TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN TALEPLERİMİZİ İLETTİK

Monday, 20.04.2020

Marmaris Ticaret Odası'nın Siz Değerli Üyeleri,

 Yeni tip Koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle tüm Türkiye’de olduğu gibi Marmaris ekonomisi de durma noktasına gelmiştir. Söz konusu salgın, gelirinin neredeyse tamamını turizmden karşılayan ilçemizin 2020 sezonundan beklentisini tamamen yitirmesine sebep olmuştur. Odamıza kayıtlı 2914 üyemizin yaklaşık 2100 tanesini oluşturan konaklama, yiyecek-içecek, seyahat acenteleri, yat sektörü, hediyelik eşya ve tekstil firmaları doğrudan turiste yönelik ticaret yaparken, diğer 814 üye firmamız da tedarik, ulaşım ve hizmet sektörü başta olmak üzere dolaylı olarak turizme bağımlı şirketlerdir. Bir taraftan hızla yayılan ve halkımızın sağlığını tehdit eden salgın ile mücadele edilirken, diğer taraftan ilçe ekonomisinin “0” noktasına gelmesi an meselesidir.

  Bu kapsamda, üyelerimizin bu süreci en az hasarla geçirebilmeleri amacıyla devletimiz tarafından şu ana kadar açıklanan ekonomik önlemler ve destek paketi maalesef turizm sektörünü kurtarmayacaktır. Sadece çeşitli ödemelerin 3 ila 6 ay gibi sürelerle ertelenmesi ve işletmelerimizin normal piyasa faizlerine yakın kredi almaya yönlendirilmeleri, mevcut kredilerin faiz uygulanarak ötelenmesi, hatta bazı üyelerimizin düşük limitli kredi taleplerinde bile bankaların sermaye artırımı istemeleri, KGF kefalet kapasitesinin iki katına çıkarılmasına rağmen limitin hâlâ yetersiz olması sebebiyle üyelerimizin çoğunun finansman desteği alamamalarına üzülerek şahit olmaktayız.

  Her sene yaklaşık 1,5 Milyonun üzerinde yerli ve yabancı turisti ağırlayan Marmaris, bu sene turist ağırlayamadığı takdirde sonucu uzun yıllar düzeltilemeyecek bir hasarla karşı karşıya kalacaktır. 15 Temmuz 2016 yılında yaşadığımız hain kalkışmanın merkezi olan Marmaris, yaralarını henüz saramamışken geçtiğimiz Eylül ayında Thomas Cook’un iflası ile büyük bir darbe yemiş ve şu an içinde bulunduğumuz virüs salgını ilçemiz ekonomisini neredeyse durdurmuştur. Tüm bunlar göz önüne alındığında turizmci üyelerimizin hibelere ne kadar ihtiyacı olduğu ortadadır. Bu noktada Odamız üyeleri tarafından talep edilen en önemli husus Esnaf Kefalet Kooperatifleri tarafından küçük esnafa verilen kredilerdir. Söz konusu krediler üyelerimiz tarafından bizden de yoğun olarak talep edilmekte olup, bu noktada esnaf kefalet sistemine benzer bir yapının tacirler için de kurulmasının zaruri olduğu değerlendirilmektedir.

  Dünya ekonomi otoriteleri tarafından pandemiden en çok zarar gören sektör olarak gösterilen turizm, salgın sonrasında da maalesef en son toparlanacak sektör olacaktır. Daha evvel dile getirilen ve bazıları sonuçlanan taleplere ek olarak, ivedilikle çözüm üretilmesi gereken konulardan en önemlileri; salgın önlemleri kapsamında genelge ile kapatılan işyerleri başta olmak üzere mülk sahibi ve kiracı arasında kira ücretlerine indirim sağlayacak bir arabuluculuk yasasının acilen çıkarılması ve kira desteği verilmesi, turizmci işletmelere ürün ve hizmet tedarik eden tüm sektörlerin mücbir sebep kapsamına dahil edilmesi, firmalara ait ticari kredi kartı borçlarının faizsiz ötelenmesi, en son Elazığ-Malatya Depreminde uygulanan 12 ay ödemesiz, 36 ay vadeli, “0” faizli KOSGEB Acil Destek Kredisinin turizmcilere sağlanması ve son olarak mücbir sebep kapsamında kapalı olan işletmelere elektrik faturası düzenlenmemesi ve açık olan işletmelere düzenlenecek faturalarda verginin kaldırılması konularının bir an önce hayata geçirilmesi turizm sektörünün hayatta kalması için elzemdir. 

  Saygılarımla,

  S. Mutlu AYHAN

 Yönetim Kurulu Başkanı