MARMARİS KÜLTÜREL MİRASI YENİDEN ARAŞTIRILIYOR

Wednesday, 09.10.2019

       Marmaris’in muhteşem manzaralarından birine sahip, tarihi 2 bin 200 yıl öncesine dayanan Amos Antik Kenti, Marmaris Ticaret Odası’nın girişimiyle yeniden araştırılıyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Arkeoloji Bölümü ve Marmaris Ticaret Odası (MTO) iş birliğinde yüzey araştırma çalışmasına başlanan Amos Antik Kenti’nin beklenenden daha geniş bir alana yayıldığı ve bilinenden daha büyük bir yerleşim yeri olduğu tahmin ediliyor.

       Marmaris Ticaret Odası’nın projelerinden biri olan “Amos Antik Kenti Yüzey Araştırma Projesi”, MSKÜ Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülecek. Proje Danışmanları MSKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Gürbüzer ve Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi Danışmanı Dr. Asil Yaman, yüzeyde yaptıkları çalışmaların Amos Antik Kenti’nde beklenenden daha büyük bir potansiyel olduğunu keşfettiklerini belirtiyor.

       Marmaris’in en güzel yerlerinden biri olan Amos Antik Kenti’nin taşıdığı kültürel önemden bahseden MTO Başkanı S. Mutlu Ayhan, MSKÜ iş birliğinde yürütülen bu projenin Marmaris turizmine büyük katkısı olacağına inandığını belirtti. Başkan Ayhan; “Marmaris’in marka olması yolunda yürüttüğümüz projelerden biri olan Amos Antik Kenti Yüzey Araştırma Projesi, farkındalık yaratmak ve sürdürülebilir turizm potansiyeli açısından önemli bir değere sahip. Dünyanın pek çok yerinde tarihsel dokunun turizme olan katkısını göz önüne alırsak, Marmaris bu anlamda hak ettiği ilgiyi ne yazık ki görmüyor. Biz de Ticaret Odası olarak, 2011 yılında Yönetim Kurulu eski Başkanımız Sn. Mehmet Baysal’ın girişimiyle, Marmaris Müze Müdürlüğü ve Turunç Belediyesi iş birliğinde yapılan çevre düzenlemesine ilaveten, MSKÜ iş birliğinde yüzey araştırma projesi başlattık. Danışman hocalarımız ve üniversitenin desteğiyle Amos, önümüzdeki süreçte bizim için çok daha önemli bir yere sahip olacak. İlk araştırmalar gösteriyor ki, Amos bilinenin aksine daha büyük bir yerleşim yerine sahip. Danışmanlarımıza göre, Amos Antik Kenti’nde pazar yeri, ikinci bir tapınak ve hatta yamaçtan aşağıya doğru inildiğinde bir liman ve mendirek bile bulunabilir. Şimdilik çalışmalar devam ediyor. Bu uzun soluklu bir süreç olduğu için bizler de merakla bekliyoruz. Umuyoruz ki, bu proje Marmaris’in tarih turizmine büyük katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Marmaris’in binlerce yıllık geçmişi olduğunu söyleyen Başkan Ayhan, “kültürel mirasımıza sahip çıkmak bizim hem görevimiz hem de en önemli avantajlarımızdan biri. Bu potansiyeli turizme kazandırmak, yerli ve yabancı turist sayısında ivme kazanabilmemize katkı sağlayacaktır. Marmaris olarak farklı destinasyonlara ve farklı turizm seçeneklerine ihtiyacımız var. Amos Antik Kenti, ilçemizin kültürel zenginliğinin en önemli kazanımı. Marmaris’in çevresinde özellikle kültürel mirası geçmişlere dayanan pek çok turizm destinasyonu var. Bunlarla rekabet edebilmek için, özellikle Kurvaziyer Gemileri’nin  uğrak noktası olmaya çalışıyoruz. Marmaris turizminde hem sezon uzatmaya hem de yerli ve yabancı turist sayısında artış yakalamamıza fayda sağlayacak olan Amos, bizim sandığımızdan daha büyük bir yerleşim yeri olabilir. Bu sayede, önümüzdeki dönemde bu çalışmalar sonucunda, tüm dünyanın ilgisini çekecek bir arkeolojik çalışma olacağına inanıyoruz. Danışmanlarımızın ilk saptamaları bunu işaret ediyor” dedi.  

AMOS, KÜLTÜR ROTAMIZ OLABİLİR

Amos’un bulunduğu zirveye rağmen etrafındaki yamaçlara doğru yayılması ve bu sebeple daha geniş bir yerleşim yerine sahip olduğunu düşündüklerini belirten Dr. Mehmet Gürbüzer, bu araştırma ile birlikte, Marmaris’in yeni bir tarihsel dokuya sahip olabileceğini ve bunun turizme oldukça önemli katkısı olacağına inandığını ifade etti. Özellikle Yunanistan gibi tarihi ve kültürel mirasın turizme kazandırılması konusunda ciddi bir ivme kazanılacağını ifade eden Gürbüzer, hem Türkiye hem de Amerika’da bu projeden bahsederek, orta vadede Marmaris için ciddi bir kazanım olacağını ve yerli ve yabancı turistin özellikle Amos’u görmek için Marmaris’e tatile gelmek isteyebileceğini belirtti. Amos’un önümüzdeki süreçte su altı arkeolojisi çalışması yapılabilmesi için de uygun bir çalışma alanı olduğunu belirten Dr. Gürbüzer, bölgede yapılabilecek pek çok turizm çalışması olabileceğine dikkatleri çekti.