Uluslararası 38. SAJAM Belgrad Sırbistan Turizm Fuarına katıldık

Tuesday, 01.03.2016

Marmaris Ticaret Odası (MTO), "Uluslararası 38. SAJAM Belgrad Sırbistan Turizm Fuarı"na (International Tourism Trade Fairs Association - ITTFA) katıldı. Meclis Başkanı Ali Kansu, Meclis Başkan Yardımcısı Nurgül Karahitay, Meclis Üyesi Zekiye İpçi, Genel Sekreter Taşkın Baykara ve Dış ilişkiler Sorumlusu Yılmaz Yorulmaz, Oda'yı temsilen katıldıkları fuarda, Marmaris'i tanıtmaya çalıştı. Ali Kansu, Nurgül Karahitay, Zekiye İpçi ve Taşkın Baykara, MTO Meclis Salonu'nda düzenledikleri basın toplantısı aracılığıyla fuar hakkında bilgi verdi. Ali Kansu, Sırbistan’ın Başkenti Belgrad’da gerçekleşen Doğu Avrupa'nın en büyük turizm fuarında, MTO, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sağladığı destekle stant açtığını belirtti. Kansu, 55 ülkeden bin 153 katılımcının yer aldığı fuardaki Marmaris standını, tur operatörleri ile Sırp yöneticilerinin yanısıra Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Boza ve Sırbistan Spor Bakanı Vanja Udoviçiç'in de ziyaret ettiğini de kaydetti. Özellikle tur operatörlerine Marmaris'i tanıtmak için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını kaydeden Kansu, fuar sonunda elde ettikleri izlenimleri ise şu sözlerle özetledi: "Sırbistan'dan geçtiğimiz yıl Marmaris'e 15 bin kadar misafir gelmiş. Fuar başladığında söz konusu rakamda büyük bir düşüş yaşanacağı izlenimi vardı. Ancak bugüne kadar yaşanan gelişmeler, durumun giderek iyileştiğini gösteriyor. Bu pazardaki düşüş şimdi yüzde 20 civarında" dedi. Konuşmasında, çeşitli sebeplerden ötürü 2016'da Türk turizminin 'iyi' olmayacağını da ifade eden Kansu, herşeye rağmen çaba gösterilmesi gerektiğine olan inancını dile getirdi. Kriz dönemlerinin sorunların çözülmesi için aynı zamanda fırsat niteliği taşıdığını da vurgulayan Kansu, şunları söyledi: "Mutlaka ve mutlaka çaba gösterilmeli. Biz de oda olarak, kısıtlı maddi imkanlarla elimizden gelen çabayı göstermeye çalışıyoruz. Gün bugündür. Krizler aynı zamanda çözüm üretme zamanıdır. Umarım, birlik beraberlik içerisinde, bu dönemde sorunlar çözülür." Kansu, Oda olarak tanıtım çabaları doğrultusunda 4-12 Nisan tarihleri arasında Ukrayna, 25-28 Nisan tarihleri arasında da Dubai'deki turizm fuarlarına katılacaklarını sözlerine ekledi. Meclis Başkan Yardımcısı Zekiye İpçi de, Belgrad'da, Marmaris'in güvenli bir kent olduğunu, deniz, kum ve güneşin dışında tarihsel, kültürel, doğal zenginliklere sahip olduğunu anlatmaya gayret gösterdiklerini ifade etti. İpçi, Sırbıstan'daki bazı tur operatörleri ile gazetecileri de yerinde inceleme ve tespitte bulunmak üzere Marmaris'e davet ettiklerini de kaydetti. Nurgül Karahitay, görüştükleri tur operatörlerinin deniz-kum-güneş dışlındaki özellikleri sorguladıklarına vurgu yaparak, tanıtım faaliyetlerinde yerel kültürün öne çıkarılması yönündeki düşüncelerini paylaştı. Genel Sekreter Taşkın Baykara ise, stantlarını ziyaret eden Sırbistan Spor Bakanı Vanja Udoviçiç'le gerçekleştirdikleri görüşmelerde, Marmaris’te, Sırp spor takımlarının kamp yapabilecekleri yerler hakkında önemli önerilerde bulunduklarını, Bakan danışmanının da bu konuları not aldığını belirtti. Sırbistan'dan Türkiye'ye yönelik uçak yada koltuk iptalinin olmadığının altını çizen Baykara, "Sırbistan 7,2 milyonluk nüfusu ile küçük ölçekli bir pazar olmakla beraber, Türkiye’ye olan ilgi çoğalıyor. Türkiye'de tatil yapan Sırpların tamamına yakını yeniden Türkiye'ye gitme eğilimi gösteriyor. Gelecek vaat eden bir pazar olarak tanımlanabilir" dedi.