İhracatta Kullanılan Ahşap Ambalaj Malzemeler

Tuesday, 03.02.2015

Değerli Üyelerimiz,

Gıda Tarım ve Hayvancı lık Bakanlığı'ndan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden gönderilen yazıda ihraç ürünleri ambalajlamada kullanılan ahşap malzemelerin  uluslararası mevzuata uygun olmamaları sebebiyle 2014 yılı Kasım ve Aralık ayına ait 11 adet bildirim alındığı belirtilmiştir. Alınan bildirimlerin büyük bir kısmının bitkisel ve hayvansal ürünler dışındaki ürünlerin ihracatında kullanı lan ahşap ambalaj malzemeler olduğu ifade edilmiştir.

Yazıda, söz konusu ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin 04.12.2011 tarihli ve 28132 sayı lı Resmi Gazete'de yayımlanan Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl Işleme Tabi Tutulması ve Işaretlenmesine Dair Yönetmelik hükümlerine göre işleme tabi tutulmuş ve uluslararası mevzuat hükümlerine göre (ISPM15) işaretlenmiş olması gerektiği belirtilmiştir.

Yazıda devamla, Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerden alınan bu bildirimlerin elektronik sistem üzerinden diğer ülkeler tarafindan da görülebildiği, bu nedenle ülkemizin bu alandaki imajının zedelendiği vurgulanmıştır. AB üyesi ve diğer ülkeler tarafindan ülkemiz menşeli ürünlere ilave tedbirler getirilmemesini teminen ihracatta kullanı lan ahşap ambalaj malzemelerinin uluslararası mevzuata uygun olması ve ihracatçılar azami itina göstermeleri hususunun ilgili üyelerinize duyurulmasını rica ederim.