9.TÜRKİYE TİCARET VE SANAYİ ŞURASI

Wednesday, 12.10.2016

Mehmet Baysal, adeta turizmcinin sesi oldu.. Hem yaptığı konuşma, hem de sunduğu dosya aracılığıyla Başbakan Yıldırım’a Türk turizmi adına çözüm önerilerinde bulundu.

 

Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı "9.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası"nda yaptığı konuşmada, Türk turizminin, küresel güçlerin  uyguladığı karalama kampanyalarından, ötürü zor günler geçirdiğine vurgu yaptı.  2016'yı hasarlı şekilde atlatan turizmcinin, 2017 rezervasyonlarının da 'yok' denecek düzeyde olması nedeniyle iflas eşiğine geldiğini kaydeden Mehmet Baysal, Başbakan’a hitaben yaptığı konuşmada 'Muğla'daki odaların sözcüsü' sıfatıyla çözüm önerilerinde bulundu.

"9.Türkiye Ticaret Ve Sanayi Şurası" Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Merkezi'nde gerçekleşti. TOBB Konferans Salonu'nda yepılan Şura'ya Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile yönetim kurulu üyeleri ile aralarında Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı Mehmet Baysal'ın da bulunduğu Türkiye'deki 365 oda ve borsanın başkanları katıldı. Muğla adına, bölgenin sorun ve çözümlerinden oluşan konuşmayı ildeki odaların sözcüsü olarak seçilen MTO Başkanı Mehmet Baysal yaptı.

“Sayın Başbakanım, 65. Hükümet olarak biz müteşebbislere vermiş olduğunuz desteklerden dolayı teşekkür eder, şahsım ve Muğla odaları olarak saygılarımı sunarım” diyerek başlayan konuşmasına başlayan Mehmet Baysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN GELİRLERİNDE VAZGEÇİLMEZİ OLAN TURİZM SEKTÖRÜ SON İKİ YILDIR TERÖR VE BÖLGESEL SAVAŞLAR YÜZÜNDEN CAN ÇEKİŞİR BİR HAL ALMIŞTIR.

ARTIK İŞ TURİZM BOYUTUNU AŞMIŞ KÜRESEL GÜÇLERİN BÖLGESEL SAVAŞINA DÖNÜŞMÜŞTÜR.

KÜRESEL GÜÇLER TÜRKİYE CUMHURİYETİNE EKONOMİK AMBARGO UYGULAMASINI, TURİZM ÜZERİNDEN UYGULAMA YOLUNA GİTMEKTEDİR.

BU NEDENLE TURİZMCİ İFLASIN EŞİĞİNDEDİR.

SAYIN BAŞBAKANIM;
2016 KRİZİ HASARLI ŞEKİLDE ATLATILDI 
ANCAK ACİL EYLEM OLARAK AVRUPADA ÜLKEMİZ TURİZMİ İÇİN YAPILAN KARALAMA KAMPANYALARININ ÖNÜNE GEÇMEK ADINA BİR AN ÖNCE ÜLKEMİZDE GÜVEN ORTAMININ BULUNDUĞU ANLATILMALI VE PROFOSYONEL KADROLAR İLE DOĞRU TANITIMA AĞIRLIK VERİLMELİDİR.

2017 İÇİN KÜRESEL GÜÇLERE KARŞI TUR OPERATORLERİNİN ELİNİ GÜÇLENDİRECEK TÜM SEZONU İÇERECEK TEŞVİKLER VE DESTEKLER GEÇ KALINMADAN BUGÜNDEN AÇIKLANMALIDIR.

KURUVAZER TURİZMİNDEKİ İPTAL VE DÜŞÜŞLER İLE İLGİLİDE, EN BUYUK SORUNUNUN GÜVENLİK SORUNU OLDUĞU: BU KONU İLE İLGİLİ ACENTALARA ÜLKEMİZİN GÜVENLİ ÜLKE OLDUĞU KONUSUNDA GEREKLİ BİLGİLENDİRİLMENİN YAPILMASINI,AYRIYETTEN ÜLKEMİZE HOMEPORT ÇIKIŞLI KURUVAZER GEMİLERİ İÇİN HAVAYOLUYLA GELEN MİSAFİRLERİMİZDEN VİZE ÜCRETİ ALINMAMASINI RİCA EDERİM.
BİR BAŞKA SORUN OLAN TURİZM ALANINDAKİ ÇARPIK YAPILAŞMANIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN, İLGİLİ KURUMLARIN ORTAK ÇALIŞMALAR YAPARAK BÖLGENİN İMAR PLANLARINI BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRMELİDİR.

MUĞLA TİCARETİNİN %60’ı TURİZM SEKTÖRÜ ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞMEKTEDİR. 2016 SEZONUNUN DİBE VURMASI AYRICA;
2017 REZERVASYONLARININDA ŞU AN İTİBARİYLE YOK DENECEK DÜZEYDE OLMASI BÖLGEMİZ TİCARET ERBABININ DURUMUNUN CİDDİYETİNİ ORTAYA KOYMAKTADIR.
ÖNCELİKLE DEVLET BANKALARIYLA UZUN SÜRELİ, SIFIR FAİZLİ VEYA ÇOK DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ TEMİNİNE GİDİLMELİ VE MEVCUT KREDİ BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILARAK İŞLETMELERİN İFLASININ VEYA KAPANMASININ ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR.
TURİZM BÖLGESİNDE KIŞIN AÇIK İŞLETMELERİN PERSONELİNİN SGK ÖDEMELERİ DEVLET TARAFINDAN SÜSPANSE EDİLİP İSTİHDAM KAYBI ÖNLENMELİDİR.

KAMU KURUMLARINDAKİ UYGULAMA’DA İSE

TURİZM ALANLARINDAKİ MAL MÜDÜRLÜKLERİNCE YÜKSEK UYGULANAN ECRİMİSİL DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİNDE, ODALARDAN GÖRÜŞ ALINMALI,

ALINDI İSE ECRİMİSİL BEDELLERİ BU GÖRÜŞ ÇERÇEVESİNDE BELİRLENMELİDİR.
VERGİ DAİRESİ TARAFINDAN İŞLETMELERE GEÇMİŞ DÖNEM BORÇLARI NEDENİYLE E-HACİZ UYGULAMASI UYGULANMAKTADIR. .BU DÖNEMDE BU UYGULAMALARIN ERTELENMESİ VE İŞLETMELERE NEFES ALDIRILMASI SAĞLANMALIDIR.
TARIM SEKTÖRÜNDE MUĞLA TİCARET BORSASININ ÜRETİM VE ÜRETİCİ SORUNLARI OLARAK İSE
GİRDİLERİN YÜKSEK OLUŞU
ÜRÜN ARZINDA OLUŞAN DENGESİZLİKLER İLE FİYATLARIN DÜŞMESİ
BİLİNÇSİZ KİMYASAL KULLANIMI
PAZARLAMA SORUNLARI.

 

ÇÖZÜM OLARAK İSE İSRAİL TARIM SİSTEMİ ” KİBUTZ “ SİSTEMİNİN KENDİ ÜLKEMİZDE UYARLANARAK KULLANILMASINI TEMİN ETMEK.

 

“Türkiye Cumhuriyeti'nin gelirlerinin vazgeçilmezi olan turizm sektörü son iki yıldır terör ve bölgesel savaşlar yüzünden can çekişir bir hal almıştır.

Artık iş turizm boyutunu aşmış küresel güçlerin bölgesel savaşına dönüşmüştür. Küresel güçler, Türkiye Cumhuriyeti'ne ekonomik ambargo uygulamasını, turizm üzerinden uygulama yoluna gitmektedir. Bu nedenle turizmci iflasın eşiğindedir.

Sayın Başbakanım, 2016 krizi hasarlı şekilde atlatıldı. Ancak acil eylem olarak Avrupa'da ülkemiz turizmi için yapılan karalama kampanyalarının önüne geçmek adına bir an önce ülkemizde güven ortamının bulunduğu anlatılmalı ve profesyonel kadrolar ile doğru tanıtıma ağırlık verilmelidir.

2017 için küresel güçlere karşı tur operatörlerinin elini güçlendirecek tüm sezonu içerecek teşvikler ve destekler geç kalınmadan bugünden açıklanmalıdır.

Kruvaziyer turizmindeki iptal ve düşüşler ile ilgili de, en büyük sorununun güvenlik sorunu olduğu, bu konu ile ilgili acentalara ülkemizin güvenli ülke olduğu konusunda gerekli bilgilendirilmenin yapılmasını, ayrıca ülkemize homeport çıkışlı kruvaziyer gemileri için havayoluyla gelen misafirlerimizden vize ücreti alınmamasını rica ederim.

Bir başka sorun olan turizm alanındaki çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için, ilgili kurumların ortak çalışmalar yaparak bölgenin imar planlarını bir an önce hayata geçirmelidir.

Muğla ticaretinin yüzde 60'ı turizm sektörü üzerinden gerçekleşmektedir. 2016 sezonunun dibe vurması,  ayrıca, 2017 rezervasyonlarının da şu an itibariyle yok denecek düzeyde olması bölgemiz ticaret erbabının durumunun ciddiyetini ortaya koymaktadır.

Öncelikle devlet bankalarıyla uzun süreli, sıfır faizli veya çok düşük faizli kredi teminine gidilmeli ve mevcut kredi borçları yeniden yapılandırılarak işletmelerin iflasının veya kapanmasının önüne geçilmelidir.

Turizm bölgesinde kışın açık işletmelerin personelinin  SGK ödemeleri devlet tarafından süspanse edilip istihdam kaybı önlenmelidir.

Kamu kurumlarındaki uygulamada ise turizm alanlarındaki mal müdürlüklerince yüksek uygulanan ecrimisil değerlerinin belirlenmesinde, odalardan görüş alınmalı, alındı ise ecrimisil bedelleri bu görüş çerçevesinde belirlenmelidir.

Vergi dairesi tarafından işletmelere geçmiş dönem borçları nedeniyle e-haciz uygulaması uygulanmaktadır.  Bu dönemde, bu uygulamaların ertelenmesi ve işletmelere nefes aldırılması sağlanmalıdır.

Tarım sektöründe Muğla ticaret borsasının üretim ve üretici sorunları olarak ise girdilerin yüksek oluşu, ürün arzında oluşan dengesizlikler ile fiyatların düşmesi bilinçsiz kimyasal kullanımı, pazarlama sorunları.

Çözüm olarak ise İsrail tarım sistemi 'kibutz' sisteminin kendi ülkemizde uyarlanarak kullanılmasını temin etmek.”

 

Başkan Baysal, konuşmasının sonrasında Muğla'nın ve Marmaris'in sorunları ile çözüm önerilerinden oluşan dosyayı Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanlar'a takdim etti.