MTO BAŞKANI AYHAN: ”2020 SEZONU İÇİN TURİZMDE DESTEĞE İHTİYAÇ VAR”

Monday, 04.11.2019

Muğla ili Odalar ve Borsa Ortak Toplantısı’nda konuşan Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı S. Mutlu Ayhan, turizm sektöründe yaşanan son dönemdeki olumsuz gelişmeler neticesinde, önümüzdeki yaz sezonu işletmelerin ayakta kalabilmesi için sektörün desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. 

Odamız Meclis Başkanı Nurgül Candan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Erden, Meclis Üyeleri Ali Özenoğlu, Uğur Aydemir, Genel Sekreter Taşkın Baykara, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ergücü'nün de katıldığı toplantıda, CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Av. Burak Erbay da yer aldı. Milletvekili Av. Burak Erbay ile görüşen Odamız heyeti, ilçemizde yaşlanan turizm sektörü sıkıntılarını iletti. 

Geçtiğimiz gün Bodrum’da yapılan Muğla ili Ortak Odalar ve Borsalar Toplantısı’na katılan MTO Başkanı Ayhan, Muğla ili Oda Başkanları’na turizm sektörünün içinde bulunduğu durumun resmini çizdi. Sektörde yaşanan son gelişmeler ışığında işletme sahiplerinin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Ayhan, turizmin canlandırılması ve 2020 yaz sezonuna hazırlık yapılabilmesi için alınabilecek önlemlerden ve çalışmalardan önemle bahsetti. CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Av. Burak Erbay’ın da katıldığı toplantıda konuşan Başkan Ayhan, Marmaris’te bulunan işletme sahiplerinin özellikle Thomas Cook şirketinin iflasını açıklamasının ardından içinde bulundukları darboğazı dile getirdi ve alınması gereken acil önlem paketlerini açıkladı.

 AÇIKLANAN İSTİHDAM DESTEK PAKETİ YETERSİZ

  Turizm sektörünün merakla beklediği istihdam destek paketinin geçtiğimiz günlerde açıklanmasıyla birlikte, sektör işletmelerinin hayal kırıklığına uğradığını söyleyen Ayhan, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 10 ve üzeri personel istihdam eden işletmenin en az 5 kişi daha ilave istihdam yaparak kişi başı 50 bin TL tutarındaki krediden yararlanabileceğini söyledi. Bu oranın yeterli olmadığını belirten Ayhan, yeni bir kredi destek paketinin beklendiğini açıkladı.  Ayrıca, Türkiye’ye gelen yaklaşık 50 milyon turistin turizm sektörüne turizm geliri olarak aynı oranda yansımadığını söyleyen Başkan Ayhan, son dönemde yapılan olumsuz düzenlemeler neticesinde turizm işletmecisinin sırtına biraz daha yük bindiğini ifade etti.

  KONAKLAMA VERGİSİ HASAR VERECEK

  23 Eylül tarihinde Thomas Cook firmasının iflasını açıklamasıyla birlikte Marmaris’te bulunan 52 konaklama tesisinin son 3 aylık geri alacağıyla birlikte 15 milyon Euro zarara uğradığını belirten Başkan Ayhan, bununla beraber getirilen yeni vergi düzenlemelerinin de bu yükü artırdığını ifade etti. Başkan Ayhan, konaklama vergisi adı altında yapılacak yeni uygulamanın ciddi hasara yol açacağını ve Turizm Tanıtım Ajansı katkı payı, yurt dışı fuar katılım payı gibi ek uygulamalarla oldukça kötü bir sezon geçiren turizmcinin yoğun bir baskı altında olduğunu ifade etti. Başkan Ayhan; “Thomas Cook firmasının iflasıyla birlikte Ekim ayında Marmaris’e beklenen 22 bin turistin seyahatinin de iptal olması sezonun 1 ay erken bitmesine sebep oldu. Bu da 15 milyon Euro daha zarara yol açarak tutarı 30 milyon Euro’ya çıkardı. Aynı zamanda 3-4 bin kişinin de erken işsizlik yaşamasına yol açıyor. Bu olaylar turizm sektörünü olumsuz etkiliyor“şeklinde konuştu.

  İSPANYA ÖRNEĞİ ELE ALINMALI

 Turizm sektörüne uygulanacak olan konaklama vergisinin çok yüksek rakamlar olduğunu ifade eden MTO Başkanı Ayhan, turizmciye destek olmak için İspanya örneğini gösterdi. 75 milyon turizm hacmi olan İspanya’da, Bakanlar Kurulu’nun 13 Ekim itibariyle 200 milyonu hibe, 500 Milyonu kredi toplam 700 Milyon Euro’luk destek paketi açıklamasının ardından turizm sektörünün derin bir nefes aldığını söyledi. Ayrıca, turizm istatistiklerinin de önemli olduğunu belirten Ayhan, yapılabilecek eylemlerin hazırlığı için Muğla ili ve Marmaris’e gelen turistlerin demografik özelliklerini bilmek gerektiği ve eylem planının buna göre hazırlanması gerektiğinin önemli olduğunu vurguladı.