MARMARİS TİCARET ODASINDAN ÇANAKKALE SAVAŞLARI GELİBOLU TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞI ZİYARET

Wednesday, 26.10.2016

Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet BAYSAL ve yönetim kurulu üyelerinin almış olduğu karar doğrultusun da;  Çanakkale Savaşları’nın da, milli mücadelede Marmaris’in payının ne olduğunu ve MTO projesi olan Marmaris Şehitleri Parkı yapımı hakkında detaylı bilgi toplamak amacı ile Denizde Efelik Olmaz- Marmaris kitabı yazarı Fatma Gebeş ÇİMEN ve odamız personeli Cevriye Y. Güneştutar ÇANAKKALE SAVAŞLARI GELİBOLU TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞINI ziyarette bulundu.

 “Birinci Dünya Savaşı sırasında 1914 yılında başka ülkeler girmesin diye Fransızlar tarafından Marmaris Limanı'na döşenen; daha sonra balıkçıların da aralarında bulunduğu, İzmir’den gelen heyet ile Marmaris’te denizden toplanan mayınlar deve sırtında Gökova’ya, oradan arabalarla Aydın’a oradan da trenle Haydarbaşı Garı'na ulaştırılarak Çanakkale Savaşı'nda kullanıldığını yazılan kitaplardan öğrenmiş oluyoruz. Bu bilgiler doğrultusunda;

Marmaris Ticaret Odası olarak; eşi benzeri görülmemiş kahramanlık hikâyelerinin yaşandığı Çanakkale Savaşları’nın da, milli mücadelede Marmaris’in payının ne olduğunu resmi kaynaklardan, resmi kayıtlar bulmak amacı ve odamız projesi olan ve yeni yetişen nesillere ülkemizin ve Marmaris’in ruhunu aktarmak ve bu ruhun gelişmesine katkı sağlamak amacıyla projelendirilmiş olduğumuz Marmaris Şehitleri Parkı yapımı hakkında detaylı bilgi toplamak amacı ile ÇANAKKALE SAVAŞLARI GELİBOLU TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞINI ziyarette bulundu.

Denizde Efelik Olmaz- Marmaris kitabı yazarı Fatma Gebeş ÇİMEN, Çanakkale Rehberler Odası Başkanı Adem BİÇER ile beraber; Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanı Mehmet GÜRKAN ve Tarihçi Tekin BİLGİN ile yapmış olduğumuz görüşmede; Başkan Mehmet GÜRKAN arşivlerinde Marmaris’ten gelen mayınlar hakkında bilgi ve doküman bulunmadığını; ama bu konuda araştırmacı olacaklarını ve üst makamlara ulaşarak  bilgi toplayabileceklerini belirttiler. Resmi kaynaklara ulaşıldığı taktirde;  milli mücadelede Marmaris’in rolünü daha iyi kaynaklara aktara bildireceklerini ifade etkiler. Ayrıca tarafımıza detaylı olarak Muğla ve Marmaris şehitlerimizin tespit edildiği listeyi göndere bileceklerini belirttiler.

Tarihi Alan ziyareti kapsamında Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan ve Tarihi Alan Uzmanlarından bilgiler aldıktan sonra;  Rehberler Odası Başkanı Adem BİÇER eşliğinde Şehitler coğrafyasını gezdik. Ayrıca MTO olarak yakın tarihimizi gelecek kuşaklara aktarmak için projelendirdiğimiz Marmaris Şehitleri Parkı'nda kullanmak üzere bilgi ve doküman toparlandı.