İhracatta Kullanılan Ahşap Ambalaj Malzemeleri Hakkında

Wednesday, 10.12.2014

Değreli Üyelerimiz,

Gıda Tarım ve Hayvancı lık Bakanlığı'ndan alınan  yazıda, ihraç edilen ürün beraberinde kullanılan ahşap ambalaj malzemelerin uluslararası mevzuata uygun olmamalan sebebiyle 2014 yılı Eylül ve Ekim ayına ait 19 adet bildirim alındığı belirtilmiştir. Alınan  bildirimlerin büyük bir kısmının bitkisel ve hayvansal ürünler dışındaki ürünlerin ihracatında kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri için olduğu ifade edilmiştir.

Söz konusu ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin 04.12.2011 tarihli ve 28132 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl işleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik hükümlerine göre işaretleme yetkisi alan firmalar tarafından ısı l işleme tabi tutulmuş ve işaretlenmiş olması gerektiği belirtilmiştir. Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerden alınan bu bildirimlerin elektronik sistem üzerinden diğer ülkeler tarafından da görülebildiği, bu nedenle ülkemizin bu alandaki imajının zedelendiği vurgulanmıştır.

AB üyesi ve diğer ülkeler tarafından ülkemiz menşeli ürünlere ilave tedbirler getirilmemesini teminen ihracatta kullanı lan ahşap ambalaj malzemelerinin uluslararası mevzuata uygun olması ve ihracatçıların azami itina göstermeleri hususunu siz değerli üyelerimize duyurulur.