BODTO 4 Nisan Cumartesi Günü Muğla Odaları Ve Borsasını Ağırladı

Wednesday, 08.04.2015

Bodrum Ticaret Odası (BODTO)25. Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısına ev sahipliği yaptı. 4 Nisan Cumartesi günü tüm gün süren toplantıyaKültür ve Turizm eski Bakanlarından Bahattin Yücel, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUSTO), Muğla Ticaret Borsası, Milas ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odaları, Marmaris Ticaret Odası, Muğla ilindeki Deniz Ticaret Odalarının Şubeleri, TÜRSAB Bodrum Şubesi, Yönetim Kurulları, Meclis Başkanları ve Genel Sekreterleri katıldı.

BODTO Meclis başkanı İlhan Ersan’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda öncelikle bir önceki toplantının sonuçları okundu ve Odalar toplantılarında etkinliği sağlamak için sekretarya oluşturulması konusuna değinildi. Ayrıca 8 Nisan’da gerçekleşecek olan 8. Şura toplantısı için Muğla yöresinde belirlenen 3 ortak sorun hakkında konuşuldu. Ulaşım,kırsal kalkınma ve turizm potansiyelinin geliştirilmesi konusunda belirlenen sorunlara ait çözüm önerileri değerlendirildi. BODTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Fuat Önder ise 3 Nisan tarihinde yine BODTO’da gerçekleşen Muğla Odaları ve Borsası Genel Sekreterler toplantısının sonuçlarını açıklayarak Odalar ve Borsa personellerine ortak eğitim önerdiklerini ve MUTSObünyesinde ortak toplantılar için genel sekretarya kurulmasının önerildiğini belirtti.

Turizm Bir Yaşam Biçimidir

Muğla ilinde Turizm’de yeni tanıtım stratejileri belirlenmesi (yeni tarım, denizcilik ve çevre uygulamaları) konulu toplantının modaratörlüğünü yürüten Kültür ve Turizm eski bakanı Bahattin Yücel turizmin bir yaşam biçimi olduğu vurgusunu yaparak bu yaşam biçiminin uygar, dünya ile uyumlu olması gerektiğini belirtti. Markalaşmanın önemine de dikkat çeken Yücel, Muğla’nın ender 2 havalimanı barındıran illerden biri olduğunu belirterek bunun iyi kullanılması gereken bir fırsat olduğunu veulaşım altyapısının arttırılması gerektiğini vurguladı. Bahattin Yücel, "Klasik konvansiyonel sistemlerle, broşürler, reklamlar, toplantılar, fuarlara katılmalar, yurt dışında bürolar açılması yada çok pahalı tanıtım kampanyalarının yapılmasının yavaş yavaş zamanının geçmekte olduğunu görüyoruz. Kent tanıtımının tek başına tanıtım yapması, bir tatil bölgesinin tatil turizmini yada arkeolojik değerlerinin öne çıkarılarak yapılan tanıtım çalışmalarının etkili olmayacağı ortaya çıkıyor. O yüzden bu geleneksel konvansiyonel yöntemlerinin yerine yeni yöntemler ortaya çıkması gerekiyor. Bunların başında, insanların doğrudan haberleşmesine olanak sağlayan sosyal medya olabileceğini ve bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

MUSTO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise, Muğla’daki Odalar olarak ülke genelinde sürekli toplantı yapan tek il olduklarını belirterek, "Muğla Odaları olarak yaklaşık 10 yıldır, 3 ayda bir ortak toplantılarımızı sürdürmekteyiz ve bunu ara vermeden yapan Türkiye'deki tek il Muğla. Burada aldığımız kararları Ankara'ya tek elden ulaştırarak sesimizin daha güçlü çıkabileceğini düşünüyoruz. Aldığımız birçok karar Türkiye gündemine oturup örnek teşkil etmeye başlamış durumda;ecrimisil konusu gibi. Bugün de turizm sorunlarıyla ilgili bir toplantı yapacağız. Toplantıda, alternatif tanıtım yöntemlerini konuşacağız. Turizmde nasıl daha başarılı olabiliriz bunları değerlendireceğiz. Bunun dışında, 8 Nisan'da Başbakanın da katılacağı, Odalar Birliğinde Ticaret Sanayi Şurası düzenlenecek. Bu şurada direk olarak Başbakanımıza ilimizin sorunlarını aktarma fırsatı bulacağız. O sorunları da artık toparlayıp, kendimize ayrılan süre içerisinde nasıl Başbakana anlatabiliriz veyahut nasıl etkili olabiliriz onu tartışacağız. Hükumetimize aktarma fırsatı bulacağımız sorunların çözümünü sağlamaya çalışacağız” dedi. Bodrum’un Muğla için önemli bir marka olduğuna da vurgu yapan Karakuş, ‘‘Dünya’nın neresine gidersem gideyim Bodrum’un tanınırlığını görüyorum, bu anlamda Bodrum hepimizin örnek alması gereken bir yerdir! Ayrıca Muğla dünyanın en güzel coğrafyasına ve tarihine sahip olan yerdir, gurur kaynağımızdır”dedi.
BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon da, ilk toplantıyı 2006 yılında yaptıklarını ifade ederek, "İlkini 2006 yılında yapmıştık bugün 25.'sini gerçekleştiriyoruz. İlimizde turizmi nasıl geliştirebiliriz, kazançlarımızı nasıl çoğaltabiliriz bunları konuşacağız. Gelişmekte olan birçok ülke turizme meyillenmiştir ama ülkemiz turizm ürünlerini çeşitlendirememesi, klasik yani deniz, güneş, kum dışında kendini geliştirememiştir. Bu klasik turizmin dışında değerlendirilebilecek birçok enstrümanımız var. Bunların en başında spor turizmi, alternatif turizmler ve deniz turizmi gelmektedir” dedi.

Muğla OdalarıSorunlar ve Çözüm Önerilerine Değindi

BODTO meclis üyelerinden Deniz Eyinç, Toros Demirdöven, Mehmet Ayaz ve Atilla Serttaş’ta söz alarak Bodrum’daki turizmi özetleyerek sektörel kaygıları ve çözüm önerilerini dile getirdi. Toplantıda söz alan TÜRSAB Bodrum Yürütme KuruluBaşkanı Sevinç Gökbelise Bodrum’un misafirperverliğinin önemini dile getirerek Yunan adaları ile birlikte ortak toplantı gerçekleştirilmesini, ekonomik, sosyal ve siyasal ortaklıklar yapılabileceğini bu konuda bölgesel planlama yapılmasını önerdi.

Toplantının devamında Ticaret Odaları Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinden oluşan katılımcılar bölgesel sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi. Sunumlardan sonra toplantının modaratörlüğünü yürüten Bahattin Yücel söz alarak kalkan ambargo ile İran’ın yeni bir Pazar alternatifi yarattığını bunun iyi değerlendirilmesini, her şey dâhil sistemden vazgeçilmesini, sosyal medya üzerinden gerçekleşen satışlarda kalitenin kontrol edilmesini, ikincil konutlardaki artışın önüne geçilmesini, tarihin ve arkeolojik kalıntıların tüm insanlığa ait olduğu görüşünün yaygınlaşması gerektiğini önererek toplantıyı sonlandırdı. Toplantının ardından bir sonraki toplantının Fethiye Sanayi ve Ticaret Odasında yapılmasına karar verilerek, BODTO’nun verdiği akşam yemeği ile etkinlik tamamlandı.

BODTO Meclis Başkanı,Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Sekreteri 8 Nisan günü Sayın Başbakanın da katılımıylaTürkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde gerçekleşecek 8. Ticaret Sanayi Şurası’na katılacaklar, gündeme alınan ecrimisil konusunu da değerlendirecekler ve toplantı sonuçlarını şurada paylaşacaklardır.