Hisarcıklıoğlu, Oybirliği İle Yeniden EUROCHAMBRES Başkan Yardımcılığına Seçildi

Friday, 29.08.2014

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yapılan seçimlerde 83 oyun tamamını alarak, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkan Yardımcılığına yeniden seçildi. EUROCHAMBRES'ın Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Genel Kurulu'nda birliğin yeni başkanı Almanya Ticaret Odası Başkanı Richard Weber oldu.​
M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yeniden Başkan Yardımcısı olarak seçildiği Genel Kurul'da, 2014-2015 yılları arasında EUROCHAMBRES'ın Başkan Yardımcılığı görevini yürütecek diğer isimler Avusturya Ticaret Odası'ndan Marta Schultz, Lüksenburg Ticaret Odası'ndan Pierre Gramegna oldu.

EUROCHAMBRES Yönetim Kurulu üyeliklerine de Fransa Ticaret Odası'ndan Andre Marcon, İtalya Ticaret Odası'ndan Michl Ebner, Polanya Ticaret Odası'ndan Andrzej Arendarski ve İspanya Ticaret Odası'ndan Miquel Valls i Maseda seçildi.

- "Ülkem ve Türk iş dünyası açısından büyük bir onur ve gurur"

Hisarcıklıoğlu, Genel Kurul sonuçlarının açıklandığı toplantıda, TOBB'un evsahipliğinde İstanbul'da 3 gün boyunca EUROCHAMBRES Global Oda Platformu toplantısını, EUROCHAMBRES Ekonomik Forumu'nu ve EUROCHAMBRES'ın 114. Genel Kurul toplantısını gerçekleştirerek Avrupa iş dünyasını zirvesini İstanbul'da topladıklarını ifade etti.

EUROCHAMBRES'ın Genel Kurulu'nda bugüne kadar görülmemiş rekor oyla tekrar Başkan Yardımcılığına seçildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Daha önce 2010'da, ilk defa Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan bir ülkeden başkan yardımcılığına seçilmiştik. O zaman da rekordu ama bu sefer enteresan bir sonuç çıktı. 83 oyun tamamını almış olmak ülkem ve Türk iş dünyası açısından büyük bir onur ve gurur" dedi.

Bu sonucun Avrupa iş dünyasının Türkiye'ye bakışını net bir şekilde gösterdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Avrupa iş dünyası, Türkiye'nin AB içerisinde olmasından, Avrupa ile Türkiye ekonomisinin entegre olmasından yana ve Türkiye'nin Avrupa ekonomisine bir ivme kazandıracağına inanıyorlar. Biz de Türk iş dünyası ve TOBB olarak ülkemizi temsil noktasında elimizden geldiğince çaba sarf ediyoruz ama en önemlisi bulunduğumuz pozisyon itibariyle iş dünyasının menfaatlerini Avrupalı siyasi liderlere aktararak Avrupa'nın bir an önce krizden çıkıp yeni umutlara doğru yönelmesine katkı sağlıyoruz.

"Dünya ekonomide yeni bir eksene doğru kaydı. Dünya ticaret örgütünün yeteri kadar aktif olmamasından dolayı ABD kendisine iki yeni eksende ortak buluyor. Bunlardan biri Avrupa ile yürüttüğü Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı. Bir de Pasifik tarafında bir çalışma yürütülüyor. Bu ikisi gerçekleştiği takdirde dünya ekonomisinin 4'te 3'ü ABD, Avrupa ve Pasifik'te bir araya gelecek ve bu ülkelerde hiçbir ticari engel olmayacak. Türkiye'nin bunu dışında kalması mümkün değil. Eğer Türkiye bu zincire dahil olursa o zaman büyük müthiş bir pazarın içinde olacağız."

- "Türkiye ekonomik kalkınmasına devam edecek"

EUROCHAMBRES'in yeni başkanı Richard Weber ise EUROCHAMBRES Genel Kurulu'nun İstanbul'da gerçekleştirilmesinin TOBB'un bir başarısı olduğunu belirterek, "Rifat Hisarcıklıoğlu, benim için Akdeniz'in en önemli insanlarından biri. Avrupa'yı ve Asya'yı tek bir kişilikte buluşturabilen, Türkiye'nin gelecekte çok önemli roller oynayacağının farkında olan bir kişi" dedi.

Türkiye'nin gelecek yıllarda Avrupa'nın önemli aktörlerinden biri haline geleceğini dile getiren Weber, istikrarlı bir ülke olan Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına devam edeceğini söyledi.

Kızının İstanbul'da Dünya Bankası'nda çalışması dolayısıyla Türkiye ile şahsi bir ilişkisinin de bulunduğunu anlatan Weber, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iki ülke açısından önemli olduğunu kaydetti.

EUROCHAMBRES'ın son 4 yılda Alessandro Barberis başkanlığında önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Weber, bugünkü Genel Kurul'da Barberis'i ömrünün sonuna kadar EUROCHAMBRES'ın büyükelçisi ilan ettiklerini söyledi.

Yeni dönemde üzerinde duracakları 3 önemli konu olduğuna işaret eden Weber, "İlk olarak odaların kapsayıcı ve genişleyen bir ağ halinde bir araya getirilmesini amaçlıyoruz. Sadece büyükler, küçükler, parlak olanlar olmayanlar değil bütün ülkeleri bir araya getirmek; iş dünyasıyla ahlaki ve kültürel değerlerle uyum halinde tek pazar içinde çalışmak istiyorum" diye konuştu.

İkinci olarak güvenilir ekonomik kalkınma ortakları olarak öne çıkmak istediklerini, çeşitli siyasi liderlere ve kurumlara mesajlar vermeyi amaçladıklarını dile getiren Weber, üçüncü olarak organizasyonun kapısını birçok ülkeye açacaklarını kaydetti.

- EUROCAHMBRES Ekonomik Forumu sonuçları

Toplantıda, EUROCAHMBRES Ekonomik Forumu'nun sonuçları da EUROCHAMBRES Genel Sekreteri Arnaldo Abruzzini tarafından paylaşıldı.

Abruzzini, forumda 4 ana konuya odaklandıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Birincisi yeni başlayan şirketlere yatırım, finansman ve desteklemek ve bunu da eğitsel ve destekleyici aktivitelerle yapmak üzerinde durduk. İkinci olarak Avrupa şirketlerinin uluslararası görüşe sahip olmaları gerekliliği ve odaların bu konudaki etkin olmaları öne çıktı.

Üçüncü olarak özellikle kadınlar başta olmak üzere girişimci potansiyellerinin önünün açılmasına odaklandık. Son olarak da Avrupa'da tekrar endüstriyelleşmenin önem kazanması ve endüstriyel sektördeki değer zincirinin bir parçası olarak Ar-Ge süreçlerinin desteklenmesi üzerinde durduk. Sonuç olarak Odalar Avrupa şirketlerinde değişimi yönetmeye talipler."