TURİZMCİLER ORTAK HAREKET ETMELİ

Saturday, 12.12.2020

Marmaris Ticaret Odası (MTO), Facebook ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) iş birliğinde düzenlenen ve geleceğin turizm trendleri ve seyahat tercihlerinin anlatıldığı Digital Masterclass@Travel video konferansında turizm sektörü işletmelerinin ortak akılla hareket etmesi ve güç birliği yapmasının önemli olduğu belirtildi.  


Video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda pandemi sebebiyle dijital çalışmaların ve tanıtımların daha da önem kazanmasıyla birlikte, Marmaris'te turizm sektörünün devamlılığı ve destinasyonlar arasında daha tercih edilebilir olması, Marmaris'te turizm işletmecilerinin çağa ayak uydurabilmesi ve dijtal dönüşüm için neye dikkat etmeleri gerektiğinin altı çizildi. MTO Başkanı Mutlu Ayhan, FTSO Başkanı Osman Çıralı, duayen turizmci Cem Kınay, Facebook Kamu Ortaklıkları Müdürü Burak Karagöl ve Facebook Seyahat Sektörü Lideri Candaş Gültekin'in konuşma yaptığı konferansta, geleceğin turizm trendleri anlatıldı. İşletme ve destinasyon tanıtımlarının sosyal medyada tanıtımının yapılmasının oldukça önemli olduğunu kaydeden konuşmacılar, bu konuda turizm işletmecilerini birlikte hareket etmeye çağırdı. Ortak yapılacak tanıtımlar ile daha güçlü bir ağ kurulabileceğine dikkat çekildi.


TURİZM ÜLKE EKONOMİSİNİN BEL KEMİĞİ

 Marmaris'te 60'lı yıllardan beri turizm yapıldığına dikkat çeken MTO Başkanı Mutlu Ayhan, resmi rakamlara göre turizm sektörünün ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağladığını ve cari açığı tek başına kapatacak seviyeye ulaştığını söyledi. Ayhan konuşmasında şunlara değindi; "Çağa ayak uyduramayan ayakta kalamıyor. Pandeminin de etkisi ile hızlı bir dijital evrim geçiriyoruz. Vatandaşlık, bankacılık, alışveriş ve sağlık işlemleri başta olmak üzere tüm hayatımız cep telefonuna endeksli hale geldi. 30 yaş altı İngiliz turistlerin tatil yeri seçerken ilk baktıkları kriter sosyal medya paylaşımında en iyi neresinin görüneceği. Tatil rezervasyonlarının üçte ikisi mobil cihazlar vasıtasıyla gerçekleşiyordu salgın öncesi, bu dönemde neredeyse tamamı dijital ortamda yapılıyor. Biz de Oda olarak, tüm altyapımızı üyelerimizin Odamız'a gelmeden hizmet alabileceği şekilde hazırladık ve Ticaret Sicil evraklarını online olarak vermeye başladık. 2014 yılından bu yana dijital arşiv kullanıyoruz. Üye firmalarımıza ait herhangi bir evrağa  saniyeler içinde ulaşabiliyoruz. Bu vesileyle kağıt israfını neredeyse sıfıra indirdik. Sosyal medyayı iletişimimizde daha etkin kullanıyoruz, sponsorlu paylaşımlarla destinasyonumuzu yurt dışında tanıtıyoruz. Bu sayede fuarların eksikliğini gidermeye çalışıyoruz. Çok yakında Marmaris Bal Evi ve Arıcılık Müzesi'ni sanal ortama taşıyacağız. Marmaris Çam Balı'nı sanal olarak da tanıtacağız". FTSO Başkanı Osman Çıralı ise; pandemiden en çok etkilenen sektörlerden birinin turizm olduğunu ancak umutsuzluğa kapılmadan yaraların zamanla sarılabileceğini ve 2021 yılından umutlu olduğunu söyledi.

MİSAFİR İLE İYİ İLETİŞİM ÖNEM KAZANIYOR

 Konferansta turizm tercihlerinden ve püf noktalarından bahseden Duayen turizmci Dr. Cem Kınay, konuşmasında Marmaris'teki turizm işletmecilerini tüyolar verdi. En önemli turizm trendleri arasında doğa turizminin ilk sıralarda yer aldığından bahseden Kınay, Marmaris'in eşsiz doğası ile pek çok destinasyon arasında öne çıktığını söyledi. Kınay, Marmaris'in doğasını ön plana çıkarmanın ve turizm tanıtımında kullanmanın çok faydalı olacağına işaret etti. Sosyal medyada yapılacak tanıtımların, aynı anda yüz binlerce kişiye ulaşmasının büyük avantaj sağladığını söyleye Kınay, sosyal platformlarda yer almanın önemini vurguladı. Kınay; "Koronadan sonra online çalışmalar çok hızlandı. Bu dönemde internet kullanımı çok arttı. Bu nedenle herkes tanıtımlarına ağırlık vermeye başladı. İnsanlar sürekli etkileşim halinde. Doğru tanıtım çok önemli. Mesela bu bölge antik şehirler açısından çok zengin. Bunların ön plana çıkarılması avantaj sağlayacaktır. Sosyal medya ile misafir iletişimine de ağırlık vermek gerek. Bir "teşekkür ederim" bile avantaj sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

SOSYAL MEDYANIN GÜCÜNÜ İYİ KULLANMALIYIZ

Facebook Seyahat Sektörü Lideri Candaş Gültekin ise; konuşmasında sosyal medya mecralarından bahsetti.  Özellikle iletişim halinde olmanın önemine vurgu yapan Gültekin, sosyal medyada yapılan tanıtımların seyahat
tercihlerini oldukça etkilediğine değindi. Tatil yapmak isteyenlerin tercih yapmadan önce ilk baktıkları yerin sosyal medya olduğunu ifade eden Gültekin, müşteri ile konuşmanın ve iletişim halinde olmanın güven verdiğini ve sürdürülebilir turizmde ön plana çıktığını söyledi. Facebook Kamu Ortaklıkları Müdürü Burak Karagöl ise, tanıtım yapmanın incelikleri ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Katılımcılara sosyal medyada yapılacak reklam çalışmalarından bahseden Karagöl, doğru bir reklam çalışmasının nasıl yapılması gerektiğinden bahsetti.