Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İş yeri Sınıfında olan İş Yerlerinin Mesleki Eğitim Zorunluluğu

Wednesday, 28.01.2015

Bilindiği gibi;

6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanununun 17. Maddesinin 3. fıkrasında;

Çalışanların eğitimi

MADDE 17 –

(3) Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz.

Hükmü bulunmakta ve yine aynı Kanunun 26. Maddesinin g bendinde de;

İdari para cezaları ve uygulanması

MADDE 26 – (1) Bu Kanunun;

ğ) 17 nci maddesinin bir ila yedinci fıkralarında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene her bir çalışan için bin Türk Lirası idari para cezası hüküm altına alınmıştır 

İstihdamın artırılması, korunması, geliştirilmesi amacını güden kurumumuz, herhangi bir ücret almaksızın, çalışanlarınızın mesleki eğitim alarak, eğitimlerinin sertifikalandırılması aşamasında da yanınızda...

Bunun için yapmanız gerekenler;

1-     Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün web sayfasından mesleki eğitimler modülünden, ilgili mesleğin modülünü bulunuz.

2-     İşyerinizde bu meslekte eğitim almış en az usta öğretici düzeyinde (Meslek Yüksek Okullarının veya Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olanlar dahil) bir eğitici belirleyin.

3-     Belirlediğiniz eğitici; ilgili mesleki eğitim modülünü ders programı haline getirsin. Daha sonra hem ders programı hem de o dersi verecek eğiticinin diploması Halk Eğitim Merkezinin onayına sunulsun.

4-     Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne üst yazı ile başvurun.

Üst yazının ekinde;

-MEB onaylı ders programı ve eğitici belgeleri,

-Oda kaydı belgesi,

-İmza sirkülerinin aslı veya noter onaylı örneği,

-Ticaret Odasından alınacak faaliyet belgesi,

-MEB’den alınacak eğitim kapasite raporu,-Eğitim alacakların isimleri ve TC kimlik Numaraları (1 grupta en fazla 25 kişi)Kurumumuzca MEB, İŞKUR ve işyerinizin yer aldığı üçlü bir protokol hazırlanır, tarafların imzasına sunulur ve eğitim ders  programına göre ilk ders zili çalar…

Eğitim sonrasında katılımcılar tarafların imzaladığı sertifikalara sahip olurlar.

Aynı süreç, işe yeni eleman alacağınız zaman, onların mesleki eğitim almalarını sağlayarak istihdam etmeyi düşündüğünüz zamanda geçerlidir. Bu durumda işe yeni almayı planladığınız adayları belirlemeniz ve en az 12 kişiyi mesleki eğitimden geçirilmesi halinde işyerinizden bu kişilerin en az %50’sini işe alacağınıza dair bir taahhütname alınır ve eğitim süresince kursiyerlere sahip çıkılarak, başına herhangi bir iş kazası gelme, hastalanma olasılığına karşı, iş kazası meslek hastalığı sigorta payları kurumumuzca ödenmekte ve eğitim aldıkları her gün için kursiyerlere 20’er TL cep harçlığı ödenmektedir