Kuyumcular İçin “Pırlanta Temel Eğitimi” Başladı

Friday, 29.08.2014

Marmaris Ticaret Odası ve HRD (Hoge Raad voor Diamant) Yüksek Elmas konseyi işbirliğiyle başlayan eğitimler hakkında bilgilendirme amaçlı basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, Başkan Yrd. Serhan Dinçer, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Malik Yavuz ve HRD Atwerp Türkiye Genel Müdürü Mehmet Can Özdemir katıldılar.

Mehmet Baysal; konuşmasında " Marmaris Ticaret Odası olarak bir ilke daha imza atacaklarını belirterek şöyle konuştu; " Eğitimlere Marmaris Ticaret Odası olarak çok büyük önem verdik. Şu ana kadar birinci dönemimizde Bin 400'e yakın ara eleman yetiştirdik. Yaklaşık bir ay önce Marmaris Ticaret Odası, Marmaris İlçe Tarım ve Muğla Arıcılık Enstitüsü ile birlikte geçen 2012-2013 baharında arıcılığımıza yönelik yapmış olduğumuz çalışmalarda 140 kişi sertifikalarını aldılar. İkinci dönemimizde aldığımız kararla da bundan sonra işletmelerde sertifikasyon sistemine yöneleceğimizi karar aldık. Kış döneminde de bu çalışmalarımız hızla devam edecek. Bununla ilgili olarak geçen dönemde almış olduğumuz karar doğrultusunda HRD Antwerp firmasıyla kuyumcularımıza yönelik büyük destek verilecek. Şöyle baktığımızda kuyumculuk sektörünün Marmaris'te 90'lı yıllarda 500 Milyon dolarlık bir ticari hacmi vardı. Fakat bu ilerleyen yıllar da hem dünyadaki global krizden, demde Marmaris'e gelen misafirlerimizin alım gücüyle doğru orantılı olarak sektör bu yıl 180 milyon dolarlık bir ciro hacmine geriledi. Bu kayıpları önleyebilmek ve gelen misafirlerimize sertifikasyon sistemi ile alacakları ürünlerde daha güvenilir olmak adına bu çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Bizden sonra HRD Antwerp firmasıyla Muğla ve Bodrum Ticaret odaları da bu sertifikasyon sistemini düzenleyecekler" dedi.

Daha sonra Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Malik Yavuz kuyumculuk sektör üyeleri için düzenlenen "Pırlanta temel eğitimi" hakkında detaylı bilgi verdi.

Yavuz; "bugünün önemi Dünya ve Türkiye'nin en güvenilir pırlanta sertifikasyon firması olan HRD Antwerp firması tarafından Marmaris'te Pırlanta temel eğitim kursuna başlanmış olmasıdır. Temel pırlanta eğitimi, sertifikalı pırlanta eksperliği, mücevher satış eğitiminin detayları laboratuar ortamında teorik bilgiden daha çok pratik görsel bilgiyle yapılan bir eğitim olduğunu; özel mikroskoplar, ışık skalaları ve 200'e yakın farklı özelliğe sahip pırlantalar Belçika ve İstanbul ofislerinden Marmaris'e taşınarak görsel eğitim açısından bir şölen yaşıyoruz" dedi. Ayrıca bu eğitime sadece MTO üyeleri değil Esnaf sanatkarlar odasına bağlı üyelerinde yararlanabileceğini ve 04-30 Kasım tarihleri arasında 10 ar kişilik gruplar halinde, birebir kursiyerler ile ilgilenilerek eğitimlerin devam edeceğini belirtti ve "Amacımız tüm sektöre kalite eğitiminin verilmesi" dedi.

Yavuz; HRD Antwerp, bilgi araştırması sadece Elmaslar ve Değerli Taşlar laboratuarlarıyla sınırlı değil; eğitimde 25 yılı aşkın deneyimiyle HRD Antwerp'in departmanı Belçika'da ve tüm dünyada elmas ve gemoloji kursları organize etmekte ustalaşmış, dünya çapında 10.000 den fazla mezun vermiştir. 500 yıldan beri Belçika Antwerp Dünyanın elmas merkezi olma konumunu koruyor. HRD Belçika hükümeti tarafından desteklenen Belçikanın elmas endüstrisini temsil ede, Dünyanın bir çok ülkesinde sertifikasyon laboratuarları olan; bir çok ülkenin temsilciliği olan dünya pırlantalarına yön veren bir şirket olduğunu ifade etti.

HRD Antwerp Türkiye Genel Müdürü Mehmet Can Özdemir; Yüksek kalitenin bir sonucu olan mücevher raporları son tüketicilerin güveninin sağlanması ve geliştirilmesinin önemi vurgulanarak, kalite ve verimliliğin artırılması için yapılacak eğitimlerin katkısı hakkında bilgilendirme yaptı.

Özdemir; Marmaris Ticaret Odası ile bu eğitimi gerçekleştirmeden dolayı onur duyduğunu ifade etti.