27.MUĞLA ODALARI MÜŞTEREK TOPLANTISI FETHİYE`DE YAPILDI

Monday, 21.03.2016

Muğla Odalarının 27. Ortak Toplantısı Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde yapıldı. 19 Mart Cumartesi Günü Saat 13.30'da başlayan toplantı milletvekilleri ile Dairelerin İl ve İlçe Müdürlerinden yoğun ilgi gördü.

Muğla Valisi Amir Çiçek, AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, CHP Muğla Milletvekilleri Ömer Süha Aldan, Akın Üstündağ, MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, FTSO Başkanı Akif Arıcan, MİTSO Başkanı Reşit Özer, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen, Bodrum DTO Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz, BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, DTO Marmaris Şube Danışmanı Ercan Güneştutar, Muğla Büyükşehir Belediye Temsilcisi Hüseyin Ünsal, CHP Fethiye İlçe Başkanı Özgür Kullukçu İl ve ilçe Daire Müdürleri ile Fethiye, Marmaris, Bodrum ve Muğla'dan çok sayıda işadamı katıldı. Marmaris Ticaret Odasını temsilem Meclis Başkan Yrd. Ali Özenoğlu ve Meclis Üyesi Ali Murat Akın katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantıda ilk konuşmayı yapan FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı sözlerine İstanbul’da ve Ankara’da meydana gelen terör olaylarını kınayarak başladı. Konuşmasında Babadağ Teleferik Projesine değinen Çıralı, bu projeyi Fethiye’ye kazandırmak istediklerini vurguladı.

FTSO Başkanı Akif Arıcan, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bugün sizleri  Fethiye’de Odamızın ev sahipliğinde ağırlamaktan duyduğum mutluluğu belirterek sözlerime başlamak istiyorum. Hepinize hoş geldiniz diyor, hepinizi  şahsım ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası adına saygıyla selamlıyorum.”

Terör olaylarını kınayarak konuşmasına başlayan Arıcan, sözlerine şöyle devam etti: “Konuşmama başlamadan önce 13 Mart 2016 tarihinde Ankara’da masum ve sivil insanlara yönelen vahşi terör eylemini şiddetle kınıyor, ölenlere Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza ise acil şifalar diliyorum.

Muğla’nın nabzı Fethiye’de attı

“Bugün Muğla’nın nabzı Fethiye’de atıyor.  Gündemimiz sizlerin de bildiği gibi bölgemizin ortak sorunlarından oluşuyor. Maalesef bugün Türkiye’nin ve Muğla’nın en büyük sorunu terör ve Ortadoğu’da yaşanan savaşın yol açtığı sorunlardır. Ülkemiz 35 yıldır terörle mücadele ediyor. Geçmişte dağlarda askerimizi hedef alan terör bugün şehirlerdeki sivil, masum vatandaşlarımızı hedef alıyor.  Güvenliğin ve huzurun sağlanması öncelikli talebimizdir. Can güvenliğimiz yoksa düşünce ve ifade özgürlüğümüz de yoktur. Can güvenliğimiz yoksa din ve vicdan özgürlüğümüz de yoktur. Esnaf, işçi, köylü, memur  yoktur. Böyle bir ortamda yatırımcı da yoktur istihdam da yoktur.”

Oyunun farkındayız

“Yüz yıl önce bizi sömürgeleştirmek isteyen küresel sermaye bugün aynı amaca başka bir yöntemle ulaşmak istemektedir. Türk milleti olarak ülkemiz üzerinde oynanan kirli oyunların farkındayız ve bu oyunlara müsaade etmeyeceğiz. Bu sorunun çözümü birlik ve beraberlikten geçmektedir. Teröre en etkili silah bir arada durmak, sağduyulu çözümler üretmek ve kararlı olmaktır. Biz Muğla Odaları ve Borsası olarak, yaptığımız müşterek toplantılarla dağılmaz bir birlikteliğin sağlam temellerini atmış bulunuyoruz. Zorluklar karşısında daha da kenetleniyoruz. Dileğim Muğla’nın bu birlikteliği tüm Türkiye’ye örnek olsun. Terörün Muğla ekonomisine yansımalarına baktığımızda, terörden en çok etkilenen sektör, turizm sektörü olmuştur. Rezervasyonlar geçen yıla göre yüzde 40 daha azalmıştır. Rusya ile yaşadığımız siyasi krizin Fethiye özelindeki en ciddi etkisi tarım sektöründe olmuştur. Fethiye ekonomisinin bel kemiği olan tarımda bu kriz yine üreticimizi ve köylümüzü olumsuz etkilemiştir. İhracatta lojistik maliyetlerimizi artırmıştır.  

Projelerin önündeki bürokratik engeller kaldırılsın

“Fethiye’nin en önemli projeleri olan Babadağ teleferik projesi, kurvaziyer liman ve yat çekek yeri projesinde devletten hiçbir maddi katkı istemiyoruz. Bu üç proje özel sektör eliyle yürütülecek projelerdir. Dileğimiz bunların önündeki bürokratik engellerin bir an önce kaldırılmasıdır.  Ancak ilçemize ekonomik ve sosyal anlamda büyük etkileri olacak Fethiye Üniversitesi konusunda devletimizin maddi desteğini görmek istediğimizi belirtmek isterim. Bizler Fethiyeliler olarak Fethiye Üniversitesi’nin ilk adımı olan işletme fakültesinin yapımında bazı adımlar attık. Bu konuda rektörümüz Prof. Dr. Mansur Harmadar’a,  dekanımız Prof. Dr. Erdoğan Gavcar’a, bir bloğun yapımını üstlenen Belediye Başkanımız Sayın Behçet Saatcı’ya hepinizin huzurunda teşekkür etmek isterim. İşletme Fakültesi’nin B Blok inşaatını odamızın önderliğinde kurduğumuz dernek ile yarıya kadar getirdik. Bu bloğun tamamlanmasında biz Fethiyeli tüccarlar  ve esnaflar olarak daha fazla gayret etmeliyiz,  uzun vadeli düşünmeliyiz. Bize yakışan başladığımız işi bitirmektir.”

50 üründen sadece 2’si coğrafi işaret tescili almış

MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, konuşmasında yaşanan terör olayları nedeniyle sıkıntılı günler yaşandığını belirterek tüm kesimlerin sorunları aşmak için siyaseti bırakıp birlik içinde çalışması gerektiğine dikkat çekti. Karakuş Bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünlerin tanımlanması, ürüne katma değer sağlanması ve yasal olarak korunması konusunda çalışma başlatıldığını belirterek bu çalışmanın yerel ürünlerin tanıtımına ve pazarlamasına katkı sağlanacağı bu sayede de yerel üreticilerin destekleneceğine dikkat çekti. Coğrafi işaret almanın üretim metodu ve kalitesini arttırdığını da dile getiren Karakuş, bu sayede ürün taklitçiliği ile mücadele edildiğini ifade etti.

MUTSO'nun Muğla saraylısı, Muğla bademi, Muğla köftesi, Muğla tarhanası ve Muğla beyazı olarak adlandırılan mermer niçin başvuruda bulunacağını belirterek MUTSO ev sahipliğinde YÜCİTA işbirliği ile 14/17 Nisan 2016 tarihinde uluslararası coğrafi işaret sempozyumu yapılacağını kaydetti.

Turizm teşvikleri tarıma da uygulansın

Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen tarımsal konularda dile getirdiği sorunların başında daralan pazar olanaklarının genişletilmesi için yeni pazar arayışları oluşturdu. Turizmde yaşanan daralmanın tarımı da etkileyeceğini belirten başkan turizme verilen teşviklerin tarıma da uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Sınav takvimi turizm sezonuna göre düzenlenmeli

BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, yaşanan terör olaylarının başta turizmi ciddi sıkıntı içine soktuğunu belirterek "Bu durumda kimseye gel burada tatil yap diyemeyiz. Bunun yanında devletimiz Muğla'yı en güvensiz il ilan ediyor. 30 yıldır bodrumda yaşıyorum bu bölgenin çok güvenli olduğunu düşünüyorum. Böylesine turizm hareketliliğinin olduğu bir yerin güvenliği kanıtlanabilir" diye konuştu.

Eyinç, yabancılara mülk satışı konusunda 3 yıldır düşüş yaşandığını belirterek "Bu konuda doğru bir yol alamadığımızın göstergesidir. Muğla ev almak için güvenilir bir destinasyon olmaktan çıkmıştır. Ayrıca Muğla genelinde yatırım imkanı Türkiye geneline göre daha kolay ancak bu devletin yüklediği yüklerle zorlaşıyor." dedi.

Eyinç isteklerini şöyle sıraladı; Eğitim ve sınav takvimi turizm sezonuna göre planlanmalı, Belediye belgeli tesisler de bakanlık belgeli tesislere verilen teşviklerden yararlansın, Turizm acil eylem planı revize edilsin, Kamu çalışanlarına faizsiz turizm kredisi verilsin.

Fethiye’nin gündemi tarım ve turizm

FTSO Başkanı Akif Arıcan terör olaylarını kınayarak başladığı konuşmasında turizm eylem planının revize edilmesi gerektiğini, belirterek terör olayları ve buna bağlı olarak zedelenen güvenlik algısının arttırılması için tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Turizm kadar büyük ve orta ölçekli üreticilere hibe desteği ve teminatlı tarım kredisi verilmesi konusundaki teşviklerin arttırılması gerektiğini dile getirdi.

İhracatta tır başına artan 5- 6 bin dolarlık maliyetinin düşürülmesi, ihracatta kargo uçaklarının kullanılması ve bu uçaklara turizmde uygulanan sefer başına maddi destek sağlanması gerektiğini söyledi.

Milas’a doğalgaz gelmeli

MİTSO Başkanı Reşit Özer konuşmasında zeytin ve zeytinyağının desteklenmesi gerektiğini belirterek zeytinyağında uygulanan prim desteğinin değiştirilmesini, kaliteli zeytinyağına daha fazla prim ödenmesi gerektiğini dile getirdi. Özer Zeytinyağı fabrikalarının kısa süreli çalıştığını belirterek, "Zeytinyağı fabrikalarında çalışan gıda mühendisi veya ziraat mühendisi bulundurma zorunluluğu esnetilsin" dedi.

Kültür balıkçılığının desteklenmesini tarla balıkçılarının ÖTV'siz mazottan faydalanmasını

da isteyen Özer, Aydın- Çine- Milas demiryolunun da bir an önce faaliyete geçmesi ve Milas'a doğalgazın bir an önce getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Mavi Tur ayağa kaldırılmalı

Bodrum DTO Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz AB zirvesinde alınan kararla Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye gönderileceğini belirterek deniz kapılarında mülteciler ile tatilcilerin aynı ortamda bulunmalarının yanlışlığına dikkat çekti. Turizm adına kıyıların talan edildiğini örnek fotoğraflarla anlatan Başkan bunun önüne geçilmesini istedi. Başkan kıyılar olmazsa bu bölgeye kimsenin gelmeyeceğini söyledi.

Fethiye, Bodrum ve Marmaris'in kıyılarının Cevat Şakir Kabaağaç'ın katkısıyla dünyaya tanıtma fırsatı yakalandığını belirterek Mavi yolculuğun tanıtım ve pazarlaması konusunda bir çalışma içinde olduklarını belirterek dünyanın en büyük turist gezdiren filosunun Türkiye'de olduğuna dikkat çekti.

Yabancı ülkelerde tatilde yatla gezdim dediklerinde hangi ülke diye sorulduğunu ancak mavi yolculuk yaptım dediğinde Türkiye'de olduğunun bilindiğini dile getirdi.

“Kamburlarımızı alın”

DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan turizm teşvik paketinin açıklandığını ancak denizciler için her hangi bir madenin olmadığını belirterek "Kamburlarımızı alsınlar başka bir şey istemiyoruz. Ayrıca otellerde konaklayanlardan yüzde 8 kdv alınmasına karşı yatta kalanlardan yüzde 18 kdv alınıyor. Aynı seviyeye çekilmesi gerekiyor. 3-5 Milyon dolarlı tekneler imal ediyoruz bunu ticari olarak kullanıyoruz ama ÖTV ödüyoruz. Ayrıca yat çekek yerimiz yok bunun için destek istiyoruz" diye konuştu.

Su ücretleri çok yüksek

DTO Marmaris Şube Danışmanı Ercan Güneştutar bu sene deniz turizminde düşüş beklendiğini belirterek turizmi araç ve tesis işletmelerine, SGK prim ve kamu vergi borcu yapılandırmalarının sağlanması, gelir ve kurumlar vergisinde muafiyet ve indirimlerin yapılması gerektiğini söyledi. Güneştutar, atık kabul tesisi lisansı bulunan deniz turizmi tesisi ve araçlarına teşvik uygulanması gerektiğini belirterek yat limanlarının çevreye duyarlı tesisler kapsamına alınarak enerji desteği verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Öte yandan marinalarda kullanılan suyun tonunun 9 lirayı geçtiği belirtilerek bunun makul bir seviyeye çekilmesi gerektiğini söyledi.

Büyükşehir Turizm Master Planı hazırlıklarına başladı

Toplantıya Muğla Büyükşehir Belediyesi adına katılan Hüseyin Ünsal, toplantıyı organize eden FTSO yönetimi ve çalışanlarına teşekkür etti. Konuşmasında Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak 1/25000'lik imar planı hakkında bilgi veren Danışman, meclisten oy birliğiyle geçtiğini dile getirdi. Turizm master planı çalışmasının sürdüğünü belirterek mavi yolculuk konusunda büyükşehir belediyesinin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi. Elektronik rehber çalışmasının önemli olduğuna değinerek Muğla turizmine ciddi katkı sağlayacağını söyledi. Öte yandan Muğla'nın ödediği verginin her geçen yıl artış göstermesine karşı, aldığı kamu yatırımlarının da her geçen yıl düştüğüne dikkat çekti.

Muğla, bir bütün olarak tanıtılmalı

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, cumhuriyet tarihinin en ciddi krizinin yaşandığını belirterek "Bu tarz bir durumu daha önce hiç görmedim. İnsanlarımızdaki psikolojik krizi aşmalıyız" diye konuştu. Türk bayrağının bu vatan üzerinde yaşayanların ortak şemsiyesi olduğunu belirten Mehmet Erdoğan, "Bir çok zaman, farklı ülkelerden insanlar sığındı bu şemsiyenin altına. Şimdi de Suriyeliler sığınıyor. Bu ülkede yaşayan herkes bu şemsiyeyi kabul edecek" dedi.

Ülkemizde ciddi güvenlik sorunu olduğunu belirten Erdoğan, 2Bomba geçen gün Ankara, bugün İstanbul'da patladı. Ama ateşleri Muğla'yı yakıyor" dedi.

Turizm eylem planının beklentiyi karşılamadığını belirten Erdoğan "Muğla'daki 2 havaalanına Avrupa ülkelerinden direk uçuşlar konmalı. Destek uçak başına değil de yolcu başına ödenmeli. Tarımsal kredilerin ertelenmesi lazım" diye konuştu.

Aldan: “Çerçevenin bütününe bakalım”

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan Cumhuriyet tarihinin en büyük krizinin yaşandığını belirterek " Birçok sorun birlikte ortaya çıktı ve hepsinin birbiri ile bağlantısı var. Çerçevenin bütününe bakalım yoksa kesin çözüm üretemeyiz. Şimdi Suriye'de PYD'nin bağımsızlığı konuşuluyor. Irak, Suriye bölünürse Türkiye'de bölünür. Teröre karşı ortak bir duruş sergilemeliyiz. Birlikte olmak, iktidar-muhalefet olarak bir araya gelmek gerekiyor. Yapamazsak çok daha büyük konulara gebeyiz" diye konuştu.

Üstündağ: “Turizm Eylem Planı yetersiz”

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ ekonomik kriz yaşandığını birçok sektörün devletten vergi indirimi ve teşvik istediğini belirterek "Devlette kriz dönemlerinde vatandaştan almaya çalışır. İndirim yapılacağına inanmıyorum. Turizm eylem planı da yetersiz ve orta ölçekli işletmelere faydası olmaz" diye konuştu.

Bodrum'da yapılacak olan külliye konusuna da değinen Üstündağ, "Turizme ne faydası olacak bilemiyorum. Aslında aynı alana tesis yapılacakmış, ancak imar planı nedeniyle yapılamıyormuş. İbadethane olduğu için şimdi yapılabiliyor. Bodrum'a toplu konut yapılması garabettir. Bodrum'da zaten yapılaşmadan şikayet ediliyor, daha büyük kütlesel yapılara ihtiyaç var mı da TOKİ toplu konut yapacak" dedi.

Suriyeli mültecilerin konumuna da değinen Üstündağ, "Suriyeliler bir bölgeye mi yerleştirilecek, yoksa başıboş kendi hallerinde mi dolanacaklar belli değil" diye konuştu.

Öztürk: “Turizm Eylem Planının 2. Hazırlanıyor”

AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, turizm teşvik paketiyle önce turistin getirilmesinin hedeflendiğini belirterek "İkinci pakette tabana inilecek. Ülkemizde turizmde kriz yok, ekonomik kriz yok. Terör krizi var. Güneydoğu'daki son olaylarda 300 şehit verdik. Belki de artacak ama o şehitlerin sayesinde o bölgeler bizim oldu" dedi.

Muğla'nın önünün açılması konusunda her şeye varız" diyen Nihat Öztürk, "Turizm Bakanı 19 Nisanda Muğla'da olacak. Dalaman ve Güllük havaalanlarından Avrupa'nın bazı şehirlerine direk uçuş konulması için girişimde bulunacağız. THY elini taşın altına koymalı" dedi.

Ankara, Karaot için hazır

Karaot'a yapılacak yat çekek yeri için Fethiye'deki iç karışıklığa işaret eden Öztürk, "Karaot siyasi değil bürokratik bir sorun. Fethiye'nin iç sorunu bittiyse Ankara bu işi yapmak için hazır" diye konuştu.

Bodrum, Marmaris ve Fethiye'ye TOKİ'nin toplu konut yapacağını belirten Öztürk, "Gariban vatandaşın ev sahibi olabilmesi için buralara toplu konut yapılacak" dedi.

Muğla Valisi Amir Çiçek konuşmasında FTSO başta olmak üzere tüm Muğla Odalarına teşekkür ederek başladığı konuşmasında dile getirilen sorun ve çözüm önerilerinin dosya arasında kalmamasını istedi.

Konuşmalarda bozulan kıyıların dile getirildiğini belirterek "Kıyıların bozulmasını önlemeliyiz. Ancak kıyılara hiç dokunmayın derseniz olmaz. Ekonomiye katmalıyız ancak bozmadan, koruyarak kullanmalıyız. Memurlara söylüyorum o yasak, bu yasak. Bu şekilde çalışmak kolay. Valilik yapmak kolay. Biz koruyarak kullanmanın yolunu açmalıyız" diye konuştu.  Muğla'da yatırım yapmak zor anlayışını değiştirilmesi gerektiğini belirten Vali Çiçek, bu zihniyetin değişmesi gerektiğini söyledi.

Vali çiçek, güvenlik güçlerinin ayakta ve göreve hazır olduğunu belirterek "Vatandaşlar güvenlik güçlerinin yanında olursa, güvenlik güçleri daha güçlü olur. Özellikle sosyal medyada çıkan asılsız paylaşımlara inanmayalım" diye konuştu.   

 

Konuşmaların ardından davetliler Şat Restorana geçerek yemek yediler.