MUİF 2014 (2. İnsan kaynakları ve İstihdam Fuarı) başladı.

Friday, 31.10.2014

30-31 Ekim 2014 tarihlerinde Marmaris Grand Yazıcı Mares Otelinde düzenlenen "İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı"nda işveren ile iş gücünün nasıl buluşturulacağı konuşuldu. Fuarın açılış töreninde yapılan konuşmalarda, Muğla'da özellikle turizm sektöründe elaman açığı olduğu kaydedildi. Vali Amir Çiçek, iş gücü açığının kapanması için, planlı ve koordineli bir çalışma yapılması gerektiğini dile getirirken, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, üniversite öğrencilerine seslendi, yazın turizm sektöründe çalışmaya davet etti, “Size ihtiyacımız var” dedi.

Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Marmaris, Bodrum ve Fethiye'nin yer aldığı Muğla'da, özellikle turizm sektöründe çalıştırılacak personel bulmada sıkıntı yaşanıyor.

Yılda 3 milyondan fazla yabancı turistin tatil için tercih ettiği Muğla bölgesinde turizmciler, istihdam edecek nitelikte ve sayıda eleman bulamamaktan şikâyetçi.

İSTİHDAM FUARI BAŞLADI

İşsizlik oranının Türkiye ortalamasının altında olduğu ilde, iş gücü ile işvereni bir araya getirebilmek için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından Marmaris'teki Grand Yazıcı Mares Otel'de "İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı" düzenlendi.

İki gün sürecek fuarın açılışına Muğla Valisi Amir Çiçek'in de aralarında bulunduğu yöneticiler, çok sayıda işveren ve başta turizm olmak üzere sektör temsilcileri ile üniversite öğrencileri katıldı. Vali Çiçek, Muğla'da işsizlikle mücadeleyi etkin bir şekilde yürütülmeye devam ettiklerini söyledi. Muğla'da işsizlik oranının Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkati çeken Çiçek, "İşsizliğin nedenlerine baktığımızda bir eksiğimizi görüyoruz. İşverenlerle iş gücünü buluşturmada yeterli değiliz. İşverene istediği zaman, istediği nitelikte iş gücü sağlamakta bazı eksikliklerimiz var" dedi. Muğla'da hangi sektörde, hangi nitelikte iş gücüne ihtiyaç olduğunu iyi tespit edip, ikisini bir araya getirmenin yollarını bulmaları gerektiğini vurgulayan Çiçek, düzenlenen fuarın buna ışık tutacağını kaydetti.

Muğla'daki iş gücü açığının, bu buluşmanın sağlanamamasından kaynaklandığını dile getiren Çiçek, "Kısa bir süre önce İŞKUR Müdürlüğümüz bir anket çalışması yaptı. Ankete sonuçlarına göre, Muğla'da özellikle turizm sektöründe çalışacak iş gücüne ihtiyaç var. Otellerde garson gibi iş kollarında açık var. Demek ki bu alanda yeterli iş gücünü yetiştiremiyoruz" diye konuştu.

MUĞLA'DA İŞSİZLİK YÜZDE 7

Muğla Çalışma ve İş Kurumu Müdürü İlyas Sarıyerli ise Türkiye'de yüzde 9,8 olan işsizliğin, Avrupa Birliği ortalamasının altında olduğunu bildirdi.

Muğla'nın da yaklaşık yüzde 7 işsizlik oranı ile ülke ortalamasının altında bulunduğunu kaydeden Sarıyerli, bu yılın 9 aylık döneminde 6 bin 961 işsizin istihdam edildiğini bildirdi. Sarıyerli, 2013'te yüzde 45'lik işe yerleştirme oranıyla Muğla'nın Türkiye birincisi olduğunu anlattı.

“İSSİZLİKTEN ÇIKIŞ VE ZENGİNLİĞE

GİDEN YOL GİRİŞİMCİLİKTEN GEÇER”

Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı Mehmet Baysal da nitelikli eleman kadar girişimci sayının da yeterli seviyede olmadığına dikkati çekti. Baysal, 120 milyon nüfuslu Japonya'da 6 milyon, 77 milyon nüfusa sahip Türkiye'de ise 1,5 milyon olduğuna dikkat çekti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun “İssizlikten çıkış ve zenginliğe giden yol girişimcilikten geçer” sözlerini hatırlatan Baysal,  girişimciliğin, işsizliğin önüne geçmekte çok önemli bir faktör olduğunu vurguladı. 

Üniversite öğrencilerine de seslenen Baysal, özellikle yaz aylarında Marmaris gibi turizm bölgelerine giderek iş gücüne katılmalarını istedi., “Size ihtiyacımız var” dedi.  

İLK 9 AYDA 650 BİN KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ

Türkiye İŞKUR Genel Müdürlüğü İstatistik Dairesi Başkanı Abdullatif Gökdere de yaptığı konuşmada, istihdam ve işsizlik oranlarıyla ilgili bilgiler verdi.

İşsizliğin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğuna işaret eden Gökdere, küresel ölçekte yaşanan krizlerle en gelişmiş ülkelerde bile milyonlarca insanın işsiz kaldığını söyledi.

Küresel ekonomik krize rağmen son dönemde reform niteliğinde alınan tedbirlerle Türkiye'nin ekonomisinin büyüdüğüne ve krizden en az etkilenen ülkelerinin başında geldiğine dikkati çeken Gökdere, "Dünyada işsiz sayısı 202 milyona ulaştı. Önümüzdeki 4 yıl içinde de 215 milyonu bulması bekleniyor" dedi. Bu yılın ağustos dönemi verilerine göre Avro bölgesinde işsizlik oranının yüzde 11,5, Avrupa Birliği'nde 10,1 seviyesinde bulunduğuna dikkati çeken Gökdere, temmuz dönemi TÜİK rakamlarına göre ise Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 9,8 seviyesinde olduğunu kaydetti. İş gücü piyasası temel verilerine bakıldığında da Türkiye'nin oldukça iyi bir noktada olduğunu ifade eden Gökdere, ekonomik kriz öncesi temmuz 2008'den bu yana iş gücünün 24 milyon 587 binden 29 milyon 276 bine, istihdamın 22 milyon 163 binden 26 milyon 410 bine, iş gücüne katılma oranının ise yüzde 48,4'ten yüzde 51,3'e yükseldiğini anlattı. Gökdere, bu dönem içinde kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 26'dan yüzde 30,8'e ulaştığını bildirerek, "Kayıt dışı istihdamda da kayda değer başarılar sağlandı. 2002'de yüzde 52 seviyesinde olan kayıt dışı istihdam oranı bugün yüzde 36,4'e geriledi" diye konuştu.

Bu olumlu sonuçlara ulaşmada İŞKUR'un çok önemli görev ve sorumluluklar üstlendiğini vurgulayan Gökdere, faaliyetlerinin kapsamını genişleten ve verimliliğini artıran kurumlarının milyonları aşan işsizin kendi ekmeğini kazanmasına vesile olduğunu dile getirdi.

Gökdere, 2003 yılında 63 bin kişinin istihdamına aracılık eden İŞKUR'un, 2013'te 671 bin kişinin istihdamını sağladığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İŞKUR aracılığıyla 2014'ün 9 ayında yaklaşık 650 bin kişi işe yerleştirildi. Bu yılın 9 aylık döneminde 1,4 milyon kadar kişiye işe ve mesleğe yöneltme konularında profesyonel danışmanlık desteği sağlandı. İşverenimizle kurduğumuz sıkı ilişkiler neticesinde özel işletmelerinin ihtiyaç duyduğu 1 milyon 286 bin iş gücü talebi alındı."

Fuar açılışında istihdama katkı sağlayan işletmelerin temsilcilerine teşekkür plaketi ve takdir belgesi verildi. Fuar kapsamında aradığı iş gücüyle buluşmak ve istihdam konusunda katılımcılara bilgi vermek amacıyla çok sayıda kurum ve işletme stantlar açtı.

Haber : Ender Türkkan

 

 

MEHMET BAYSAL'IN KONUŞMASI

Saygıdeğer Hazirun

Değerli misafirler

İlimiz ve ilçemizde birçok meslek odası, kamu kurumu ve iktisadi işletme tarafından desteklenen 2. Muğla insan kaynakları ve istihdam fuarına hepiniz hoş geldiniz.

 

Öncelikle, fuara katılım sağlayan tüm kurum ve kuruluşlar ile fuar paydaşlarına teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Bu tür konuşmalarda bu tür teşekkürler hep silik kalır; bazılarımız duymaz bile. Lakin bugünkü teşekkürümüz, ülkemizin büyük sorunlarından birine ortaklaşa çözüm peşinde koşanlara. BU İŞ’TE BİR İŞ VAR…var ki, hepimiz ülkemizin işsizlik oranını azaltmak, ekonomimize katma değer yaratmak için seferber olmuşuz.

Ülkemizde işsizlik oranı %9,8. Genç işsizlik oranımız ise ,9.  2023 hedefimiz %5. Muğla’mız için bu rakam 2013 TUİK verilerine göre %7,8. İstihdama katılım oranımız ise %51,5.

Tüm Muğla olarak amacımız, 2023 hedefimize daha önce ulaşıp bu oranı Muğla için daha alt seviyelere çekmektir. Bunu böyle fuarlarla işçiyi ve işvereni buluşturan projelerle yaparız. Marmaris ticaret odası olarak tüm Marmaris işverenlerine açık ücretsiz üye olabileceğiniz www.marmariskariyer.comsayfamız hizmetinizde. Bu siteden faydalanabilirsiniz.

Peki, işsizliği azaltmanın diğer adımı nedir? Ülke çapında, bölge ve il-ilçe bazında girişimciliğin desteklenmesidir. Avrupa bu işe çok önce başladı. Girişimcilik kavramının iş literatürümüze girişi beş altı yıl.

Biz meslek odaları, üniversitelerimiz, meslek ve iş kurumlarımız ve sizler girişimcilik konusunda hep birlikte çalışmalıyız. Girişimcilik ile ekonomik kalkınma, refah düzeyinin artırılması, gelişmişlik farklarının azaltılması ve en önemlisi teknolojik buluşların yaşamı kolaylaştıran ürün ve hizmet olarak sunulmasını sağlarız.

2012 yılında 69 ülkeden 198.000 kişi ile yapılan anket sonucu oluşturulan Küresel Girişimcilik Raporu’na göre Çin’in kurumsallaşmış  girişimcilik oranı %5’e düşmüştür. Ülkemizde ise 2012’de % 9’a çıkmıştır. Bu oran Rusya’da %2’dir. Ülkemizin girişimcilik notu ise ,9’dan .22’ye yükselmiştir. Özellikle 2012 Avrupa ekonomik krizinin hissedildiği dönemde böyle bir başarı bizleri umutlandırmalıdır ve daha fazla çalışmaya sevk etmelidir.

Girişimcilerin başarısı ise markalaşmada yatmaktadır. Eskilerin bir lafı vardır “eski köye yeni adet getirme” diye… Zaman eski köye yeni icatlar getirme zamanıdır.

Odalar ve borsalar birliği başkanımız Sayın RifatHisarcıklıoğlu’nun her konuşmasında dile getirdiği gibi “İşsizlikten çıkış ve zenginliğe giden yol girişimcilikten geçer. En iyi örneğimiz de simit saraylarıdır. Mahalle arasında simit satan bir işletmeden şu anda Avrupa’ya franchising yapan bir markaya dönüştü.”

Bizler Marmaris ve Muğla olarak çok şanslıyız. Elimizin altında marka değeri taşıyan ve üretimi zahmet gerektirmeyen ürünlerimiz mevcut. Çam balımız, kekiğimiz, harnubumuz, defnemiz, keçi peynirimiz, alternatif turizm olanaklarımız var. Odamızda sizler için hazırlanan kaliteli turizm ve yeni turizm trendleri üzerine araştırmalar var. 2012 yılında hazırladığımız yarımadamızın stratejik planında ilçemizde yatırma açık iş kollarının listesi var. İş ziyaretleri yapmak isterseniz, girişimcilik kursu almak isterseniz KOSGEB hizmetimiz var.  Kapımız size daima açık, personelimiz size yardıma daima hazır.

Üniversitemiz, meslek yüksekokulları ve sektöre yönelik meslek okulları ile ilimize, ilçemize katkıda bulunmaya hazırdır. Sayın rektörümüz bu konuda her zaman destekleyici konuşmuştur. Sadece turizmde değil, tüm ara meslek dallarında ilimizin eksikleri Muğla çalışma ve iş kurumumuz tarafından analiz edilmektedir. Biz meslek odaları, üyelerimizi bilgilendirme ve farklı desteklerle teşvik ederek istihdama katkıda bulunabiliriz.

Üniversitemiz, Çalışma ve İş Kurumumuz ve meslek odalarımız ortak bir proje ile istihdamı ve girişimciliği daha verimli teşvik edebiliriz. Eğitim ve danışmanlık üniversitemiz ve İŞKUR’dan, işçi-işveren eşleşmesi meslek odalarımızdan. Marmaris, Fethiye, Bodrum kıyı şeridinde işverenlerimizin mesleğe göre personel bulamama sıkıntısına çare olur, ilimizin hizmet sektöründe Türkiye içinde öne geçmesine katkıda bulunuruz.

Sözlerimi fazla uzatmadan, bu organizasyona katılım sağlayan ve destek veren herkese vurgulayarak teşekküretmek istiyorum.

Hepimiz için hayırlı olsun,

Ardı gelen olsun