Karayolu Taşımacılığı Yapanlara Duyuru

Tuesday, 26.08.2014

Takograf Cihazlarının Muayene Ve Damgalama Zorunluluğu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıza ulaşan 10.08.2012 tarih ve 17492 sayılı yazıda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü tarafından 31.07.2012 tarihinde yurtiçi takograf uygulaması ile ilgili Birliğimize iletilen yazıya atfen, takograf cihazlarının muayene ve damgalama işlemlerine ilişkin bilgi verilmektedir.

Bilindiği üzere, Birliğimiz sayısal takograf sistemi dahilinde Takograf Cihazları Servis Hizmetleri Hakkında Yönetmelik uyarınca sayısal takograf türünde yetkilendirilmiş servislere sayısal takograf servis kartı sağlamaktadır. İlgili yönetmelik uyarınca Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından servis yetkilendirme işlemleri devam etmekte olup şu ana kadar toplamda 227 servis belgelendirilmiş durumdadır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yurt içi taşımacılık yapan araçlarda takoraf cihazlarının Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında muayene ve damgalama işlemleri ile ilgili usül ve esasların belirlendiği Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği 12.01.2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 15.03.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bahsi gecen tarih itibariyle karayolu taşımacılığı yapan araçlarda kullanılması zorunlu olan takograf cihazlarının muayene ve damgalama işlemlerinin, ilgili yönetmeliğe göre yaptırılarak kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen taşımacılar, ilgili kanun gereği idari cezalara çarptırılacaktır.

Bu kapsamda, takograf cihazlarının muayene ve damgalama işlemlerinin ilgili kanun çerçevesinde yürütülmesi, olası mağduriyetleri önlemek açısından önem arz etmekte olup; konuyla ilgili üyelerimizin bilgileri rica olunur.