10, 20 ve 33 yılını dolduran TOBB delegeleri plaketlerini aldı

Wednesday, 11.05.2016

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) 10, 20 ve 33'üncü yılını doldurmuş delegelere yönelik "72. Genel Kurul Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Töreni", TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katımıyla TOBB konferans salonunda gerçekleştirildi.​

Marmaris Ticaret Odasını temsilen Meclis Başkanımız Ali Kansu, Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Baysal, Genel Kurul Delegelerimiz Halil Karademir, Osman Akdemir, Ali Murat Akın, Zafer Öznur ve Genel Sekreterimiz Taşkın Baykara’da bulundular.

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı reform ve istikrar adımlarıyla, özel sektör olarak atılımlar yaptıklarını ve birçok sektörde küresel başarı hikayeleri yazdıklarını söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin coğrafyanın en güçlü, en gelişmiş ekonomisi haline geldiğini vurgulayarak, "Sadece geçen sene, özel sektör olarak 760 bin kişiye yeni istihdam sağladık. 205 milyar lira makine-teçhizat yatırımı yaptık. Küresel durgunluğa rağmen 145 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 2008 küresel krizinden sonra, yani son 7 yılda, yanı başımızdaki Avrupa Birliği ülkeleri tek bir ilave istihdam üretemedi. Tam tersine 4 milyondan fazla çalışan da mevcut işlerini kaybetti" ifadelerini kullandı. Hisarcıklıoğlu, “Sizin desteğinizle, inşallah yılda 1,5 milyon istihdam hedefini de yakalarız, Türkiye’yi 2 trilyon dolarlık bir ekonomi de yaparız, ihracatı 500 milyar dolara da çıkarırız. Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri de yaparız” diye konuştu.

 

 

Türkiye'nin ise söz konusu dönemde 6 milyon vatandaşına ilave istihdam sağladığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, özel sektör eliyle sadece ekonomiyi büyütmekle kalmadıklarını, ahilik ve lonca geleneğini yaşattıklarını da belirtti.

 

Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak memlekette huzur ve istikrardan yana olduklarını dile getirerek, yeni başarı hikayelerinin yakalanması için önlerindeki engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini ifade etti. Rekabet ortamının sağlanabilmesi adına yargı, işgücü piyasası, eğitim, vergi ve kamu yönetimi konularında reform yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, gelecek dönemde bu konulara öncelik verilmesini beklediklerini söyledi.

 

İş dünyasının finansmana erişim noktasında "dertli" olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Yaptığımız işin bereketi kalmıyor. Bankalar artık daha vicdanlı ve sorumlu davransın. Bankalar hep bana hep bana anlayışını bıraksın." diye konuştu.

 

- "Yeni anayasamızı hep birlikte hayata geçirelim"

 

Hisarcıklıoğlu, yeni anayasa ihtiyacını ilk kez kendilerinin dile getirdiğini anımsatarak, bu konuda 7 bin kişinin katılımıyla çeşitli toplantılar yaptıklarını kaydetti.

 

Evrensel standartlarda, AB normlarına uygun, demokratik bir anayasanın gerekli olduğunun toplumun her kesimince kabul edildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "(Vatandaşlar) Türkiye Büyük Millet Meclisinden çıkacak yeni anayasayı sahiplenmeye de hazırlar. O halde demokratik, laik, sosyal hukuk devleti yapımızı koruyan, ülkemize, insanımıza, medeniyetimize yakışan, yeni anayasamızı hep birlikte hayata geçirelim." şeklinde konuştu.

 

Hisarcıklıoğlu, terör nedeniyle zarar gören girişimcilerin desteklenmesi gerektiğine de dikkati çekerek, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da dükkânını açamayan, açsa da siftah yapamayan esnafımız, tüccarımız, KOBİ’lerimiz var. Bu insanların çeki, senedi, kredi borcu, vergi ödemesi var. Burada çok ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Her zaman devletinin yanında olmuş, bölgelerinde ekonomiyi ayakta tutmuş bu insanların sıkıntıları çözülmeli." değerlendirmesinde bulundu.

 

Bölgedeki terör olaylarını gerçekleştirenlere de seslenen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

 

"Sizlerin ağababaları 8 asır önce haçlı seferlerini düzenlediler. 9 defa denediler, yenildiler. Yaklaşık 100 sene evvel de dedelerimiz buna fırsat vermedi, hepsini denize döktü. Bugün de biz müsaade etmeyiz, etmeyeceğiz. Bizler bin yıldır bu coğrafyayı vatan belledik. Gidecek başka yerimiz yok. Gitmeye niyetimiz de yok. Aklınızı başınıza alın. Boşuna heves etmeyin. Ülkemizi, milletimizi bölemeyeceksiniz. 78 milyonu birbirine düşüremeyecek, kardeşi kardeşe kırdıramayacaksınız. 78 milyon kardeştir, Türkiye hepimizindir."

 

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında, "Ekonomide hamdolsun şu anda bir krizle karşı karşıya değiliz. Ama günü kurtarmaya çalışmak, cari durumu kar saymak, mevcutla yetinmek gibi bir anlayışa da asla kapılamayız. Gün, altyapı yatırımlarından ticarete kadar her alanda yeni ve çok daha büyük hedefler için çalışmaya başlama zamanıdır." dedi.

 

Bugüne kadar olduğu gibi 2023 hedeflerine ulaşmaları konusunda da TOBB üyelerinin üzerlerine düşen görevleri layıkıyla yerine getireceklerine inandığını belirten Erdoğan, "Ahilik teşkilatımızın günümüzdeki çatı kuruluşu olarak gördüğüm birliğimizin sahip olduğu mirasın hakkını vermek için gayret gösterdiğini biliyorum." diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile gerekse iş adamları ve esnaf temsilcileriyle bir araya her geldiklerinde sorunlarla birlikte çözüm yollarının da dile getirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

 

Türkiye'nin geçen 13 yılda önüne çıkan engelleri, maruz kaldığı krizleri kabuğuna çekilerek değil, tam tersine daha cesaretli bir şekilde öne atılarak aştığını ifade eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

 

"Bugün de her konuda yapmamız gereken budur. Ekonomide hamdolsun şu anda bir krizle karşı karşıya değiliz ama günü kurtarmaya çalışmak, cari durumu kar saymak, mevcutla yetinmek gibi bir anlayışa da asla kapılamayız. Gün, altyapı yatırımlarından ticarete kadar her alanda yeni ve çok daha büyük hedefler için çalışmaya başlama zamanıdır. Kamu kuruluşları yatırımlarını durdurmayacak tam tersine daha da artıracak. Özel sektörümüz yatırımlarına ara vermemeli, vermeyecek tam tersine yeni yatırımlar için kolları sıvayacak. Girişimcilerimiz daralan pazarları, bunlar için üzülmeyecek, tam tersine daha büyük, daha bakir pazarlar bulmak için dünya pazar onlar kepçe dolaşacak, koşturacak. Turizmcilerimiz gelmeyen misafirlerinin yerine farklı ülkelerden daha fazlasını tesislerine çekmenin yollarını arayacak. Böylece hep birlikte Türkiye'yi daha da büyütmenin, daha da ileriye götürmenin mücadelesini vereceğiz."

 

-“TOBB’un gücüne inanıyorum”

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, "Yılda 1 milyon 400 bin işsizi, iş sahibi yapmak için gerekli çalışmayı yapacağız" sözlerini Türkiye için yeni bir sıçrama noktası olarak gördüğünü belirten Erdoğan, TOBB'a teşekkür etti. Bunun çok önemli bir adım olduğunun altını çizen Erdoğan, artan nüfusla beraber bakıldığında 1,5 milyon işsizin, 1 milyon 400 bin üyesi bulunan TOBB çatısı altında iş sahibi yapılmasının, hem işverenler hem de ülke için çok büyük bir dinamizmin kazanılması anlamına geleceğini söyledi.

 

Bu gücün TOBB'da olduğuna inandığını ifade eden Erdoğan, "Her üye ortalama bir işsiz alacak. Hesap bu kadar basit. Ben piyasa adamı olduğum için öyle bakıyorum olaya. Bunu başarırsınız. Bu gücün sizde olduğuna inanıyorum. Özel görüşmeler yaptığım bütün dostlarımız da 'Yaparız' diyorlar. Bugün de Başkan'dan sinyali aldık, evelallah bu işi başaracağız demektir." ifadesini kullandı.

 

Bunun için ekonomi bürokrasisinin iş dünyasına daha fazla kolaylık göstermesi, destek olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Özellikle finansman konusunda yaşanan sıkıntıların çözümü için faizlerin düşürülmesi başta olmak üzere her fırsatta dile getirdiğim hususların daha fazla dikkate alınmasını bekliyorum. Bankacılık sektörünün reel kesime karşı tavrı zaman zaman altın yumurtlayan tavuğu kesme durumuna dönüşüyor. Böyle bir anlayış olamaz. Dolayısıyla finans sektörünün, bankacılık sektörünün girişimcilerimizin önünü açması lazım. Bu nasıl olacak? Faizi düşürmek suretiyle olacak. Sürümden kazan. Tavukların hepsini kes, ortada birşey kalmaz. Bu adımın atılması lazım. Halbuki ekonomi sadece bir tarafın kazanacağı değil, ancak hep birlikte kazanabileceğimiz bir alandır. Sadece kendiniz kazanmaya kalkarsanız, bir süre sonra tüm muslukların kapandığını görürsünüz."

 

- Yeşil pasaport isteği

 

"Gelelim bir başka meseleye, pasaport meselesi bunlar görüşülür, yapılır. İnşallah mesafe de alınır" diyen Erdoğan, yeni kurulacak hükümetin, bunun üzerinde bir çalışma yapmasının 22 Mayıs'tan sonra atılacak bir adım olduğunu söyledi.

 

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de konuşmasında, yapısal reformların birçoğunu gerçekleştirdiklerini belirterek, "En önemlilerden birisini de önümüzdeki dönem gerçekleştireceğiz. Sistem sorununu halledip, düzelttikten sonra yeni bir anayasayla birlikte başkanlık sistemini hep beraber hayata geçirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

 

Tüfenkci, dünyada ticaret daralırken Türkiye'nin kesintisiz şekilde büyümeye devam ettiğini ifade ederek, bu başarıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğindeki ekonomi ve siyaset anlayışının bulunduğunu söyledi.

 

Bakanlık olarak ticareti kolaylaştırdıklarını ve tüm gümrük kapılarında otomasyon sistemini hayata geçirdiklerini anlatan Tüfenkci, "Gümrüklerde iş ve işlemlerin daha kolay yapılmasını sağlıyoruz. Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artırarak, ekonomiyi büyütmeye devam edeceğiz. AK Parti hükümetleri olarak hayal dahi edilemeyenleri başardık." diye konuştu.

 

unda