Sermaye Bloke Hesabı Açıklaması

Tuesday, 26.08.2014

Şirket Kuruluşlarında Banka Bloke Hesabı Açılması Hk.

T.C. Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nden Ticaret Sicili Müdürlüğü'ne ulaşan 03.08.2012 tarih ve 5516 sayılı yazıda, Şirket kuruluşlarında banka bloke hesabı açılması ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.

Buna göre 01/07/2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 344 üncü ve 345 inci maddelerinin uygulanması ile ilgili olarak, bankalara duyuru yapılması amacıyla Türkiye Bankalar Birliği'ne yazılan 26/07/2012 tarihli ve 5077 sayılı yazının bir örneği gönderilmiştir.

Söz konusu yazı aşağıdadır.

01/07/2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 344 üncü maddesi uyarınca anonim ve limited şirketlerin kuruluşunda nakit olarak taahhüt edilen sermayenin en az ¼ ünün şirketin tescilinden önce ödenmesi zorunlu olup, bu ödemelerin ise, anılan Kanunun 345 inci maddesine göre 5411 sayılı Bankacılık Kanununa bağlı bir bankada, kurulmakta olan şirket adına açılacak özel bir hesaba, sadece şirketin kullanabileceği bir şekilde yatırılması gerekmektedir.

Bakanlığımıza ulaşan taleplere göre anılan Kanun hükümlerinin uygulanması ile ilgili olarak bankaların kurulmakta olan şirket adına hesap açmakta tereddüt yaşadıkları, bu sebeple şirket kuruluş işlemlerinde sorunlar yaşadığı anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, uygulamada yaşanan sorunların aşılması ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla, kurulacak şirket adına hesap açılmasında ve hesaptaki paranın ödenmesinde;

1- İlgili vergi dairesinden kurulacak şirket adına alınmış potansiyel vergi kimlik numarasının aranması, bunun bulunmaması halinde ise, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 17/07/2012 tarih ve 44060 sayılı genelgesi uyarınca ilgililerden "vergi kimlik numarası talep formu" alınması,

2- Açılan hesaba para yatıran şirket ortaklarının adı soyadı/unvanı ile her ortağın yatırdığı tutarların ve toplam yatırılan tutarın gösterileceği bir banka mektubunun hazırlanarak dekontla birlikte ilgiye verilmesi,

3- Hesapta paranın, şirkete ödenebilmesi için sicil müdürlüğünden alınacak şirketin tescil edildiğini bildiren bir yazının veya şirketin tescil edildiğini gösteren sicil tasdiknamesinin tasdikli örneğinin ya da aslı götürülmek kaydıyla fotokopisinin alınması,

4- Şirket, kurucuların sözleşmedeki imzalarının noterceonaylanmasından itibaren üç ay içinde tüzel kişilik kazanamazsa, buna ilişkin ilgili sicil müdürlüğünün yazısının sunulması üzerine, hesapta ki paranın ortaklara geri ödenmesi,

Gerektiği hususlarının bankalara duyurulmasını ve sonucundan Bakanlığımıza bilgi verilmesini rica ederim.