Cumhuriyet Şehitliği Anıtı” projesi hakkında istişarede bulunmak üzere Odamızda toplantı düzenledi.

Friday, 20.05.2016

Milli parklar tarafından onanmış; Marmaris Ticaret Odası projesi olan CUMHURİYET ŞEHİTLİĞİ ANITI’nın gerçekleşmesi için çalışmalar başlamış olup Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel ve kurum ve kuruluşların katılımı ile odamızda ortak akıl ve istişare toplantı gerçekleşmiştir. Danışma kurulunun oluşmasına ve Marmaris Mimarlar Odası tarafından proje şartnamesinin hazırlanmasına karar verilmiştir. Oluşan şartname sonucunda juri tarafından seçilen birinci projenin hayata geçmesi içinde uğraş verilecektir

MTO, Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından onanmasının ardından  üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştırdığı“Cumhuriyet Şehitliği Anıtı” projesi hakkında istişarede bulunmak üzere Odamızda bir toplantı düzenledi.

MTO'dan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, Genel Sekreter Taşkın Baykara, Projeler Sorumlusu Eylem Miray Apak, Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Cevriye Güneştutar ile Özel Kalem Erol Teoman hazır bulunduğu istişare toplantısına şu isimler katıldı: Kaymakam Celalettin Yüksel, Belediye Başkan Yardımcısı İsmet Kamil Öner, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı İstihkam Kısım Amiri Turan Akbuğa, Marmaris Milli Parklar Müdürü Fikret Çatalkaya, Marmaris Esnaf Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, Marmaris Şoförler Odası Başkanı İbrahim Tarım, Marmaris Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Halit Engin, Kent Konseyi Başkanı Zehra Yüzak,  Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Marmaris Temsilciliği'nden Oğuz Can ve Ahmet İnanoğlu,  araştırmacı yazar Fatma Gebeş Çimen, Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) Başkanı Ahmet Kutengin, emekli subay, yazar ve MÇD Yönetim Kurulu Üyesi Mukbil Gülkokan.

MTO Başkanı Mehmet Baysal, ilk kez 5 yıl önce üzerinde çalışmaya başladıklarını, yaklaşık iki hafta önce de Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından onandığını duyurduklarını  belirttiği, “Cumhuriyet Şehitliği Anıtı” projesi ve gelinen nokta hakkında bilgi verdi.  Başkan Baysal, projenin amacının başta “ecdadımıza boyun borcumuzu ödemek” olduğunu, bunun yanısıra alternatif turizm alanı ve ilçedeki vatandaşlar ile turistlerin vakit geçirebilecekleri bir park yaratmak olduğunu yineledi.

Baysal, ilçedeki kurum ve kuruluşlarla ortak hareket etme ve iş birliği yapma kararları doğrultusunda da toplantıyı düzenlediklerini söyledi. Günnücek Orman Parkı ile Aktaş Mahallesi arasındaki MTO Hatıra Ormanı'nın bulunduğu yaklaşık 5 dönümlük alanda oluşturulacak “Cumhuriyet Şehitliği Anıtı” için yarışma düzenlemeyi de kararlaştırdıklarını hatırlatan Baysal, bu konuda Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Marmaris Temsilciliği'nin bilgi ve görüşlerine başvurduklarını kaydetti. Baysal'dan sonra söz alan TMMOB Marmaris Temsilcisi Oğuz Can, genel merkezlerinin projeye seve seve yardımcı olacaklarını bildirdiğini kaydetti. Oğuz Can, “Cumhuriyet Şehitliği Anıtı” proje yarışması düzenlemek için öncelikle şartname hazırlanmasının daha sonra belirlenecek danışma kurulu ile jüri üyelerinin koordineli çalışması gerektiğini belirterek, “Önce yarışma takvimi açıklanacak. İlgilenenlere en az 2 ay süre verilecek” dedi.

Katılımcılarının tamamının söz alıp görüş bildirdiği toplantıda, yarışma şartnamesi ve statü hazırlıklarının TMMOB tarafından yürütülmesi kararlaştırıldı. Ankara'dan gelecek TMMOB heyetinin hazırlıklara son şeklini ise ilçedeki kurum ile kuruluşların temsilcilerinin, istek, öneri, görüşlerinin de alınmasının  ardından verilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.

MTO Başkanı Mehmet Baysal, yarışmayı kazanacak “Cumhuriyet Şehitliği Anıtı” projesini, bu yılki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açmayı hedeflediklerini dile getirdi.. Söz konusu tarihe yetişmemesi halinde, Kent Konseyi Başkanı Zehra Yüzak'ın önerisi doğrultusunda, açılışın, Atatürk'ün Marmaris'e gelişinin kutlandığı 23 Şubat'a ertelenmesi toplantının katılımcıları tarafından benimsendi.

Başkan Baysal, toplantı sonrası gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle,  gösterdikleri ilgiden, görüş ve düşüncelerini bizlerle paylaştıkları için tüm katılımcılara tek tek teşekkür ediyorum. Çünkü, Cumhuriyet Şehitliği Anıtı'nın  Marmaris'e ve ecdadımıza verilebilecek en güzel hediyelerden biri olarak düşündüğümüz projeyi hayata geçirilmesi adına gerekli kurumlar katılımlarını sağladılar. Marmaris Ticaret Odası ve ilçedeki diğer kurumlarla birlikte yürüteceğiz bu projemiz için Mimarlar Odası'ndan 5 kişilik teknik ekip gelecek. Onlar, yarışma için genel çerçeveyi statüyü belirledikten sonra bu alana yapılacak daha kapsamlı çalışmaları, biz, diğer kurumlarla birlikte Marmaris halkına sunacağız.”

 

Proje hayata geçtiğinde, çevre düzenlenmesi ve ağaçlandırılması da yapılacak Günnücek Orman Parkı ile Aktaş mahallesi arasındaki MTO Hatıra Ormanı'nın bulunduğu yaklaşık 5 dönümlük alana “Cumhuriyet Şehitliği Anıtı” dikilecek.