Marmaris Ticaret Odası’nın 20. Kuruluş Yıldönümü

Friday, 29.08.2014

Marmaris Ticaret Odası'nın 20. Kuruluş Yıldönümü sebebiyle Adaağzı Joya Del Mar

Otel'de verilen iftar yemeğinin ardından Odamızın Kurucu Başkanı Mustafa Balcı ve dönem Meclis ve Yönetim Kurulu başkanlarına 20. yıl anısına teşekkür plaketleri verildi. Plaket töreninde, Marmaris ticari hayatına katkı veren oda ve meslek kuruluşlarına da plaketleri iletildi. Etkinlik kapsamında 24 Temmuz Basın Bayramı da unutulmadı, ilçede görev yapan gazeteciler de onurlandırıldı.

1994'te Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'ndan ayrılarak yaklaşık 800 üyenin katılımıyla faaliyetlerine başlayan, bugün ise yaklaşık 4 bin üyesinin yanı sıra Marmaris'in sosyo-kültürel hayatına da hizmet veren Marmaris Ticaret Odası (MTO), 24 Temmuz akşamı bir iftar yemeği düzenledi. İftar yemeğinin ardından MTO'nun 20'nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla konuşmalar yapıldı, plaket töreni düzenlendi, pasta kesildi. MTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, Oda'nın eski ve yeni yöneticileri, çalışanları, diğer odalar ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve gazetecilerin katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada 24 Temmuz'un Basın Bayramı olduğuna dikkat çekti. Özellikle Ortadoğu olmak üzere dünya üzerindeki çatışmaların son bulmasını dileyen Başkan Mehmet Baysal Şunları söyledi:

"Sayın Kurucu Başkanım Mustafa Balcı, değerli oda başkanlarım, değerli kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, değerli mesai arkadaşlarım, değerli hanımefendiler ve beyefendiler, iftar yemeğimize hoş geldiniz. Bu Ramazan maalesef Ortadoğu'nun kaynadığı Gazze'den acı haberler aldığımız bir Ramazan oldu. Tüm sıkıntıda olan insanlara rabbimin yardımcı olmasını diliyorum.

BASIN DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZİDİİR

Değerli konuklar, bugün 24 Temmuz Basın Bayramı. 24 Temmuz bilindiği üzere 1908 yılında 2. Meşrutiyet ile Anayasanın yeniden yürürlüğe girmesinin ardından, gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden çıkarılmış olduğu bir başkaldırı simgesi olan 24 Temmuz, basın bayramı olarak kutlanmaktadır. Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı basın, demokrasinin yaşanmasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelir. Şurası hiçbir zaman unutulmamalıdır ki, demokratik laik parlamenter ve demokratik sistemlerde herkes ve her kesime verilen hak ve ödevler nitelikleriyle belirtilmiştir. Bu bağlamda değerli basınımıza düşen en büyük ödevlerden birisi de içinde yaşadığı toplumun milli ahlaki insani ve kutsal değerlerine saygılı olmak, vatanın bölünmez bütünlüğüne bağlı olmak, Yüce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmada önemli rol oynamaktır. Bu vesileyle tüm yerel ve ulusal basınımızın basın bayramı sahsım ve Odamız olarak kutluyorum.

ÜYE SAYISI 5'E KATLANDI

Değerli konuklar diğer mutlu günümüz bugün sizlerle odamızın kuruluşunun 20. Yılını kutluyoruz. Bu vesileyle başta Kurucu Başkanımız Mustafa Balcı ve kurucular olmak üzere hepsine vermiş oldukları emekten dolayı tek tek sahsım ve Odamız olarak şükranlarımızı sunuyoruz. Hakkın rahmetine kavuşmuş olan başta ablamız sayın Jale Bayındır'ı ve hayatını kaybetmiş tüm üyelerimizi rahmetle anıyoruz. Değerli konuklar, MTO 25 temmuz 1994 yılında Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'ndan ayrılarak Marmaris'te üyelerine hizmet vermeye başlamıştır. Kuruluşunda başta Kurucu Başkan Mustafa Balcı'ya ve emeği gecen herkese tekrar teşekkür ediyorum. 884 üyeyle başlayan Odamız, şu an 4 bine yakın üyesiyle Marmaris ve ülke ekonomisine ve istihdamına katkı vermektedir.

ÖNCELİK: HAK VE HUKUK

Sizin de bildiğiniz gibi Marmaris ticari yapısı yüzde 80 turizme dayanmaktadır. 40'a yakın hizmet sektörü de turizmi desteklemektedir. Turizm ülke ekonomisinin 30 milyar dolar getirisiyle cari açığının kapatılmasında büyük destek veren sektördür. Ülke istihdamının da yüzde16'sını turizm sektörü karşılanmaktadır. Bilmenizi isterim ki, MTO olarak tüm hak ve hukuklarınıza en küçük zayi getirmeden görevimizi gerçekleştiriyoruz ve aynı anlayışta gerçekleştirmeye çalışacağız.
Baysal'dan sonra söz alan MTO Kurucu Başkanı Mustafa Balcı da böylesine anlamlı bir gecede bulunmanın kendisine gurur verdiğini belirterek, "50 metrekarelik bir alanda hayata geçirdiğimiz Marmaris Ticaret Odası'nda 12 yıllık başkanlık görevimin sonrasında, odanın bugün geldiği nokta benim için mutluluk verici keyif verici bir durum" dedi. Balcı, Mehmet Baysal Başkanlığı'ndaki Oda yönetimine de, hem faaliyetlerinden hem de 20. Kuruluş Yıldönümünü organize etmelerinden ötürü teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından, MTO'nun kuruluşundan bu yana Yönetim Kurulu Başkanlığı, Meclis Başkanlığı görevlerinde bulunanlar, Oda'daki çalışma hayatında en az 20 yılı ve 10 yılı geride bırakanlar ile Marmaris'in gelişimine katkı kaydettikleri belirtilen isimlere teşekkür plaketleri verildi. Gecede şu isimler, MTO Kurucu Başkanı Mustafa Balcı, mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal ve Meclis Başkanı Ali Kansu'nun elinden plaketlerini aldı.

MTO YÖNETİM KURULU VE MECLİS BAŞKANLARI: Kurucu ve ilk Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, 1994-1999 Dönemi Meclis Başkanı Hasan Gökmen, 1999-2005 Dönemi Meclis Başkanı Asım Geniş, 2005-2009 Dönemi Meclis Başkanı Sayın Bülent Bilgin, 2009-2013 Dönemi Meclis Başkanı Mustafa Hüseyin Süer, 2005-2009 Dönemi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karacan, 2013-2014 Dönemi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Mutlu Ayhan..

Marmaris ticaretine katkılarından ve MTO'yla işbirliğinden dolayı: Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ayyıldız, Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şencan, Şoförler Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tarım, Marmaris Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Mengi (yerine Yönetim Kurulu Üyesi Osman Ekinci), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ..

10 ve 20. yılını dolduran MTO çalışanları: Ali Tokgöz, Mustafa Öztürk, Taşkın Baykara, Murat Türkler ve Selma Gök..

MTO'ya ilk kayıt olan tüzel ve şahıs kuruluşları: Yeşil Marmaris Turizm ve Yat İşl. Anonim Şirketi adına Doğan Tugay, ilk şahıs firması adına Ahmet Urkay..

Yazdıkları kitaplarla Marmaris'e katkı koyanlar: Erol Uysal, Fatma Gebeş Çimen, Rıfat Kalakoğlu..

Türkiye'nin ilk duayen ve onur ödülü sahibi gazetecisi: Sungar Taylaner

MTO'ya kayıtlı basın yayın şirketi sahibi: Mehmet Emin Berber

ÇGD Yılın En İyi Yerel Haberi Ödülü sahibi: Ender Türkkan

Plaket töreninin ardından, önce MTO'nun 20. Kuruluş Yıldönümü ardından da 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yaş pasta kesildi.

Öte yandan, plaket töreni dışında, etkinlik boyunca canlı performans sergileyen saz heyeti, geceye ayrı bir renk kattı.