MARMARİS TİCARET ODASI BAŞKANI’NDAN SİYASETÇİLERE ÇAĞRI

Tuesday, 21.04.2020

 Tüm dünyada pandemi ilan edilen Koronavirüs salgınının turizme olan büyük ve yıkıcı etkileri sebebiyle, ilçemiz işletmecilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıların giderilmesi ve acil alınması gereken önlemler ve destek paketlerini içeren bir yazı hazırlayan Marmaris Ticaret Odası, Muğla Milletvekillerini ve siyasi partilerin il ve ilçe başkanlarını iş birliğine çağırdı.

 

 Marmaris Ticaret Odası (MTO) Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan, “Odaya kayıtlı üye firmaların yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan konaklama, yiyecek-içecek, seyahat acenteleri, yat sektörü, hediyelik eşya ve tekstil firmaları ve diğer yüzde 30’luk dilimde yer alan tedarik, ulaşım ve hizmet sektörü başta olmak üzere dolaylı olarak turizme bağımlı şirketlerin tamamı salgından ekonomik anlamda etkilendi. Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Marmaris’in ayakta kalabilmesi için acilen turizme yönelik yardım paketlerinin açıklanması gerekiyor. Bir taraftan hızla yayılan ve halkımızın sağlığını tehdit eden salgın ile mücadele edilirken, diğer taraftan ilçe ekonomisinin “0” noktasına gelmesi an meselesi. Milletvekillerimizi ve siyasi parti il ve ilçe başkanlarımızı birlikte hareket etmeye çağırıyoruz, hızlıca girişimlerde bulunulması gerek, bu konuda desteklerinizi bekliyoruz” dedi.

 

 MTO Başkanı Ayhan, bugüne kadar sağlanan desteklerin turizm sektörünü ayakta tutmaya yeterli olacağını düşünmediğini ve ödeme ertelemesi ya da kredi çekmenin turizmin aldığı ağır darbeye çözüm olmayacağını ifade etti. Odaya kayıtlı pek çok üye işletmenin, eleman çıkarmadan hayatta kalmaya çalıştığını ancak, kısa vadede yurt dışı turizmde iyileşme görülmemesi halinde Marmaris’te sektörü ayakta tutacak firma bulmanın oldukça zorlaşacağını söyleyen Başkan Ayhan, kredi kefalet limitlerinin artırılmasına rağmen limitin hala yetersiz olmasının da işletmelerin finansmana ulaşmasını engellediğine dikkatleri çekti.

 

 SON 4 YILDIR TURİZM DARBE ALIYOR

 

 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan hain kalkışmadan bu yana turizmin darbe aldığını söyleyen Başkan S. Mutlu Ayhan, her yıl 1,5 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan Marmaris’in salgın sebebiyle onarılamayacak derecede hasar almak üzere olduğunu belirtti. Kapatmak zorunda kalacak işletmelerinin sayısının giderek artacağını söyleyen Başkan Ayhan, turizm sektörünün geçtiğimiz Eylül ayında yaşanan tur operatörü Thomas Cook’un iflasının üstünden daha bir yıl geçmeden yeni bir darbe almasının neticesinde, ilçe ekonomisinin neredeyse durma noktasına geldiğini belirtti. MTO Başkanı Ayhan, dünya ekonomi otoriteleri tarafından pandemiden en çok zarar gören sektör olarak gösterilen turizmin, salgın sonrasında da maalesef en son toparlanacak sektör olacağını söyledi. Kredi talebinde bulunan üye firma sayısının her geçen gün artmasıyla birlikte, altından kalkılması zor bir darboğaza doğru gidildiğini ifade etti.

 

 TURİZME ACİL DESTEK KREDİSİ OLMALI

 

 Turizmde en çok ziyaretçi çeken 6. ülke olan Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 35 milyar dolarlık turizm getirisinin oldukça önemli olduğunu kaydeden Başkan Ayhan, TOBB ve diğer odalarla sürekli iletişim halinde olduklarını, yeni paketlerin devreye sokulması ve işletmelerin kapanmak zorunda bırakılmaması için sadece turizmciye özel krediler hazırlanmasının elzem olduğunun altını çizdi. Başkan Ayhan, “Önlemler arasında genelge ile kapatılan işyerleri başta olmak üzere mülk sahibi ve kiracı arasında kira ücretlerine indirim sağlayacak bir arabuluculuk yasasının acilen çıkarılması ve kira desteği verilmesi, turizmci işletmelere ürün ve hizmet tedarik eden tüm sektörlerin mücbir sebep kapsamına dahil edilmesi, firmalara ait ticari kredi kartı borçlarının faizsiz ötelenmesi, en son Elazığ-Malatya depreminde uygulanan 12 ay ödemesiz, 36 ay vadeli, “0” faizli KOSGEB Acil Destek Kredisinin turizmcilere sağlanması ve son olarak mücbir sebep kapsamında kapalı olan işletmelere elektrik faturası düzenlenmemesi ve açık olan işletmelere düzenlenecek faturalarda verginin kaldırılması konuları öncelikli olarak yer alıyor. Bu desteklerin hızlıca sonuçlandırılması ve çözüme ulaştırılması üyelerimizi bir nebze de olsa rahatlatacaktır. Odamızın da desteğiyle üyelerimize özel, düşük faizli “TOBB Nefes Kredisi” adında bir paket üzerinde çalışılıyor ve en kısa sürede açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

 

 GIDA YARDIMI VE MASKE DESTEĞİ

 

 Marmaris Belediyesi tarafından başlatılan maske üretimine de destek olduklarını açıklayan MTO Başkanı Ayhan, üye işletmelere ilk aşamada 10 binden fazla maske dağıtacaklarını belirtti. Muğla Valiliği talimatıyla 10 kişi ve üzeri personeli bulunan ve faaliyeti devam eden işletmelere dağıtılmak üzere 70 bin maske talebi toplandığını da belirten Ayhan, maskelerin önümüzdeki günlerde başvuruda bulunan firmaların adreslerine ulaştırılacağını söyledi. Ayrıca, her yıl yapılan Ramazan yardımının da bu sene salgın nedeniyle iki katına çıkarıldığını ve daha erkene çekilerek ihtiyaç sahibi ve işini kaybeden bin 155 aileye gıda yardımı yapıldığını belirtti.

 

 VEFA SOSYAL DESTEK GRUBU ve DENETİM EKİBİNİN PARÇASIYIZ

 

 Salgın önlemleri kapsamında sokağa çıkma yasağı uygulanan 65 yaş üstü Marmaris yaşayanına hizmet götürmek amacıyla Marmaris Kaymakamlığı öncülüğünde oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu’na Marmaris Ticaret Odası olarak araç ve personel desteği sağladıklarını kaydeden Başkan Ayhan, genelge dahilinde açıklanan önlem ve olası fahiş fiyat artışlarını denetlemek için kurulan denetim ekibine de yine araç ve personel desteği sağladıklarını belirtti.