TÜRKİYE BİJUTERİ İHRACATI 3.’SÜ MARMARİS’TEN

Thursday, 01.10.2020

Marmaris Ticaret Odası (MTO) üyesi TBS Hediyelik Eşya ve Bijuteri firması, 2019 yılı İhracatın Liderleri arasında Türkiye’nin bijuteri dalında ihracat 3.’sü seçildi. MTO Meclisi ve Yönetim Kurulu kendisini atölyesinde ziyaret ederek başarısından dolayı tebrik etti.

 35 yıl önce Kanada’dan başlayarak Amerika kıtasında yapılan takı ve hediyelik eşya fuarlarını gezerek meslek hayatına başlayan TBS Hediyelik Eşya şirketi sahibi Turgay Hışır, yıllar sonra Marmaris’e gelerek edindiği deneyimleri üretime dökmeye başladı. Uzun yıllardır Marmaris’ten, Kanada ve Amerika gibi ülkelere bakır malzemeden ürettiği kolye, küpe, bileklik, çerçeve ve duvar aksesuarı gibi ürünleri ihraç ediyor. Hışır, 2019 yılında ulaştığı ihracat rakamlarıyla Türkiye bijuteri ihracatında 3. Oldu. MTO Meclis Başkanı Nurgül Candan, Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Enis Bilgiç ve Mustafa Kodaman, Genel Sekreter Taşkın Baykara, Turgay Hışır’ı atölyesinde ziyaret ederek tebrik etti ve 2020 ihracatında aynı başarıyı yakalamasını temenni ettiklerini dile getirdi.

  PANDEMİ SONRASI ÜRETİM ARTACAK

 İstanbul’dan Kanada’ya 35 yıl önce hem eğitim hem de lisan öğrenmek için giden Turgay Hışır, tesadüf eseri başladığı bakır işleme işini zaman içerisinde meslek haline getirerek üretime başlamış. Bijuteri fuarlarını gezerek hem modelleme hem de mesleğin inceliklerini öğrenen Hışır, Kanada ve Amerika’da bakır takı ve dekorasyon ürünlerine oldukça rağbet gösteren müşterileri sayesinde de kendini geliştirerek üretimi artırmış. Yıllar önce İstanbul’dan ayrılıp, daha sakin ve sağlıklı bir yaşam amacıyla Marmaris’e yerleşen Hışır, eşiyle birlikte Marmaris Değirmenyanı mevkinde kurduğu atölyesinde tasarımını kendi yaptığı ve ürettiği bakır ürünlerini Amerika kıtasına ihraç ediyor. Desenleri özel olarak seçen ve ihraç ettiği ülkeye göre tasarlayan Turgay Hışır, özel makinelerinde ve el işçiliğiyle imal ettiği takıları e-ticaret ile de satışa sunuyor. Pandemi döneminde siparişleri yavaşlamış olsa da özel üretim için pek çok ülkeden sipariş aldığını belirten Hışır, virüsün ortadan kalkmasıyla birlikte tekrar eski üretim kapasitesine ulaşacaklarını söyledi.