MARMARİS BAL EVİ 1.GASTRONOMİ VE KÜLTÜR ŞENLİĞİ GERÇEKLEŞTİ.

Thursday, 07.05.2015

Marmaris Ticaret Odası’nca, bölgenin kültürü ve mutfağını tanıtmak amacıyla düzenlenen “Marmaris Bal Evi 1.Gastronomi ve Kültür Şenliği” 5 Mayıs 2015 Salı günü Osmaniye Mahallesi Marmaris Bal Evinde gerçekleştirildi.

Marmaris Esnaf Odası, Güney Ege Aşçılar Derneği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin (MSKÜ) de destek verdiği Şenlik, Marmaris Bal Evi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe yabancı tur operatörleri ve bölgedeki turizm sektörünün temsilcilerinin yanısıra Muğla Vali Yardımcısı Kamil Köten, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel, Esnaf Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, Şoförler Odası Başkanı İbrahim Tarım, Deniz Ticaret Odası Başkanı Hasan Mengi,  Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Şencan  da katıldı.

Protokol üyelerinin yöresel kıyafetlerle katıldığı şenlikte, davul zurnalarla karşılanan konuklara, şıra ikramı yapıldı,kültürümüzü anlatan resimler sergilendi, odun ateşinde pişen Marmaris yemekleri keşkek, sura (kimyonlu), taze yaprak sarması, yoğurtlama, çingen pilavı, etli nohut, parmak tatlısı, zerde ve kıyamı (ballı susam) MSKÜ öğrencileri servis etti. Konuşmaların tamamının anında çeviriyle yabancı konuklara aktarıldığı etkinlikte sura yapımı da anlatıldı. Marmaris'in alternatif turizm kaynaklarının tanıtıldığı Rota Marmaris projesi kapsamında yer alan alanlar hakkında bilgilendirme yapılıp hazırlanan kısa film gösterildi. Marmaris tarihinin, kültürünün, değerlerinin ve lezzetlerinin yer aldığı Türkçe, İngilizce ve Rusça kitapçıklar katılımcılara dağıtıldı.

MSKÜ halk oyunları ekipleri, kına gecesi ve köy düğününü canlandırıp, zeybek gösterilerini sergiledi. Türk Halk ve Sanat Müziği konserleri verildi. Bal Evi'nin bahçesine kurulan otağı da, yöremize ait ev eşyaları ve kıyafetler sergilendi. Yöresel kültürün değişik örneklerinin, yüreklerden kopup, parmakların ucunda son bulan kilimler ve oyaların sergilendiği, el yapımı Marmaris sandaletlerin workshop ile sunulduğu, yöresel ve organik tatların yer aldığı stantlar, özellikle yabancı konuklardan büyük ilgi gördü.

Etkinlikte, sırasıyla MTO Başkanı Mehmet Baysal, Ali Acar, Celalettin Yüksel, Osman Gürün, Prof. Dr. Nurettin Demir ve Kamil Köten birer konuşma yaptı. Marmaris MTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, yerel yöneticilerin ve sektör temsilcilerinin turizme katkı sağlayacağına inandıklarını kaydettiği şenliği, kapsamını genişleterek geleneksel hale getireceklerini söyledi. Amaçlarının turizmin sürdürebilirliğini, kültürel öğelerini kaybetmeden sağlamak olduğunu kaydeden Mehmet Baysal, şunları söyledi:

LEZZET ÖN PLANA ÇIKARILACAK

“Biz akademik çalışma yapan kültür otoritesi değiliz. Amacımız, değerlerimizi, kültürümüzü, günlük yaşantımızı, etnoğrafik özelliklerimizi sosyal sorumluluk bilinci ile tanıtmaktır.

Hedefimiz değerlerimizi, kültürel öğelerimizi korumak, devam ettirmek. Çünkü artık dünyada turizm yarışı ülkeler arasında değil, şehirlerarasında bir yarışa dönüştü.

Rakiplerimiz artık başka turizm kentleri, turizm trendleri ise 'farklıyı deneyimlemek'  yönünde gelişmekte. Dolayısıyla her turizm kenti, kendi kültürünü, değerlerini, lezzetlerini ön plana çıkaracak, marka haline getirecek unsurlar ile çalışmaktadır.

Gastronomi ve kültür şenliğimizde tamamen Marmaris'in oda, dernek ve işletmeleri ile Muğla üniversitemiz ile çalışılmıştır. Kendilerine katkıları için teşekkür ederiz.

Markalaşma ve farkındalık adına bugün şenliğimizin düzenlendiği Marmaris Bal Evi, şu anda köylerimizde yetişen, keçiboynuzu, badem ve fıstığı Marmaris çam balı ile karıştırıp marka lokumlar üretmekteyiz.”

ÇAM BALININ BEŞKENTİ: MARMARİS

Kültür ve tarih turizmi için Oda olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Mehmet Baysal, Marmaris çam balının önemine dikkat çekerek şu sözleri kaydetti:

Marmaris çam balı… Dünyadaki çam balının yüzde 90'ı Türkiye'de, yüzde 33'ü ise Marmaris'te üretilmektedir. Lezzeti ve doğallığı ile Marmaris, dünyanın çam balı başkenti olarak kendiliğinden marka olmuştur.”

ÖZDEĞERLERİMİZİ YİTİRMEYELİM

Marmaris'te bazı “öz değerler”in yitirildiğini kaydeden Baysal konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“40 yıldır turizmle geçinen Marmaris, ne kadar yol almıştır? Şöyle bir bakarsak, para kazandık, doğrudur. ama öz değerlerimizden de çok şey yitirdik. Mis gibi beze kokan, ekmek kokan, pandispanya kokan eski çarşımızı kaybettik, artık eski fotoğraflarda kaldı.

Halbuki dünyanın neresine giderseniz gidin 'old town'lar korunmuş durumdadır ve en çok turist çeken alanlardır. Hem sokakları eski yapısını koruyor hem de işletmeler o dönemleri yansıtıyor. Geleneksel el sanatları ve işletmeler korunmaktadır. Biz Marmaris olarak turizmde gelişelim derken öz değerlerimizi yitirdik.  Marmaris'imizin yüzyıllardır yaşattığı kültürü birikimini önce yerelimize, sonra ülkemize sonra da dünyaya tanıtmak için bu yıl başlattığımız ve önümüzdeki yıllarda geleneksel hale getirerek 2 gün süreyle tüm halkımıza açık sürdürmeyi planladığımız gastronomi ve kültür şenliğimizde umarım sizlere eskiyi yaşatabilmişizdir. Bu hıdrellez akşamında Hızır ve İlyas peygamberlerden; dünyada yaşanmakta olan savaşların sonlandığı, insaniyetin, barışın hakim olduğu, sağlıklı ve kendinden emin çalışkan nesillerin şekillendirdiği bir gelecek temin etmesini dileyeceğim.”

Gastronomi Şenliği'ni önemsediklerini ve anlamlı bulduklarını söyleyen Belediye Başkanı Ali Acar, yurtdışından bazı örnekler vererek, Marmaris'te halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen şenlik, festival ve özel günlerin özlemini duyduğunu, bu özlemin de birlik ve beraberlik içersinde davranılarak giderilebileceğini kaydetti.

Son günlerde, ilçedeki birlik ve beraberliğin sağlanması adına 'umut' verici hisler içersinde olduğunu kaydeden Başkan Acar, şöyle konuştu:

İŞTE, TAM DA BUNUN OLMASI LAZIM

“Sayın Baysal ağzınıza sağlık benim de duygularıma tercüman oldunuz. Bir kent halkıyla birlikte yaşar. Gelenek, göreneklerimizden bahsediyoruz. Eski, coşkulu, sevgi, saygı dolu ortam içerisinde yaşadığımız günlere özlem duyuyoruz. Biz Marmaris'te çocukluğumuzda yaşadığımız, dünya görüşü ne olursa olsun insanların sevgi, saygı ve hoşgörü içerisinde tamamıyla katılımın yaşandığı özlemini duyduğumuz, 1 Temmuz Kabotaj Bayramları, Hıdırellez şenlikleri ve buna benzer milli bayramlarda Anatolia Meydanı'nda yapılan, kadın erkek, yaşlı genç bütün insanların katıldığı, herkesin davul zurna önünde göbek atıp oynadığı günleri maalesef özlemle bekliyoruz.   2015 turizm sezonu öncesi bu bahar günlerinde, 11 yıldır Belediye Başkanlığı yapan Ali Acar, dün tarihi itibariyle sanki geleceğe yönelik bu özlemlerimizin gerçekleşeceği yönünde umut ışığı hissediyorum. Çünkü 11 yıllık görev süremde dün ne mutlu ki, merkezi yönetimin Muğla Milletvekili Adayı sayın Hasan Özyer, şahsıma makamımda nezaket ziyaretinde bulundu. Ve çok önemli, bölgeyle ilgili birlikte çalışıp, projeler üretebileceğimiz, güzel eserler yapabileceğimiz, halkımıza hizmeti birlikte verebileceğimiz çok güzel, özlemle beklediğimiz günlerin bir anımsattılar. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.

 Sayın Mehmet Baysal, sevgili kardeşim çok büyük nezaket gösterdi, nazik davetini bildirdi, çok mutlu oldum, duygulandım, gururlandım ve kendisine sonsuz teşekkür ediyorum. İşte, tam da bunun olması lazım. Onun için dünkü tarihin benim için umut verici ve anlamlı olduğunu sizlerle paylaşmak istedim. Şenliklerimizi, festivallerimizi halkımızın katılımıyla gerçekleştireceğimiz günlerin beklentisiyle, ben katılımda bulunan ve özellikle ticaret odasının bu organizasyonu için ve bunun sürdürebilir hale gelmesinin temennisi içindeyim.

OTELCİLERE 'BAL'LI ÇAĞRI

Hazır burada turizmci arkadaşlarımız, otelci temsilcilerimiz varken Dünyanın bal üretim merkezi olan Marmaris'te  otelci arkadaşlarımız artık, glikozlu sahte balı müşterilerine yedirmesinler. Paketleme tesisini Marmaris'in uygun bir yerinde kurup, glikozlu sahte bal satışını yasaklayıp, turizmci arkadaşlarımız da bu konuda fedakarlık gösterirler kanaatindeyim. Bu benim için de anlamlı, önemli bir projedir. İnşallah bunu da birlikte gerçekleştiririz.

“İlçemizde en önemli gelir kaynağı turizmdir. Deniz, kum, güneş dışındaki turizm alternatifleri geliştirilmelidir” diyen Kaymakam Yüksel, bu sebeple Şenliği olumlu bulduğunu kaydetti.

Başkan Gürün, Mehmet Baysal ve çalışma arkadaşları için “Bizi bir araya getirdi, bizi sevgiyle birleştirdi. Onun için kendisine çok teşekkür etmek istiyorum” sözlerini sarf etti.

GÜZELLİKLERİMİZİ TURİZME KAZANDIRMALIYIZ

Gürün, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Marmaris özelinde Muğla genelinde yapılmakta olan turizmi ele almamız ve tekrar değerlendirmemiz gerekiyor. Muğla'mızı ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerimize sadece deniz, kum ve güneşi sunuyoruz. Oysa Muğla, tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile çok önemli bir coğ-rafya. Bu güzellikleri, değerlerimizi dejenere etmeden turizme sunma-lıyız. Kıyısal Muğla ile kırsal Muğla'yı bütünleştirip kırsaldaki değerlerimizi kıyısaldaki turizm ha-reketi içine sokarak turizmi zenginleştirmeliyiz. Marmaris Bal Evi 1.Gastronomi ve Kültür Şenliği'nde sergilenen etkinlikler, lezzetler, geleneklerimiz, kıyafetlerimiz, türkülerimiz mutlak suretle kültür turizmi içindeki yerini almalıdır. Turizmi Muğla'mızda 12 aya çıkarmak için de kültür turizminin yanında, sağlık, spor turizmine de önem vermeliyiz. Çünkü Muğla'nın doğal zenginlikleri, iklimi, değerleri turizmin 12 aya yayılması için son derece uygundur.”

Milletvekili Demir ve Vali Yardımcısı Kamil Köten de  “Bal Evi 1.Gastronomi ve Kültür Şenliği”nin turizme alternatif kazandırıp, çeşitlendirilmesine katkı sağlayacağına inandıklarını dile getirdi. Sektör temsilcileri ile yabancı tur operatörleri ise şenliğin ve benzeri etkinliklerin yöre turizmine olumlu geri dönüşüm.

 

Yaşar Karaaslan ve ekibin zeybek gösterisinin de renk kattığı gecenin finalinde katılımcıların davul zurna eşliğinde oynadığı zeybek oyunu ile bitti.