Elektronik İmza Nedir?

Tuesday, 26.08.2014

ELEKTRONİK İMZA NEDİR?

5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre E-imza;

"Başka bir elektronik veriye eklenen veya başka bir elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi ifade eder."

Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşur.

Ayrıca elektronik imza, elektronik ortamdaki belge ve işlemlerin hukuki açıdan geçerlilik ihtiyaçlarına cevap veren bir teknolojidir.

Elektronik imza sağlamış olduğu kimlik doğrulama, veri bütünlüğü ve inkar edilemezlik gibi özellikler ile sanal ortamda karşılaşılan söz konusu güvenlik ve güvenilirlik sorunlarının aşılmasına katkıda bulunmaktadır.

ELEKTRONİK İMZA NELER KAZANDIRIR?

• Hukuki geçerlilik,

• Zaman, para ve iş gücünden tasarruf,

• İnkar edilemezlik,

• Arşivleme kolaylığı,

• Elektronik ortamda güvenlik ve güvenilirlik sorunlarına kolay ve hızlı çözüm.

ELEKTRONİK İMZA NELERDE KULLANILIR?

• MERSİS

• KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)

• E-Fatura

• Bağımsız Denetçilik

• E-ÇED

• UYAP

• EKAP

• ASBİS

• EPDK (EVİS)

ve daha birçok uygulama ile ELEKTRONİK İMZA bir gereklilik haline gelmiştir.

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS),

MERSİS Projesi ile yeni şirket kurulumu, bilgi güncelleme, şirket birleştirme, unvan değişikliği, iflas başvuruları, genel kurul bildirimlerinin yapılması, onaylanması, arşivlenmesi, çeşitli lisans başvuruları, mali destek ve teşvik başvuruları, çalışan SGK kayıtları vergi beyan ve ödemeleri online ortamda yapılabilecektir. Ayrıca, şirketlerin yaşam süreçleri içinde faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları veya almaları muhtemel tescil, izin, patent ve belge işlemleri de kapsama dahil edilecektir. Bu işlemlerin, mersis.gumrukticaret.gov.tr üzerinden elektronik ortamda yapılabilmesi için işlem yapacak kişi veya kişilerin (bu kişi gerçek kişi ise kendisinin, şirket ise temsil yetkisine haiz kişilerin) elektronik imzaya sahip olmaları gerekmektedir.

2014 YILI İTİBARIYLA MERSİS UYGULAMASI TÜRKİYE GENELİNDE ZORUNLU HALE GELECEKTİR.

E-Fatura

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından oluşturulan ve Resmi Gazete'de yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında e-fatura kullanması gereken şirketler, 1 Eylül 2013 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvuru yapmak zorundadır. E-fatura başvurusunu henüz yapamamış şirketler başvurularını e-imza ile kolay bir biçimde yapabilecekler.

E-fatura uygulamasına elektronik ortamda e-imza ile başvuruda bulunmak isteyen şirketler efatura.gov.tr adresi üzerinden işlem yapabilecekler. Yasayla e-fatura kullanması zorunlu olan veya bu hizmetten faydalanmak ve başvurusunu elektronik ortamda iletmek isteyen şirketlerin yetkilileri, öncelikle efatura.gov.tr portalında yer alan e-fatura başvuru formunu eksiksiz biçimde doldurmalıdır. Ardından sahip oldukları e-imza ile bu formu onaylamaları yeterli olacaktır. Ayrıca, başvuru sonrası GİB'in e-fatura sistemini kullanmaya başlayacak şahıs şirketleri e-imzayla, diğer firmalar ise mali mühür ile faturalarını gönderebileceklerdir.

Elektronik İmza Başvuru Evrakları:

I. Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen resmi belgesi ve belgenin fotokopisi,

II. Başvuru Formu (ıslak imzalı ve Ticaret Odası'nda kimlik doğrulaması yapılmış)

III. NES Taahhütnamesi (ıslak imzalı)

IV. Sertifika içine başvuru sahibinin çalıştığı kurum bilgisi eklenecek ise 6 aydan eski olmamak kaydıyla "Ticaret Odası Faaliyet Belgesi" nin aslı ve firma yetkilisi imza sirkülerinin fotokopisi,

Başvuru evrakları tamamlanan kişilerin kimlik doğrulamaları TNB E-İmza personeli veya noter kanalıyla gerçekleştirildikten sonra elektronik imzalar sahiplerine gönderilip KEP hesapları aktif edilir.