmaris yavaş yavaş emekli şehri haline dönüşüyor. Ekonomik değer olmadığında yatırım da gelmez. İster istemez kendi kabuğunuza çekilirsiniz. Bunu önlemek bizim öncelikli hedefimiz olmalı.

Zaman zaman belediye başkan adayları arasında adınız geçiyor. Siyasete sıcak bakıyor musunuz?

Ben şu anda Ticaret Odası Başkanıyım. Bu görevime devam etmek için de seçimlere hazırlanıyorum. Şu an hiçbir siyasi düşüncem yok. İleride neler olacağını Yaradan bilir. Benim için önemli olan Ticaret Odası'nda gerçekten çok güzel şeyler yapmış olmamız. Hedefimiz, Marmaris'in sürdürülebilir yaşamına, turizmine destek vermek. Günümün hemen her saatini, performansımın yüzde 80'ini bunun için harcamaktan mutluyum. Hiçbir beklentim yok. Tek dileğim, mevcut ekonomik değerlerimizi torunlarımıza taşıyabilmek. Ben ne kazanırsam kazanayım, içtiğim bir kap çorbadır. Ama torunlarımız bunu bulabilecek mi? Bunun endişesini yaşıyorum. Marmaris'in ekonomisi gerçek anlamda tehlikede. Marmaris öyle değerli bir yarımada ki, şehir kimliğini oluştururken mevcut kültürünü, doğasını koruyabilmek, imarını kurgulayabilmek için el ele verip çok çalışmamız gerekiyor.

Marmaris'in siyasi yapısındaki profil nasıldır ilgilenmiyorum. Bu odaya da siyaseti hiçbir zaman sokmadık. Benim odaklandığım yer MTO. Burada da Marmaris'e 4 yıllık süreçte ben ve arkadaşlarım mesai yaptık. Başarı kazandık mı? Kesinlikle kazandık. Başarılı olmasam ikinci dönem için zaten bir talepte bulunmazdım.