3. Dönem 3. Muğla Bölgesi Odalar Toplantısı Gerçekleşti

Friday, 29.08.2014

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı Muğla’daki Ticaret, Ticaret ve Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsasının Başkan ve Meclis Başkanları, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası  ev sahipliğinde 20 Eylül 2013 Cuma günü Fethiye’de bir araya geldi. Toplantıya AKP Muğla Milletvekili Ali Boğa konuk olarak katıldı.

Marmaris Ticaret Odasını temsilen toplantıda  Meclis Başkanı Ali Kansu, Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Baysal, Genel Sekreter Taşkın Baykara, Eğitim Proje Danışmanlık Sorumlusu Miray Apak ve Halkla İlişkiler ve Basın Sorumlusu Cevriye Güneştutar katıldı.

Açılış Konuşmasını FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan yaptı. Arıcan konuşmasında “ Ortak akıl ve işbirliğimiz olmazsa olmazıdır” diyerek misafirlerine hoş geldin konuşması yaptı. 2. Konuşmacı FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı “bu toplantılarda bir araya gelmemizin en büyük sebebi üyelerimizin ticareti geliştirmek içindir” dedi.

Daha sonra konuşma yapmak için kürsüye çıkan AKP Muğla Milletvekili Ali Boğa konuşmasında Muğla’nın ticaretinin gelişmesi için yapılacak çalışmalara destek olacağını belirterek “Muğla’nın potansiyelinin ortaya çıkarılması, marka değerinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Bunu yaparken de çevrenin mutlaka korunması gerekiyor. Çevreyi bozmadan yer altı zenginlikleri ile su ürünlerinden de faydalanmak lazım. Dengeyi sağlamak durumundayız. Asla zengin ülkenin fakir bekçileri olmamalıyız. Biz sizlerin karı dışında her şeyine ortağız, derdinizin ortağıyız, sorunlarınızın ortağıyız Beraber geleceği planlayan gençler yetiştirmeliyiz, Bizler, sizin dertlerinizin hizmetkârıyız” diye konuştu. AKP Muğla Milletvekili Ali Boğa, dile getirilen sorunlar hakkında notlar alırken, hükümet düzeyinde yapılacak görüşmelerde destek olacağını söyledi.

Oda yöneticileri ve Muğlalı işadamlarının belirlenen sorunların çözümü için çaba sarf edeceklerini ifade ettikleri toplantıda, turizmcilerin kişisel ÖTV alınan ürünleri satarak para kazandığını belirtilerek, turizm işletmelerine ÖTV’nin iade edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Kasım ayı sonunda Kültür ve Turizm Bakanı'nın katılımlarıyla yapılması planlanan turizm sezonunun değerlendirileceği toplantıya hazırlık yapılması konusu görüşülürken, ağırlıklı olarak tüm turizm bölgelerinde yaşanan sorunların büyük çoğunluğunun kaynağı olan gereğinden fazla işletme açılması konusu geniş yer buldu.

Yunanistan ile ülkemiz arasında alkol fiyatları konusunda önemli bir fiyat farkı bulunduğunu belirten Marmaris Deniz Ticaret Odasınca, alkoldeki ÖTV oranlarının turizmde diğer ülkeler ile rekabeti olumsuz etkilediğini, Özel Tüketim Vergisi’nin alkol satan işletmelere daha farklı uygulanması gerektiği dile getirildi.

Binek araç alırken ÖTV ödendiği, ticari araç alırken ÖTV’nin daha az ödendiğine dikkat çeken işadamları, teknelerde de aynı sistemin uygulanması gerektiğini belirterek görüşlerini; “Mantık aynı olmalı, denizde başka karada başka olmamalı. Tekne gezi teknesiyse ÖTV yok ancak ticari tekneyse çok fazla ÖTV ödeniyor. Bunun tersi olmalı. Ticari teknelerden ÖTV alınmamalı” şeklinde dile getirdiler.

Bodrum’a ciddi bir tüccar göçü olduğuna dikkat çeken Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon bölgelerde gereğinden fazla işletme olmaına karşı halen artmaya devam ettiğini belirterek bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmasında yapılacak küçük düzenlemelerle iç turizmin canlandırılabileceğini de belirten Mahmut Serdar Kocadon okul açılış ve kapanış zamanlarının turizm sezonuna uygun düzenlenmesini istedi. Kocadon, Ülkemizde 73.000 okul, 900 bin öğretmen, 22 milyon öğrenci bulunduğunu kaydetti.

Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, fiyatla rekabetin bölge turizmine ciddi zarar verdiğine işaret ederek “Muğla’ya gelen turist sayısı artsa da gelirlere o oranda yansımıyor.

Yansımama nedeni; işyeri fazlalığı nedeniyle ortaya çıkan fiyat rekabeti gibi sorunlar. Fiyat rekabeti nedeniyle dürüst çalışan işletmeler zarar görüyor. Bu nedenle tavan fiyat kadar taban fiyatında belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. FTSO’nın Haberler adlı bülteninde de aynı konu yer almış. Arkadaşlarımız taban fiyatın belirlenmesi gerektiğini söylemişler. Taban fiyatın belirlenmesi dürüst esnafa kazandıracağı gibi gelen turistlerin de sağlıklı ve hijyenik yiyecek içecek tüketmesine neden olacaktır” dedi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, isteyenin istediği yerde işyeri açamaması için işletmelerin açılmadan önce valilik, (ilçedeyse kaymakamlık) belediyeler ve odalarında içinde olduğu komisyondan görüş alması gerektiğini belirterek “Bu komisyonun görüşünden sonra ruhsat verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda bakanlığın da bir çalışması var ancak biz de buradan destek vermeye çalışıyoruz. Avrupa’da insanlar kafasına estiği yerde dükkan kiralayıp istedikleri işi yapamıyorlar” diye konuştu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odasından Mevlüt Acar, işletmelerin çalıştırdıkları personele sezon sonunda SGK giderlerinden ötürü çıkış vermek zorunda kaldıklarını belirterek, işletmelerin nitelikli elemanlarını kaybetmemesi, işsizliğin de önlenmesi amacıyla devletin prim ödemeleri konusunda destek olmasını, gerekli düzenlemelerin yapılarak istihdamda sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğini söyledi.

Toplantıda, Marmaris Ticaret Odası personeli Miray Apak, 12 Adalar ile Muğla ilinin yakınlaşmasını amaçlayan Kalimola Projesi’nin stratejisi, amaçları, proje paydaşları ve faaliyetleri ile ilgili slayt eşliğinde detaylı bilgi verdi. Miray Apak sunumunda, farklı yaş gruplarına göre faaliyetlerin düzenleneceği projenin Muğla ilinin turizm potansiyelini artıracağı ve Yunanistan ile Türkiye arasındaki önyargıların aşılmasına katkıda bulunacağını belirterek, Oniki adalarda kimlerle görüşüleceğinin belirlenmesi gerektiği, bunun için de Yunan Adaları'ndaki bütün Odalara ve Atina’daki Odalar Birliği’ne bir yazı yazılmasının uygun olduğunu dile getirdi.

Toplantıda, kasım ayında Sarıgerme’de yapılacak Baltık İş Forumu Toplantısı hazırlıkları, yeni alkol yasasının getirdiği sorunlar, İzmir’in EXPO 2020  adaylığı ile ilgili yapılacak oylamada Yunanistan’ın Dubai’yi desteklenmesini belirtmesi hususundaki İzmir Ticaret Odası’nın talebinin görüşülmesi, Milas Zeytinyağı'nın tanıtımı, çam balında kodeksin yüzde 10’a yükseltilerek ihracatın önünün açılması konuları da görüşüldü.

Toplantı sonunda tüm misafirlerinde katıldığı Babadağı’na gidildi. Fethiyeli Viyolonsel Sanatçısı Benyamin Sönmez anısına yapılan 2. Klasik Müzik Festivali çerçevesinde günbatımına doğru Babadağ’ın muhteşem manzarasında yapılan, CSO Cello Quartet grubunun verdiği  gün batımı konserleriyle devam etti.

Ünlü Paraşüt merkezleri arasında yer alan ve manzarasıyla ziyaretçilerini kendine aşık eden Babadağ zirvesinde 1700 rakımda muhteşem bir çello ziyafeti yaşandı. CSO Cello Quartet grubu birbirinden güzel müziklerini katılımcılar ile paylaştı. Konsere Muğla Milletvekilli Ali Boğa, Muğla Bölgesi Oda Başkanları, Üyeleri ve birçok müzik sever katıldı. Muhteşem müzik ziyafetinden sonra hep beraber Kaya Köyünde akşam yemeği yenildi.