ARI ÜRÜNLERİ, APİTERAPİ VE APİTURİZM SEMİNERİ

Monday, 11.11.2019

Marmaris Ticaret Odası (MTO) tarafından düzenlenen Her yönüyle Arı Ürünleri, Apiterapi ve Apiturizm Semineri’nde konuşma yapan MTO Başkanı S. Mutlu Ayhan, “Turizmi çeşitlendirme, sezonu Mart ve Kasım da dahil ilkbahar ve sonbahara yayma ve turizmin yeni trendi Apiterapi ve Apiturizm turlarını Marmaris’te bir an önce başlatmak istiyoruz” dedi.

         08 Kasım 2019 tarihinde Marmaris Ticaret Odası tarafından Her Yönüyle Arı Ürünleri, Apiterapi ve Apiturizm semineri düzenlendi. Seminere Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy ve pek çok kurumun müdürleri katıldı. TÜBİTAK ARGE Laboratuvarı Kurucusu ve Deneysel Tıp Uzmanı Doç Dr. Oytun Erbaş ve Gaziantep Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Belma Suna’nın konuşmacı olarak yer aldığı seminere yaklaşık 400 kişi katıldı. Seminerde konuşma yapan MTO Başkanı Ayhan, Marmaris Çam Balı’nı dünya markası haline getirmek ve Marmaris’te alternatif turizm oluşturmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Başkan Ayhan, Türkiye’de çam balının yaklaşık yüzde 80’inin üretildiği Marmaris’te 700’e yakın kayıtlı arıcı tarafından yaklaşık 165 bin kovan ile yıllık 2 bin 700 ton civarı çam balı üretildiğini söyledi. Bu üretimin tüm dünyaya duyurulması ve marka isminin tescillenmesi açısından başvurusu yapılan Marmaris Çam Balı Coğrafi İşareti’nin yakın zamanda alınacağının da duyurusunu yapan Ayhan, bu sayede marka bilinirliğinin artacağı ve kalite standardının sağlanacağını da ifade etti.

  Marmaris Bal Evi ürün çeşitliliğini artırdı           

         2012 yılında Osmaniye Köyü’nde açılan Marmaris Bal Evi’nin üreticiye verdiği eğitimlerle ürün çeşitliliğine de katkı sağladığını söyleyen Ayhan, 2012 öncesi hiç olmayan arı sütü üretiminin bu yıl 60 kg’a ulaştığını söyledi. Arıcının kovanın ağzını tıkıyor diye kopartıp attığı şifa kaynağı propolisin verilen eğitimler neticesinde yıllık üretim kapasitenin 1 tonun üstüne çıktığını söyledi. Türkiye’de tek olan Marmaris Bal Evi’nin, tarihi Marmaris Kalesi’nden sonra en çok ziyaret edilen 2. Yer olduğunu belirten Başkan Ayhan, hem turizme hem de turizmciye katkı sağlayan projenin Apiturizm ve Apiterapi uygulamalarına da katkısı olacağını ekledi.

  Apiturizm Marmaris’te sezonu uzatacak

          Marmaris’te alternatif turizm olarak değerlendirilecek Apiturizm konusunda ise gerekli çalışmaları yürüttüklerini belirten Ayhan, pek çok Avrupa ülkesinde böyle bir turizm çeşidinin var olduğunu ve yöremizde de uygulanabilirliğinin mümkün olduğunu söyledi. Hırvatistan’da 59, Arnavutluk’ta 70, Slovenya’da 79, Yunanistan’da 90 Euro’dan başlayan fiyatlarla düzenlenen bir günlük apiturların Marmaris’te de yapılabileceğini ve bu sayede Apiturizm için gerekli olan tanıtımın kısa sürede hayata geçirilebileceğini belirtti. Başkan Ayhan; “Konaklama ve ulaşım dahil kişi başı 1500 Euro’yu aşan haftalık paket turlar Slovenya’yı son yıllarda apiturizmin başkenti yaptı ki aslında tüm ülkenin bir senelik bal üretimi ancak Marmaris kadar. Arı figürlü hediyelik eşyalar, tekstil ürünleri yapalım, restoranlarımız menülerine ballı tarifler eklesinler. Biz, Bal Evi’ni 12 ay açık tutmaya hazırız” şeklinde konuştu.

 Arı Ürünleri her derdin devası

        Seminerde konuşma yapan Deneysel Tıp Uzmanı Doç. Dr. Oytun Erbaş, bal ve arı ürünlerinin faydalarından söz etti. Özellikle balın iyileştirici özelliğini anlatan Erbaş, “Bal anti mikroptur. Balı nereye damlatırsanız oradaki mikrobu öldürür. Bütün yaraların üstünü balla kapabilirsiniz” dedi. Balın pek çok hastalığın tedavisinde kullanıldığını söyleyen Doç. Dr. Erbaş, damar sertliği ve kansere karşı da koruyucu olduğunu belirtti. İçerdiği faydalı maddeler sayesinde yenilen bal miktarında sorun olmayacağını söyleyen Erbaş, “1 günde kilolarca bal yenilemeyeceğine göre her gün bal yemenin sakıncası yok. Mutlaka birkaç kaşık hem kendiniz yiyin hem de çocuğunuza yedirin” dedi. Arı ürünlerinden de bahseden Erbaş, “Arı sütü, kadın ve erkeklerde üreme işlevleri ve çocuk sahibi olma olasılığını artırır. Polen, çocuklar için çok iyi bir protein kaynağıdır. Çocukların boyunun uzaması ve gelişiminde önemli rol oynar. Miktarlarına dikkat ederek tüketilmesi oldukça faydalıdır şeklinde konuştu.

 Marmaris, Apiturizm için çok uygun bir bölge

       Gaziantep Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Belma Suna, Apiturizm için Marmaris’in çok elverişli olduğunu söyledi. Hem iklim özellikleri hem de arı ürünlerinin bu kadar yoğun olmasının turizm için fırsata dönüştürülebileceğini kaydetti. Slovenya’da uygulanan Apiturizm uygulamalarından bahseden Suna, işletmecinin dikkatini çekerek, deniz, güneş, kum üçlüsü haricinde sezonu uzatmak için Apiturizm fırsatından faydalanmak gerektiğini belirtti. Günlük turlar ve ilerleyen dönemde haftalık uygulamalar ile özellikle bahar aylarında Marmaris’te turizm potansiyelinin artacağını ve yeni bir kış destinasyonu oluşturulabileceğini söyledi.  Marmaris’in tercih edilebilirliği açısından büyük avantajı olduğunu bahseden Suna, ilçe ekonomisine sağlayacağı katkının ve Marmaris tanıtımının büyük oranda artacağına inandığını kaydetti.