MARMARİS ÇAM BALI COĞRAFİ İŞARET LANSMANI YAPILDI

Friday, 13.12.2019

Marmaris Ticaret Odası (MTO) hizmet binasında 13 Aralık 2019 tarihinde Marmaris Çam Balı Coğrafi İşareti Lansman Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Odamız Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan, Meclis Başkanı Nurgül Candan, MTO Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karacan, Geçmiş Dönem Meclis Başkanı Asım Geniş, Geçmiş Dönem Meclis Başkanı Hüseyin Süer, Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya, Marmaris İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Töreyenler, Ülke Patent YK Başkanı Ömer Avcı, Patent Vekili Hakan Kaya ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MTO Başkanı S. Mutlu Ayhan, Marmaris'te üretimi yüzyıllardır babadan oğula geçerek devam eden, 700'e yakın kayıtlı arıcının yaklaşık 165 bin kovanla yılda 3 bin ton civarı ürettiği Marmaris'in en önemli ürünü çam balının coğrafi işaret aldığını söyledi. 2017 yılı Ocak ayında başvurulan Marmaris Çam Balı Coğrafi İşareti'ni 6 Kasım 2019 tarihinde Marmaris Ticaret Odası adına tescil edildiğini belirten Ayhan, "Muğla Çam Balı Coğrafi İşaretine dahil edilmek istenilen Marmaris çam balı, odamızın itirazı üzerine Muğla Çam Balı Coğrafi İşaret kapsamından çıkarılmış, daha sonra içerdiği kendine özgü kıvamı, kokusu, aroması ve besin değerleri olduğu ispatlanarak ve bu özellikleriyle diğer çam ballarından ayrıştığı ortaya konarak Marmaris adına tescil edilmiştir." dedi.

BALIMIZ KONTROL ALTINDA OLACAK

Ayhan, bundan sonraki dönemde Marmaris Çam Balı, Marmaris'ten Çam Balı, Marmaris ve yöresinden Çam Balı gibi ibareler taşıyan ballar üzerinde Marmaris Çam Balı Coğrafi İşaret logosu ve Türk Patent ve Marka Kurumu logosu taşıyan etiketlerle satılacağını kaydetti. Yılda en az iki kez ilçe sınırları içinde yer alan çam balı üreticilerine, paketleme ve satış yapan firmalara yapılacak denetimlerde alınacak numuneler analize gönderilerek üretim ve satış süreci kontrol altına alınacağını vurgulayan Ayhan şunları kaydetti: "Marmaris Çam Balı'na ait tanımlı özelliklerin gerçekten var olduğunu tescilleyecek, geleneksel yöntemlerle üretildiğini ve coğrafi özelliklere bağlı sıfatları taşıdığını doğrulayacak, marka değerini ileriye taşıyacak, kalite ve üretim standardının tesis edilmesine katkı koyacak, tağşişi engelleyecek ve en önemlisi de arıcımızın alın terinin karşılığını almasını sağlayacak olan Marmaris Çam Balı Coğrafi İşaretinin Marmarisimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

Toplantının diğer konuşmacısı olan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Marmaris Çam Balı Coğrafi İşareti'nin hayırlı olmasını diledi. Önümüzdeki süreçte turizme de katkısı olacağına inandığını belirten Oktay, bu önemli gelişmeyle birlikte üreticinin de satışı yapan işletmelerin de coğrafi işaretin katkısından faydalanacağını belirtti. 

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ülke Patent YK Başkanı Ömer Avcı, coğrafi işaretin yurt içi ve yurt dışındaki öneminden bahsetti. 

Toplantıya katılamayan MTO Geçmiş Dönem Başkanı Mehmet Baysal adına Coğrafi İşaret sürecine olan büyük katkılarından dolayı hazırlanan tescil belgesi örneği de kızı MTO Meclis Üyesi Ece Baysal'a takdim edildi.