TOBB Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) Yükümlü Kullanıcısı Kullanım Klavuzu

Tuesday, 15.05.2018

Sayın Üyemiz,

A.TR Dolaşım Belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vize edilmesine ilişkin T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan MEDOS sistemi , 14 Mayıs 2018 Pazartesi günü itibariyle yürürlüğe girmiştir. 14-28 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılacak ihracat işlemlerinde her iki usulde de düzenlenen (hem manuel hem de elektronik olarak) A.TR Doşalım belgeleri kullanılabilecek olup, 28 Mayıs 2018 tarihinden itibaren A.TR dolaşım belgeleri yalnızca elektronik ortamda düzenlenebilecektir.

28 Mayıs 2018 tarihi itibariyle uygulamaya alınacak otomasyon sistemi ile boş A.TR Dolaşım Belgelerinin satışı, yükümlü tarafından doldurulması, Oda onayına gönderilmesi, Oda onayı ve Bakanlık sistemine gönderilmesi elektronik ortamda yapılacaktır. Daha önce odamızdan alınan ATR Dolaşım Belgeleri TOBB MEDOS sisteminde otomatik olarak tanımlanacak olup elinizdeki ATR Belgelerini kılavuzda belirtildiği şekilde doldurulup onay alındıktan sonra baskı yapılmak üzere kullanabileceksiniz.

A.TR Dolaşım belgelerinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde tam otomasyona geçirilmesi amacıyla ekte yer alan Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) kullanım kılavuzu yayınlanmıştır. Uygulamaya geçiş esnasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması adına söz konusu kılavuzun incelenerek 28 Mayıs 2018 tarihine kadar gerekli hazırlıkların yapılması önemle rica olunur.

Bu itibarla,  ihracatçı firma ve/veya Gümrük Müşavirleri için hazırlanan Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi(MEDOS) kullanım kılavuzu ekte yer almaktadır.

Detaylı bilgi için Odamız Dış Ticaret Birim Sorumlusu Yılmaz YORULMAZ’a  0530 764 07 96 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.


pdf

Dosya Adı İndir

medos-yukumlu-kullanici-kilavuzu