GELİŞMELER UMUT VERİCİ

Tuesday, 01.12.2020

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve geçtiğimiz Mart ayı itibariyle ülkemizde de görülen koronavirüs salgını nedeniyle neredeyse durma noktasına gelen Marmaris ekonomisi, Temmuz ortasında başlayıp yaklaşık iki buçuk ay süren kısa bir sezon ile az da olsa nefes alabilmiş, ancak İngiltere’nin açıkladığı karantina kararı ile maalesef Ekim ayında tekrar duraklama dönemine girmiştir. Kış aylarının yaklaşması ile yükselişe geçen vaka sayıları hepimizin sağlığını tehlikeye atmakla kalmamış, tedbir amaçlı yeni kısıtlamaları da beraberinde getirmiştir. Açıklanan tedbirlerin başta faaliyet durdurma ile saat ve servis kısıtlamaları olmak üzere alınması üyelerimizde ciddi bir endişe ve panik yaşanmasına neden olmakla birlikte devletimiz tarafından ekonomik tedbir paketlerinin de ivedi bir şekilde uygulamaya konulması tüm üyelerimizin beklentisidir. Kısa Çalışma Ödeneği'ne 31 Aralık 2020 tarihine kadar yeni başvuru alınabilir şekilde revize edilmesi pek çok işletmecimiz için sevindirici bir gelişme oldu. Bu sayede istihdam sürdürülebilir olabilecek. 

 Aşı konusunda yaşanan olumlu gelişmeler neticesinde bahar ayları itibariyle bu kara günleri atlatacağımız aşikardır, ancak tarihinin en zor kışını yaşamaya hazırlanan ilçemiz dört gözle devletimizin vereceği ekonomik desteği beklemektedir. Üyelerimizin odamıza yoğun olarak iletmiş olduğu taleplerin başında mevcut kredi ödemelerinin faizsiz olarak Mayıs ayına ötelenmesi, Mayıs ayına kadar tahakkuk edecek vergi, SGK ve Bağ-kur ödemelerinin 6 ay ertelenmesi ve kapalı olan işletmelerin muaf tutulması, 7256 sayılı yasa ile yürürlüğe giren yapılandırmalardan doğacak nakit ödeme ve taksitlerin Mayıs ayı itibariyle tahsil edilmesi, düşük faizli ve 12 ay ödemesiz olmak üzere yeni bir kredi destek paketi hazırlanması, genelge ile kapatılan ve yaklaşık 9 aydır kapalı olan bar, pub, disko gibi işletmeler ile geçtiğimiz hafta kapatılan ve çalışma süreleri kısıtlanan işyerleri için kira desteği gelmektedir. Yine kış mevsimine giriyor olmamızı göz önünde bulundurarak işyeri ve haneleri ısıtmada tek enerji kaynağımız olan elektrik ve temel yaşam ihtiyacımız olan su faturalarında Nisan ayına kadar vergilerin kaldırılması zorlu geçecek olan kış dönemi boyunca ayakta kalmamızı sağlayacaktır. 

 

 Salgın boyunca en büyük sıkıntıyı çeken iş camiası temsilcileri olarak en zor virajdayız. Pandemi sebebiyle çok kısa bir sezon yaşadık, faaliyetlerimizin durdurulmasına veya kısıtlanmasına rağmen devletimizin yanında durduk ve alınan tüm tedbirlere harfiyen uyduk ve uymaya devam ediyoruz. Bu zorlu süreçte ayakta durmamızı sağlayacak ekonomik destekler ülkemiz ekonomisinin en önemli gelir kaynağı olan ve getirisinin neredeyse tamamı ülkemize kalan turizm sektörünün pandemi sonrası büyüyerek devam etmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.