PROF. DR. MUHSİN DOĞAROĞLU MARMARİSBALEVİ VE ÇAM BALI ÖNEMİ KONUSUNDA MECLİSİMİZE SUNUM YAPTI

Monday, 29.06.2015

Odamızın  Meclis toplantısınakonuşmacı olarak katılan Arı yetiştirme Uzmanı ve Marmaris Balevi Danışmanı Prof. Dr. Muhsin DOĞAROĞLU Marmaris Balevi ve Çam balı önemi hakkında meclis üyelerimize eğitim verdi.

Doğaroğlu; Türkiye 90-95 bin ton bal üretimi ile Çin’den sonra 2. sırada yer alır.Üretimin yıllara göre % 20-25’ i çam balından oluşur. Çam balının % 80-82’si Muğla ilinde, Muğla ili toplam üretiminin ise % 30 kadarı Marmaris'te üretilir.

Bölge ülkenin çeşitli yörelerinden gelen çok sayıda arıcıyı barındırdığı gibi ilçede bulunan 140 binin üzerindeki arı kolonisi il koloni sayısının 1/6’sını oluşturmaktadır. Yıllara göre 15-25 bin tonluk dünya çam balı rekoltesinin % 90-92’si Türkiye’de kalanı ise Yunanistan’da üretilir. Yunanistan’ın ürettiği % 8-10’luk kısım kendi ülke bal üretiminin % 50’sini oluşturur. Belirtilen veriler dünya piyasasında çam balına sonsuz bir talep ve ihracatta da vazgeçilmez bir ürün niteliği kazandırır. Neredeyse tamamına yakınının ülkemizde üretilmesi nedeni ile de ülkemiz ve bölgemiz açısından olağanüstü bir kaynaktır.

Ülkemiz için birçok açıdan çok önemli bir ürün olan çam balının sürdürülebilirliği sağlamak için kamu ve özel kurumlara, bilim dünyasına ve halka önemli görevler düşmektedir. Bu görevler;

-Yörenin doğal yaşam döngüsünün sürekliliğini sağlamak,

-Çevre duyarlılığı ile hareket etmek, turizm de dahil olmak üzere bütün sektörlerin zararlı etkilerini kontrol altında tutmak,

 Bal arısı aleyhine dönüşen eko sistemin onarımını sağla -Basuralı çam ağaçlarının verimlerini artırmak ve böceğin yaşam döngüsünü desteklemek amacıyla gerekli ağaç ve böcek bakımlarını yapmak ve gerekli çalışmalara hız kazandırmak gerekmektedir.” Dedi.