MARMARİS’TE İŞLETMELER “NEFES” ALACAK

Friday, 01.05.2020

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle turizm sektörünün ağır bir darbe almasının ardından, Marmaris Ticaret Odası, Oda bütçesini üye işletmelerinin kullanımına açarak TOBB Nefes Kredisine katkı sağladı. Önceki gün açıklanan TOBB Nefes Kredisi ile, Marmaris’te faaliyet gösteren Oda üyesi firmalar bir süre nefes alabilecekler.

Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı S. Mutlu Ayhan, salgından en çok etkilenen sektörlerinden biri olarak turizmi işaret etti ve Marmaris’te faaliyet gösteren turizm işletmelerinin kapanma aşamasına geldiğini belirtti. Başkan Ayhan; “Salgının ülkemizde başladığı 11 Mart tarihi itibariyle, Türkiye’deki tüm odalar ile birlikte çeşitli görüşmeler yaptık. Birlik Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun tüm oda bütçelerini bütünleştirerek oluşturduğu havuza biz de Oda bütçemizi kaynak olarak gönderdik. Yaklaşık 1 aydır hazırlığı süren ve önceki gün açıklanan krediden dün itibariyle ilçemizde faaliyet gösteren üye işletmelerimiz yararlanabilecek” şeklinde konuştu.

SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRİYORUZ

TOBB Nefes Kredisi iş ortağı Denizbank'ın Marmaris Şube Müdürü Emin Deniz ise; "Olağanüstü günlerin yaşandığı bu dönemde ekonomimizin can damarı KOBİ'lerimiz, ülkemizin iyiliği ve insanımızın sağlığı için faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Gerek Pandeminin, gerekse de bu sürecin ekonomik sonuçlarını  en az hasarla atlatmak adına hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Dün olduğu gibi , Bugün de bu sorumluluk bilinci ile kobi'lerimizin yanındaki ve en yakınındaki dost olmak için Deniz Bank olarak bir kez daha kollarımızı sıvıyoruz.  Mevduat fiyatlamalarının yüzde 10 seviyelerinde olduğu böyle bir dönemde TOBB ve KGF desteği ile, yıllık yüzde 7,5 faiz oranlı ve üst limiti ilçemiz için 50 bin TL  olan desteği sağlayacağımız, "TOBB Nefes Kredisi"ni esnafımıza sunma imkanı sağlayan Genel Müdürümüz  Sn Hakan Ateş önderliğinde hızlıca Tüm yurtta esnafımızın taleplerini toplamaya başladık. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Sayın S.Mutlu Ayhan ile birlikte tüm ekiplerimizle büyük bir iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Bu bağlamda Deniz Bank olarak çalışma saatlerimiz de 09:00-17:00 olarak revize ettik. Krediyi gerçek ihtiyaç sahibi KOBİ'lerimize en hızlı süreçte aktarmak için var gücümüzle çalışacağız" şeklinde konuştu. 

6 AY GERİ ÖDEMESİZ KREDİ

 Ticaret Odası üyelerine özel hazırlanan TOBB Nefes Kredisi’nde geri ödeme kolaylığı da bulunuyor. 2021 yılı Ocak ayında geri ödemelerin başlayacağı krediden 3 milyon TL altında yıllık cirosu bulunan işletmeler faydalanabilecek. Salgın başladığı günden beri çeşitli kategorilerde kredi imkanları sunan bankalardan yararlanamayan küçük işletmeler, yıllık yüzde 7,5 faiz oranıyla 50 bin TL’ye kadar kredi kullanabilecekler. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından hayata geçirilen kredinin Marmaris’te tüm sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere katkı sağlaması bekleniyor.

KAMU BANKALARI DA KATILACAK

Yaklaşık 2 hafta sonra kamu bankalarının da eklenmesi planlanan TOBB Nefes Kredisi’nin Denizbank ile yapılan ilk protokolünün sonucunda başvuruları önceki gün başladı. www.mto.org.tr sitesinden başvuru detaylarının öğrenileceği kredinin başvuru sırasında “SGK ve Vergi borcu yoktur” yazısına da ihtiyaç duyulmuyor. Ayrıca, azami 50 bin TL tutarında faydalanılabilecek kredi için de Kredi Garanti Fonu Komisyonu için 300 TL ve masraflar için de sadece 150 TL ödenecek.